SĂRBĂTOARE 22 OCTOMBRIE De ce să nu te cerți azi. Cei 7 tineri înmormântați de vii, care au înviat

DE Florentina Enache | Actualizat: 21.10.2024 - 07:48
SĂRBĂTOARE 22 OCTOMBRIE De ce să nu te cerți azi. Cei 7 tineri înmormântați de vii, care au înviat - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
SĂRBĂTOARE 22 OCTOMBRIE De ce să nu te cerți azi. Cei 7 tineri înmormântați de vii, care au înviat - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

SĂRBĂTOARE 22 OCTOMBRIE De ce să nu te cerți azi. Cei 7 tineri înmormântați de vii, care au înviat. Ce tradiții și superstiții sunt în această zi?

SHARE

Pe 22 octombrie, Biserica îi prăznuiește pe Sfântul Ierarh Averchie, episcopul Ierapolei, cel întocmai cu Apostolii, și pe Sfinții 7 tineri din Efes. Ce tradiții și superstiții sunt în această zi?

Sfântul Ierarh Averchie

Sfântul Ierarh Averchie este pomenit în calendarul creştin ortodox la 22 octombrie.

Sfântul Averchie a fost episcop al oraşului Ierapole din provincia Frigia, în timpul împăratului roman Marc Aureliu (161-180).

Propovăduind Evanghelia în vremea în care creştinii erau puţini: "căci oamenii cei orbiţi, lăsând pe Dumnezeu, se închinau idolilor şi nebăgând în seamă pe Ziditorul, cinsteau lucrul făcut de mâini omeneşti", Sfântul Averchie a adus în Biserică mulţime de oameni.

A făcut călătorii misionare în Siria şi Mesopotamia, scrie Agerpres, care citează „Viețile Sfinților”.

Citește și: SĂRBĂTOARE 21 OCTOMBRIE Ce e bine să faci azi. Sfinții care au apărat Ortodoxia în Transilvania

Cei 7 tineri din Efes

Sfinţii 7 tineri din Efes: Maximilian, Iamvlih, Martinian, Dionisie, Antonin, Exacustodian şi Constantin, sunt sărbătoriţi de Biserica Ortodoxă de două ori pe an, la 4 august şi la 22 octombrie.

Sfinţii din Efes sunt cunoscuţi şi sub numele de cei „şapte adormiţi", pentru că au fost adormiţi de Dumnezeu şi după mult timp înviaţi, într-o perioadă în care Biserica era tulburată de erezii, întărindu-se astfel credinţa oamenilor în înviere.

Aceşti şapte tineri au fost soldaţi în armata împăratului Deciu (249-251). Şi pentru că nu au vrut să participe la cultul păgân, au fost prinşi şi au fost duşi în faţa împăratului, care i-a eliberat pentru un timp, impresionat fiind de tinereţea acestora.

Tinerii erau creştini din Efes, fii din familii bogate, şi au rămas împreună în rugăciune, răstignindu-se împreună cu Hristos prin omorârea trupurilor lor şi prin păzirea curăţiei.

S-au găsit însă nişte denunţători care au mers la împărat şi i-au spus despre tinerii ce se rugau lui Hristos şi nu voiau să jertfească zeilor.

Erau atunci vremuri în care se dădeau la moarte frate pe frate, tată pe fiu, fiul pe tată, şi nimeni nu-l tăinuia pe aproapele său, dacă îl afla rugându-se lui Hristos.

Aşa s-a aflat despre cei şapte tineri că stăteau într-o peşteră, acolo au fost înmormântaţi de vii, gura peşterii fiind zidită din porunca împăratului.

În timpul împăratului Teodosie al II-lea (408-450), la multă vreme după această întâmplare, zidul care astupa gura peşterii a fost stricat şi cei şapte tineri au revenit la viaţă ca dintr-un somn.

Faptul care a adus în uimire toată cetatea, însuşi împăratul Teodosie venind de la Constantinopol să-i vadă, s-a petrecut pe fondul tulburărilor provocate în Biserică de ereziile apărute în primele secole ale creştinismului, şi în special, în această perioadă, de erezia nestoriană.

Nestorianismul susţinea că cele două esenţe divină şi umană sunt separate şi sunt două persoane: omul Iisus Hristos şi Logosul divin, care locuieşte în om. De aceea, nestorienii respingeau terminologia "Dumnezeu a suferit" sau "Dumnezeu a fost răstignit", spunând că omul Iisus Hristos a suferit.

Mai mult, ei respingeau termenul Theotokos (Născătoare de Dumnezeu) dat Fecioarei Maria, utilizând în schimb termenul Christotokos (Născătoare de Hristos) sau Anthropotokos (Născătoare de om).

Întâmplarea cu tinerii care s-au trezit după atâta timp din marea cetate a Efesului a venit ca o luminare şi întărire în acele vremuri tulburi.

Sfinţii treziţi la viaţă au mai trăit şapte zile, după care, plecându-şi iar capetele la pământ, şi-au dat sufletele lor în mâinile lui Dumnezeu.

Citește și: SĂRBĂTOARE 20 OCTOMBRIE Ce să NU faci? Sfântul Artemie, comandant în armata lui Constantin cel Mare

22 octombrie, tradiții și superstiții păgâne

Semnele din această zi ne vorbesc despre vremea din viitorul apropiat și despre cum va fi anul viitor:

- a plouat de dimineață - se va răci în curând;

- a căzut zăpadă în această zi - va fi un an bun;

Ce să nu faci pe 22 octombrie

Astăzi, ca în orice altă zi, Biserica este împotriva certurilor, calomniei, bârfei, defăimării, condamnării, invidiei, lăcomiei, răzbunării și disperării.

Nu trebuie să îi refuzi pe cei care îți cer ajutorul.

Ce să nu faci astăzi:

- fiți trist sau să vă amintiți lucruri rele;

- să plecați într-o călătorie - va fi cu ghinion;

- să faceți treburi casnice, să spălați, să curățați, să reparați, să coaseți, să tricotați;

- să refuzi să dai de pomană sau să îi ajuți pe cei nevoiași - îți poți pierde bunăstarea financiară.

În niciun caz nu trebuie să vă plângeți de cei dragi sau de soț sau soție sau să vă certați în această sărbătoare - acest lucru poate duce la discordie și separare în familie.

Citește și: SĂRBĂTOARE 19 OCTOMBRIE Ce să faci azi ca să-ți meargă bine anul. Cine a fost Sfânta Cleopatra?

Ce să faci pe 22 octombrie

Ziua ar trebui să fie petrecută în cercul familiei, invitând rudele și prietenii să viziteze.

În mod tradițional, un tort mare este pus pe masă în această zi (este pregătit cu o zi înainte), dar trebuie să aveți grijă cu alcoolul.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te