Sărbătoare religioasă pe 10 februarie. Ce să faci de Sfântul Haralambie ca să alungi duhurile rele

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 09.02.2024 - 06:46
Creștinii îl sărbătoresc pe Sf. Haralambie pe 10 februarie Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

În calendarul Ortodox, pe 10 februarie este praznuit Sfântul Haralambie, cunoscut ca făcător de minuni, apărător de boli pentru oameni și animale și ocrotitor al celor înfometați.

SHARE

Sfântul Mucenic Haralambie este prăznuit de toate bisericile creștine pe data de 10 februarie. Cunoscut ca făcător de minuni, apărător de boli pentru oameni și animale. De asemenea, Sfântul Haralambie a fost și ocrotitor al celor înfometați.

Sfântul Haralambie a trăit între anii 89-202 era noastră, fiind născut în Magnesia, în vremea împăratului Septimiu Sever, și este cel mai bătrân mucenic prăznuit de creștini.

Sărbătoare religioasă pe 10 februarie. Ce să faci de Sfântul Haralambie ca să alungi duhurile rele

Citește și: Sărbătoare religioasă pe 9 februarie. Cine este Sfântul care a cerut să moară în locul prietenului

Sfântul Mucenic a fost persecutat de către guvernatorul din vremea respectivă fiindcă nu se închina idolilor.

Crezând că la vârsta sa înaintată (peste 100 de ani) nu va rezista chinurilor, tiranul Lucian a sperat că îl va convinge să renunțe la credința sa și să se lepede de Hristos.

Citește și: Sărbătoare religioasă pe 8 februarie. Cine a fost tânărul vindecat de înger după crucificare

În Acatistul închinat Sfântului Mucenic se spune: „Bucură-te, izbăvitorule de ciumă și de foamete!“. Sfântul Haralambie a suportat chinurile groaznice, chiar și jupuirea de viu, și nu a cedat.

Sfântul Haralambie a fost condamnat la tăierea capului cu sabia. În timpul rugăciunii dinainte de moarte, cerurile s-au deschis și sfântul a văzut pe Hristos și pe îngerii săi.

Sfântul Haralambie

Sfântul Haralambie i-a cerut lui Dumnezeu să aibă grijă de locul unde vor rămâne moaștele sale, ca acel loc să nu sufere niciodată de foame și de boli, conform crestinortodox.ro.

Domnul i-a promis că o să-i îndeplinească dorințele și S-a ridicat la cer împreună cu sufletul martirului Haralambie. A murit înainte de a fi executat.

Citește și:  Sărbătoare mare pe 3 februarie. Cine este Sfântul care a fost ”pedepsit” să trăiască 360 de ani

Sfântul Mucenic Haralambie este prăznuit de toate bisericile creștine pe data de 10 februarie. Cunoscut ca făcător de minuni, apărător de boli pentru oameni și animale, Sfântul Haralambie a fost și ocrotitor al celor înfometați.

Tradiții și superstiții de Sfântul Haralambie

În unele zone ale ţării, în această zi, oamenii cer preotului să facă agheasmă la biserică. Cei care beau această apă sfinţită şi au credinţă se pot vindeca de diverse boli. De asemenea, se mai foloseşte la stropitul gospodăriilor al vitelor şi al pomilor. 

Oamenii obişnuiesc să ducă la biserică în această zi colivă şi colaci, pentru a fi sfinţite de preot. Apoi acestea se împart persoanelor bolnave. 

Tot de Sfântul Haralambie se fac pomeni pentru cei care au avut o moarte grea. În unele regiuni ale ţării, femeile fac un colăcel, îl rup în patru şi le aruncă spre cele patru puncte cardinale pentru a alunga duhurile şi spiritele rele departe de casă.  

Bătrânii spun că dacă plouă în ziua de Sfântul Haralambie, atunci va ploua timp de patruzeci de zile fără încetare.

Întrucât se consideră că Sfântul Haralambie apără de boli oamenii, dar şi animalele, mai ales de ciumă, se spune că este bine să împarţi astăzi colăcei pentru a-l înduioşa să nu dea drumul ciumei.

Femeile trebuie să înconjoare casele lor de trei ori, dar neapărat să fie în pielea goală. Doar așa vor putea ține relele și bolile departe de familiile lor.

Se mai spune că este sfântul care ia sufletul omului când moare, de aceea, celui care lucrează în această zi se spune că îi iese sufletul cu chinuri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te