SĂRBĂTOARE 23 OCTOMBRIE De ce să mănânci miere azi. Viața Sfântului Apostol Iacob, ruda Domnului

DE Florentina Enache | Actualizat: 22.10.2024 - 08:47
SĂRBĂTOARE 23 OCTOMBRIE De ce să mănânci miere azi. Viața Sfântului Apostol Iacob, ruda Domnului - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
SĂRBĂTOARE 23 OCTOMBRIE De ce să mănânci miere azi. Viața Sfântului Apostol Iacob, ruda Domnului - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

SĂRBĂTOARE 23 OCTOMBRIE De ce să mănânci miere azi. Viața Sfântului Apostol Iacob, ruda Domnului. Pe 23 octombrie, Biserica îi prăznuiește pe Sfântul Apostol Iacob, rudenia Domnului, întâiul episcop al Ierusalimului, și pe Sfântul Cuvios Macarie Romanul.

SHARE

Pe 23 octombrie, Biserica îi prăznuiește pe Sfântul Apostol Iacob, rudenia Domnului, întâiul episcop al Ierusalimului, și pe Sfântul Cuvios Macarie Romanul. Ce tradiții și superstiții sunt în această zi?

Sfântul Apostol Iacob

Sfântul Iacob a fost fiul Sfântului şi Dreptului Iosif, care a primit-o în grijă de la preoţii Templului din Ierusalim pe Fecioara Maria, Maica Domnului.

Citește și: SĂRBĂTOARE 22 OCTOMBRIE De ce să nu te cerți azi. Cei 7 tineri înmormântați de vii, care au înviat

Iosif, cel ales spre a i se încredinţa Fecioara Maria, Născătoarea de Dumnezeu, sub acoperământul logodnei, avea patru fii cu femeia lui cea dintâi, Salomeea, fiica lui Agheu, fratele preotului Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul. Aceşti fii erau: Iacob, Simion, Iuda şi Iosi.

Încă din tinereţe, Sfântul Iacob trăia o viaţă aspră, nu mânca nimic altceva decât pâine. De asemenea, nici vin sau vreo altă băutură alcoolică n-a gustat, decât numai apă.

Era îmbrăcat întotdeauna cu o haină aspră de păr şi toate nopţile le petrecea în rugăciuni, dormind foarte puţin iar din pricina deselor plecări de genunchi se asprise pielea lor ca a cămilelor.

Sfântul Apostol Iacob a făcut parte din comunitatea creştină primară de la Ierusalim, lui i s-a arătat Iisus înviat, separat de ceilalţi apostoli "După aceea S-a arătat lui Iacov, apoi tuturor apostolilor" (I Cor 15; 7).

Pentru curăţenia vieţii sale, Sfântul Iacob avea mare cinste de la toţi, nu numai de la credincioşi, ci şi de la necredincioşi, pentru că arhiereii evrei, cei ce intrau în Sfânta Sfintelor numai o dată într-un an când săvârşeau slujbe, pe Sfântul Iacob nu-l opreau să intre acolo şi să se roage. Drept aceea, el intra în Sfânta Sfintelor nu numai ziua, ci şi noaptea şi, căzând cu faţa la pământ, aducea rugăciuni cu plângere lui Dumnezeu, pentru toată lumea.

"Văzând fariseii şi cărturarii că tot poporul ascultă învăţătura lui Iacov şi că mulţi se întorc la Hristos, au început din invidie a se înfuria împotriva sfântului şi gândeau rău despre dânsul, vrând ca să-l ucidă. Deci, s-au sfătuit să-l roage ca să întoarcă poporul de la Hristos şi dacă n-ar vrea să facă aceasta, atunci să-l ucidă". (Vieţile Sfinţilor)

În ziua de Paşti, Sfântul Iacov a fost rugat de cărturari şi farisei să vorbească mulţimilor strânse la Ierusalim, iar pentru aceasta a fost urcat pe aripa templului şi întrebat despre Iisus Cel răstignit.

Citește și: SĂRBĂTOARE 21 OCTOMBRIE Ce e bine să faci azi. Sfinții care au apărat Ortodoxia în Transilvania

"Ce mă întrebaţi pentru Fiul Omului, Care de voie a pătimit, S-a răstignit, S-a îngropat şi a treia zi S-a sculat din mormânt? Iată, El acum şade în ceruri, de-a dreapta Puterii celei preaînalte şi iarăşi va veni pe norii cerului, ca să judece viii şi morţii", a răspuns sfântul. (Vieţile Sfinţilor)

Auzind, popoarele s-au bucurat foarte mult de mărturia lui Iacov, care a spus-o pentru Iisus Hristos şi au strigat într-un glas: "Mărire lui Dumnezeu! Osana Fiului lui David!". (Vieţile Sfinţilor)

Sfântul Iacov a fost aruncat atunci de pe aripa templului. "Oh! Oh! dreptul s-a înşelat!", spuneau ucigaşii. (Vieţile Sfinţilor)

A fost un omor exemplar, în faţa mulţimilor, ca acestea să se teamă şi să nu creadă cuvintele lui.

Încă viu, ridicându-se în genunchi, Sfântul Iacov se ruga "Doamne, iartă-le lor păcatul acesta, că nu ştiu ce fac". (Vieţile Sfinţilor)

Iar ei aruncau cu pietre asupra lui, rănindu-l mai mult. Un om, alergând cu un lemn, s-a repezit la el şi, lovindu-l cu toată puterea în cap, l-a zdrobit. În aceste chinuri şi-a dat duhul său.

Credincioşii l-au plâns mult, căci a fost episcop în Ierusalim treizeci de ani, iar la şaizeci şi şase de ani ai vieţii sale a pătimit pentru Hristos Domnul, scrie Agerpres, care citează vol. „Vieţile Sfinţilor".

Citește și: SĂRBĂTOARE 20 OCTOMBRIE Ce să NU faci? Sfântul Artemie, comandant în armata lui Constantin cel Mare

23 octombrie, tradiții și superstiții păgâne

Semnele zilei ne spun ce fel de iarnă va fi și când va cădea zăpada:

- este mult noroi - nu va ninge până pe 4 noiembrie;

- dacă nu a înghețat încă, va fi iarnă abia peste 4 săptămâni;

- salcia s-a îngălbenit și își pierde frunzele - începutul iernii;

- vântul bate dinspre nord sau est - se apropie vremea rece.

În această zi, conform tradiției, oamenii așteptau prima zăpadă și pregăteau lemne de foc pentru iarnă.

Ce să nu faci pe 23 octombrie

Astăzi, ca în orice altă zi, Biserica este împotriva certurilor, calomniei, bârfei, defăimării, condamnării, invidiei, lăcomiei, răzbunării și disperării. Nu trebuie să îi refuzi pe cei care îți cer ajutorul.

Ce să nu faci astăzi:

- să împrumutați bani - vă va aduce ghinion;

- să vă certați, în special cu rudele;

- reparați pantofi și mobilă.

De asemenea, nu ar trebui să planificați lucruri importante în această zi - nu se vor realiza, așa că este mai bine să le amânați pentru a doua zi.

Ce să faci pe 23 octombrie

Sfântul Iacob este considerat patronul pelerinilor și al apicultorilor. Oamenii i se roagă lui pentru o recoltă bună de miere.

Pe vremuri, în această zi, oamenii terminau de pregătit stupii pentru iarnă, iar apicultorii organizau un fel de concurs de mâncat miere. 

Cel care mânca mai mult și stătea mai mult avea o recoltă bună anul următor și devenea bogat. Chiar dacă nu sunteți apicultor, este bine să mâncați o lingură sau două de miere în ziua de Sfântul Iacob pentru sănătatea dumneavoastră, iar unde este sănătate, acolo este bogăție.

De asemenea, apostolul este considerat patronul muncii oamenilor, așa că pe 23 octombrie, puteți face sarcini complexe.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te