În curând trecem la ora de vară, însă chiar și o schimbare mică precum aceasta poate perturba rutina de somn atât la copii, cât și la adulți.
În noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie, dormim mai puțin cu o oră deoarece, în urma schimbării, ora 3:00 devine ora 4:00.
Citește și: Care sunt semnele că un părinte este indisponibil emoțional. Cum sa fii mai apropiat de cel mic
Schimbarea orei afectează somnul și apetitul copiilor. Ce să facă părinții cu câteva zile înainte
Trecerea la ora de vară nu este distractivă pentru nimeni. Sentimentul acela de „nu vreau să mă dau jos din pat” persistă zile întregi după schimbarea ceasurilor și poate face ca orice părinte deja privat de somn să se simtă epuizat.
Schimbarea orei afectează somnul și apetitul copiilor. Ce să facă părinții cu câteva zile înainte - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Dar adaptarea la ora de vară poate fi și mai grea pentru copii.
Citește și: Cât e indemnizația și câte zile libere ai pentru îngrijirea copilului bolnav? Ce să știe părinții
„Copiii mici au nevoie de mai mult somn și nu tolerează privarea de somn la fel de bine ca adulții”, explică Daniel Lewin, doctor, conform Parents.com.
„Pierderea unei singure ore poate afecta cu adevărat capacitatea de atenție, apetitul și starea generală de spirit a unui copil”.
Citește și: Copilul e alergic la praf, polen, pisici, câini? Ce greșesc părinții și ce trebuie să facă
Vestea bună este că puteți lua măsuri pentru a atenua efectele schimbării orei, astfel încât copilul dumneavoastră să se adapteze mai ușor la această schimbare anuală a tiparelor de somn. Aceste strategii vă vor ajuta să faceți exact acest lucru.
Adaptați-l încet la ora de vară
Copilul are nevoie de ceva timp pentru a se adapta la această pierdere de somn. Pentru a-i ajuta să se adapteze, Dr. Lewin sugerează schimbarea treptată a orei de culcare a copilului dumneavoastră în pregătirea pentru ora de vară.
În esență, faceți pași mici. De exemplu, dacă copilul dumneavoastră se culcă la ora 20:00, cu aproximativ patru zile înainte de schimbarea orei, puneți-l în pat la 19:45, apoi la 19:30 și așa mai departe până când se culcă cât mai aproape de ora 19:00. E bine ca cei mici să fie treziți și puțin mai devreme.
„A face acest lucru pas cu pas nu este un șoc la fel de mare pentru corp ca atunci când vă așteptați brusc ca copilul dumneavoastră să adoarmă cu o oră mai devreme după schimbarea orei”, explică Dr. Lewin.
Lumina
Melatonina este un hormon care ajută la reglarea ceasului intern al corpului dumneavoastră. Aceasta crește seara pe măsură ce se întunecă, ceea ce ajută la inducerea somnului.
Se oprește treptat atunci când este lumină afară, ceea ce încurajează starea de alertă.
Dar ora de vară perturbă puțin acest ciclu natural, ceea ce poate fi deosebit de dificil pentru copii.
Pentru a vă ajuta, Dr. Lewin recomandă să diminuați luminile în dormitorul copilului și să opriți toate aparatele electronice cu cel puțin 30 de minute înainte de culcare.
Potrivit Fundației Naționale pentru Somn, astfel de dispozitive pot reduce timpul de somn, calitatea somnului și vigilența în timpul zilei din cauza expunerii la lumina albastră, precum și a faptului că acestea activează creierul chiar înainte de culcare.
Dimineața, copilul trebuie scos la lumină cât mai mult posibil. Lumina naturală a Soarelui este cea mai bună, așa că, dacă vremea permite, luați micul-dejun afară sau puneți-vă copilul să vă ajute să plimbați câinele. Dacă aceasta nu este o opțiune, aprindeți-vă luminile în casă, astfel încât să fie luminos.
Respectați o rutină
Este deosebit de important să respectați o rutină la culcare, deoarece copilul dumneavoastră se confruntă acum cu o schimbare de program care l-ar putea deruta.
„Pentru copiii mici, este absolut esențial să aibă o rutină la culcare”, spune Dr. Lewin. „Asta este ceea ce ajută la crearea unui semnal puternic pentru somn”. O opțiune: să-i faceți copilului o baie caldă, să-i citiți o carte și să stați împreună înainte de culcare.
Dormitul suficient acum
În zilele dinaintea schimbării ceasurilor, asigurați-vă că cel mic doarme suficient. „Somnul generează somn”, explică Dr. Lewin.
„Așadar, trecerea la ora de vară bine odihnit îl va ajuta foarte mult pe copilul dumneavoastră, deoarece nu va fi irascibil și prea obosit, ceea ce poate face ca adormirea să fie și mai dificilă.”
Fiți înțelegător
În zilele care urmează trecerii la ora de vară, încercați să fiți mai indulgent dacă copilul dumneavoastră are ieșiri nervoase sau pare să fie deosebit de frustrat sau emotiv.
„Schimbarea orei poate provoca astfel de schimbări pe termen scurt în starea de spirit a copilului dumneavoastră, dar înțelegerea și sprijinul dumneavoastră îl vor ajuta să se adapteze un pic mai bine”, spune Dr. Lewin.