Adio, aer condiționat? Odată cu venirea verii, mulți oameni caută să își răcorească locuințele folosind diferite metode. Majoritatea optează pentru utilizarea unui aparat de aer condiționat.
Acel jet de aer rece care scade treptat temperatura pentru a lăsa acea senzație de a te simți răcoros și de a te putea odihni fără să transpiri constant.
Cu toate acestea, costul ridicat al electricității din zilele noastre dă bătăi de cap consumatorilor.
Adio, aer condiționat? Sistemul revoluționar care scade factura la curent și oferă mai multă răcoare
Din cauza costurilor energiei, cei mai mulți dintre oameni, inclusiv românii, încearcă să folosească sistemele de aer condiționat cu mai multă moderație pentru a economisi la facturile lunare.
Nimeni nu își dorește șocul de a vedea suma pe care trebuie să o plătească la sfârșitul lunii.
La aceasta se adaugă faptul că trebuie să luăm în considerare nivelul ridicat de poluare generat de aparatele de aer condiționat, așa cum ne-au avertizat experții.
Citește și: Cum să-ți răcorești rapid locuința dacă nu ai aer condiționat? Trucul folosit de pompieri
Totuși, în timp ce temperaturile bat recorduri și valurile de căldură devin o rutină, dependența de aerul condiționat crește vertiginos în case și birouri.
Dar această soluție, pe cât de răspândită, pe atât de nesustenabilă, aduce cu sine două mari probleme: consumul ridicat de energie și utilizarea gazelor frigorifice cu un impact puternic asupra climei.
Pentru toți cei care sunt preocupați de consumul de energie pentru a se răcori, un sistem alternativ la aerul condiționat a devenit cunoscut în ultima perioadă.
Noul sistem se bazează pe vapori de apă și consumă de cinci ori mai puțin curent decât aparatele de aer condiționat - Foto: Caeli Énergie (cu rol ilustrativ)
Este vorba despre o invenție a lui Rémi Pérony, co-fondator și director general al societății franceze Caeli Énergie.
Acest start-up a dezvoltat un sistem inovator de climatizare adiabatică (adiabatică, adică presupune un proces de răcire prin evaporare), scrie surinenglish.com.
Citește și: Cum poți face răcoare în mașină fără să pornești aerul condiționat? Durează doar 30 de secunde
Dar cum funcționează? Dispozitivul este capabil să utilizeze vapori de apă pentru a reduce temperatura aerului înconjurător și a răci aerul dintr-o locuință sau dintr-o mică întreprindere.
Unul dintre avantajele sale este că, cu cât este mai cald afară, cu atât sistemul este mai eficient și funcționează mai bine.
Pérony însuși a explicat că cel mai mare avantaj al acestui tip de aer condiționat constă în faptul că aerul pe care îl degajă este mai rece decât aerul pe care îl extrage.
În plus, dispozitivul consumă „de până la cinci ori mai puțină energie decât aparatele de aer condiționat convenționale” și are o „reducere cu 80% a amprentei de carbon pe întregul său ciclu de viață”, a declarat Pérony.
Prin utilizarea de materiale reciclate pentru fabricarea sa și funcționarea fără agenți frigorifici (gaze cu efect de seră puternice), acesta își reduce impactul ecologic și este, prin urmare, foarte ecologic.
Citește și: Cum să cureți filtrele de la aparatul de aer condiționat? O firmă specializată te-ar taxa cu 200 lei
În ceea ce privește designul, Caeli Énergie a optat pentru plăci murale „ultra-subțiri” cu o structură capilară încorporată și un schimbător de căldură de înaltă performanță care funcționează prin răcire prin evaporare.
Capacitatea sa de a fi integrată în spații de diferite dimensiuni, cu suprafețe de răcire cuprinse între 20 și 40 de metri pătrați, cu o înălțime standard de 2,5 metri, o transformă într-o soluție ideală pentru o gamă largă de aplicații casnice și comerciale.
În privința prețului, acesta este destul de ridicat la ora actuală, putând varia de la 2.500 la 3.200 de euro, instalare inclusă, mai menționează sursa citată.