Se nasc tot mai mulți gemeni, deși rata natalității scade. Cercetătorii au dezvăluit motivul ciudat

DE Florentina Enache | Actualizat: 27.01.2025 - 09:41
Se nasc tot mai mulți gemeni, deși rata natalității scade. Cercetătorii au dezvăluit motivul ciudat - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Se nasc tot mai mulți gemeni, deși rata natalității scade. Cercetătorii au dezvăluit motivul ciudat - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

La nivel mondial, se nasc din ce în ce mai puțini copii. Cu toate acestea, în ciuda acestui ultim declin observat al ratelor natalității, numărul gemenilor și tripleților care se nasc astăzi este mai mare ca niciodată. Cercetătorii au dezvăluit motivul.

SHARE

La nivel mondial, se nasc din ce în ce mai puțini copii. Cu toate acestea, în ciuda acestui ultim declin observat al ratelor natalității, numărul gemenilor și tripleților care se nasc astăzi este mai mare ca niciodată.

Este pentru prima dată în istorie când se întâmplă acest lucru, iar cercetările preconizează o creștere continuă a ratei nașterii de copii gemeni.

Se nasc tot mai mulți gemeni, deși rata natalității scade. Cercetătorii au dezvăluit motivul ciudat

În anii precedenți, rata nașterii de copii gemeni a scăzut în paralel cu rata generală a nașterilor.

Există mai multe motive pentru care acest lucru se poate întâmpla, iar factorii sociali, cum ar fi sarcina la vârste mai înaintate și utilizarea mai frecventă a tratamentelor de fertilitate, par a fi factori-cheie, conform Science Alert.

Citește și: Copiii care au trecut prin divorțul părinților cresc cu probleme de sănătate. Una e mortală

Deși mai puțin frecvente decât sarcinile cu un singur copil, nașterile multiple sunt o parte naturală a reproducerii umane.

Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Aproximativ una din 60 de sarcini este o naștere multiplă - fie că este vorba de gemeni, tripleți sau chiar sextupleți.

Când apar sarcinile multiple?

Gemenii apar atunci când două ovule separate sunt fertilizate în același timp sau când un ovul fertilizat se împarte în două.

Nașterile multiple pot apărea, de asemenea, ca urmare a „hiper-ovulației” - atunci când mai mult de un ovul este eliberat în același ciclu.

Acest fenomen este mai probabil să apară la femei pe măsură ce îmbătrânesc, din cauza schimbărilor în tiparele hormonale ale ciclului menstrual pe măsură ce se apropie de perimenopauză.

Deși foarte rară, hiper-ovulația poate duce, de asemenea, la conceperea naturală a ceea ce se numește „sarcini multiple de ordin superior” - de la tripleți la nontupleți (nouă copii).

Datele din Anglia și Țara Galilor din 2023 arată că, în cazul femeilor sub 20 de ani, una din 2.000 a fost o naștere multiplă, dar în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 35 și 39 de ani, acest procent crește la una din 57.

Citește și: Cât de devreme îi putem învăța pe copii să citească. Ce spun specialiștii

Cercetări recente care au analizat în special țările cu venituri mici au prezis o creștere a nașterilor multiple în toate țările între 2050 și 2100. Autorii sugerează că aceste previziuni sunt determinate de creșterea vârstei materne în aceste țări.

Tendințele natalității

În anii 1940-1960, numărul nașterilor multiple în Anglia și Țara Galilor a fost constant de aproximativ 12-13 la 1.000 de sarcini.

Mamele din anii 1960 aveau copii la o vârstă medie de 26 de ani - o vârstă la care nașterea multiplă este mai puțin probabilă.

Citește și: Record negativ: Tot mai puțini copii se nasc în România. Care sunt cauzele

Dar în anii 1970 și 1980, atât datorită disponibilității tot mai mari a planificării familiale, cât și datorită perioadelor economice dificile, s-a înregistrat o scădere a numărului de familii mari. 

Acest lucru a însemnat că rata nașterilor multiple din Regatul Unit a scăzut, de asemenea, la cel mai scăzut nivel - aproximativ zece la 1.000 de nașteri.

În anii 1990 și 2000, rata nașterilor multiple a crescut în Anglia și Țara Galilor.

Acest lucru s-a datorat parțial unei ușoare creșteri a vârstei medii la care femeile au devenit mame pentru prima dată, dar a fost determinat în mare parte de o creștere a utilizării tratamentelor de fertilitate.

În primele zile ale tratamentelor de fertilitate, era o practică obișnuită plasarea mai multor embrioni în același timp pentru a crește șansele de reușită a sarcinii. Cu toate acestea, creștea și șansa de a avea o naștere multiplă.

Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

În anii 1990, rata sarcinilor multiple în urma tratamentelor de fertilitate a crescut până la 28% (comparativ cu o rată de concepție naturală de 1-2%).

Preocupările legate de creșterea abruptă a numărului de nașteri multiple datorate tratamentelor de fertilitate și de numărul de copii născuți prematur ca urmare a acestei creșteri au dus la o campanie care promovează transferul unui singur embrion. În prezent, rata nașterilor multiple rezultate în urma tratamentelor de fertilitate în Regatul Unit este de numai 4 %.

Cu toate acestea, de la mijlocul anilor 2000 până la mijlocul anilor 2010, rata nașterilor multiple în Regatul Unit a ajuns la peste 16 la 1 000 de sarcini (aproximativ 11 000 de sarcini multiple pe an).

Acest vârf al nașterilor multiple se datorează probabil creșterii ratelor de fertilitate la femeile mai în vârstă - dar mai ales creșterii utilizării tratamentelor de fertilitate înainte de impactul campaniei descrise mai sus.

După o scădere de-a lungul anilor 2010, pe măsură ce succesul acestei campanii a devenit evident în date, rata nașterilor multiple din Regatul Unit este acum de 14,4 la 1 000 de nașteri.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te