SĂRBĂTOARE 25 OCTOMBRIE Ce NU ai voie să faci azi. Cei doi ucenici ai Sfântului Pavel, martirizați

DE Florentina Enache | Actualizat: 24.10.2024 - 07:56
SĂRBĂTOARE 25 OCTOMBRIE Ce NU ai voie să faci azi. Cei doi ucenici ai Sfântului Pavel, martirizați - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
SĂRBĂTOARE 25 OCTOMBRIE Ce NU ai voie să faci azi. Cei doi ucenici ai Sfântului Pavel, martirizați - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

SĂRBĂTOARE 25 OCTOMBRIE Ce NU ai voie să faci azi. Cei doi ucenici ai Sfântului Pavel, martirizați. Pe 25 octombrie, Biserica îi prăznuiește pe Sfinții Mucenici Marcian şi Martirie, Valerie şi Hrisaf și pe Sfânta Tavita. Ce tradiții și superstiții sunt în această zi?

SHARE

Pe 25 octombrie, Biserica îi prăznuiește pe Sfinții Mucenici Marcian şi Martirie, Valerie şi Hrisaf și pe Sfânta Tavita. Ce tradiții și superstiții sunt în această zi?

Sfinţii Mucenici Marcian şi Martirie

Sfinţii Mucenici Marcian şi Martirie sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 25 octombrie.

Au suferit martiriu în vremea tulburărilor provocate de erezia ariană, în timpul împăratului Constanţiu (337-361), fiul lui Constantin cel Mare.

Arianismul a provocat dezbinări grave în imperiu, împăratul însuşi fiind arian.

Citește și: SĂRBĂTOARE 24 OCTOMBRIE Ce se întâmplă dacă spargi un vas azi. Sfântul martirizat la 95 de ani

„Atunci s-a pornit o mare prigoană împotriva credincioşilor din partea arienilor, întocmai ca şi de la închinătorii de idoli, căci erau urâţi, chinuiţi şi ucişi toţi cei care Îl mărturiseau pe Hristos ca pe Făcătorul, iar nu ca făptură, Dumnezeu întrupat, iar nu om simplu". (Vieţile Sfinţilor)

Sfinţii mucenici erau ucenici ai Sfântului Pavel, episcopul Constantinopolului, cel care, aflat în exil la Cucuz, a fost omorât de către arieni.

Demnitari arieni din jurul împăratului "au fost pricinuitorii izgonirii şi morţii celui între sfinţi, părintele nostru Pavel mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului, pe care l-au trimis în Armenia şi au îndemnat pe arieni ca să-l sugrume, lucru care s-a şi făcut, iar în locul lui în scaun au rânduit pe Macedoniu". (Vieţile Sfinţilor)

După moartea episcopului, Sfinţii Marcian şi Martirie au fost îndemnaţi de către eretici să părăsească mărturisirea ortodoxă, formulată în primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325) şi, neprimind, au fost omorâţi prin tăierea capului.

Citește și: SĂRBĂTOARE 23 OCTOMBRIE De ce să mănânci miere azi. Viața Sfântului Apostol Iacob, ruda Domnului

Mai întâi însă, "ca un cărbune de foc în cenuşă, ascundeau mânia lor în vicleşug şi se sileau cu meşteşugită înşelăciune să-i întoarcă de la dreapta credinţă la păgânătatea lor, dându-le mult aur plăcuţilor lui Dumnezeu şi făgăduindu-le să le mijlocească de la împărat mari daruri, să-i ridice la scaune arhiereşti şi să-i facă stăpâni peste multe averi, numai să primească credinţa lor cea rătăcită". (Vieţile Sfinţilor)

Dar ei, nesocotind toate acestea, n-au primit aurul, nici cinstea făgăduită lor, şi au râs de acest vicleşug, scrie Agerpres, care citează „Viețile Sfinților”

25 octombrie, tradiții și superstiții păgâne

Semnele zilei erau folosite pentru a prezice vremea, iarna și recolta:

  • Ceață dimineața - așteptați-vă să se încălzească vremea,
  • tunete în această zi - iarna va fi cu zăpadă;
  • sunt multe stele pe cer - va fi o recoltă bună de mazăre la anul;
  • stelele sunt strălucitoare - va fi îngheț în curând, iar dacă sunt slabe - va fi cald.

Ce să nu faci pe 25 octombrie

Astăzi, ca în orice altă zi, Biserica este împotriva certurilor, calomniei, bârfei, defăimării, condamnării, invidiei, lăcomiei, răzbunării și disperării. Nu trebuie să îi refuzi pe cei care îți cer ajutorul.

Conform credinței populare, în această zi este interzis să râzi tare, să te distrezi, să organizezi petreceri zgomotoase și să îți amintești de morți într-un mod rău.

Citește și: SĂRBĂTOARE 22 OCTOMBRIE De ce să nu te cerți azi. Cei 7 tineri înmormântați de vii, care au înviat

Ce să faci pe 25 octombrie

Oamenii se roagă la Sfinții Marcian și Mărtirie pentru întărirea credinței și vindecarea de boli grave și li se cere sprijin și sfaturi în situații dificile.

Sfinții sunt patronii avocaților și notarilor.

Astăzi, strămoșii noștri mergeau în mod tradițional la cimitir pentru a vizita mormintele rudelor și prietenilor decedați și pentru a le pune în ordine înainte de iarnă. Era considerată o faptă bună să cureți mormântul neglijat al cel puțin unei alte persoane. Puteți aprinde o lumânare acasă și să vă rugați. Dacă este posibil, dați de pomană sau ajutați-i pe cei în nevoie.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te