S-a iubit Constantin Brâncuși cu Maria Tănase? Adevărul despre povestea care i-a fascinat pe români

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 14.03.2024 - 18:28
S-a iubit Constantin Brâncuși cu Maria Tănase - Foto: Arhiva/colaj Newsweek
brancusi cu maria tanase in 1939
maria tanase

S-a iubit Constantin Brâncuși cu Maria Tănase? Povestea care i-a fascinat pe români despre relația de dragoste plină de scântei dintre cei doi mari artiști români a pornit de o carte semnată de Petre Pandrea. Conform experților, se pare că lucrurile au stat ceva mai diferit..

SHARE

S-a iubit Constantin Brâncuși cu Maria Tănase? De decenii, povestea relației amoroase dintre cele două uriașe nume ale culturii și artei române a fascinat marele public. Ideea unei pasiuni răvășitoare, dar meteorice, între două „staruri” încântă mereu imaginația oamenilor. Dar care este adevărul despre relația dintre geniul din Hobița și „pasărea măiastră a cîntecului românesc”?

S-a iubit Constantin Brâncuși cu Maria Tănase? Adevărul despre povestea care i-a fascinat pe români

Pe 16 martie se împlinesc 67 de ani de la moartea lui Constantin Brâncuși, unul dintre titanii artei mondiale din toate timpurile și cel mai mare sculptor pe care l-a dat acest pământ.

El a intrat de multă vreme în „dicționarul” celor mai mari artiști din istorie, fiind unul dintre pionierii sculpturii moderne, ale cărui lucrări se pot vinde azi și cu zeci de milioane de euro.

Pe de altă parte, Maria Tănase este considerată de mulți drept cea mai mare cântăreață. interpretă de muzică populară, dar și lăutărească, fiind supranumită „Pasărea Măiastră a cântecului românesc”.

Între cei doi mari artiști ar fi existat o idilă plină de pasiune, ce nu a durat decât un an, care a debutat cu ocazia vizitei pe care Maria Tănase a făcut-o în atelierul lui Brâncuși din Paris, cu ocazia Expoziției Universale din 1938, desfășurată în capitala Franței.

La acea vreme, marele sculptor avea 62 de ani, iar ea doar 25. Toată legenda despre iubirea năbădăioasă dintre cei doi a apărut odată cu cele scrise de avocatul și scriitorul Petre Pandrea, în lucrarea „Brâncuși. Amintiri și exegeze,”, a cărei primă ediție a apărut în 1967, la Editura Meridiane.

E de reținut că volumul a fost scos după 30 de ani de la faptele pe care Pandrea le-a povestit ca fiind certe.

Pandrea susține că Maria Tănase era prezentă în 1938 la Paris, cu ocazia Expoziției Universale din capitala Franței, fiind printre reprezentanții României la acest eveniment mondial, prilaj cu care l-a vizitat pe Brâncuși în atelierul acestuia din cartierul Montparnasse.

El arată cum cântăreaţa nu a mai plecat din atelierul sculptorului două zile şi două nopţi, ratând chiar un important recital programat, lucru care l-a înfuriat peste măsură pe Dimitrie Gusti.

Pandrea relatează și așa-zisul dialog dintre cei doi, făcând „carieră” cele puse în gura sculptorului. 

Brâncuși cu Maria Tănase, în faimoasa fotografie realizată la Expoziția Universală de la New York, din 1939 - Foto: webcultura.ro

„Când te ascult cum le zici, Mărie, aş fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru o Pasăre Măiastră!… Am colindat toată lumea, mă cunoaşte tot pământul prin ce m-am priceput să fac, dar când aud cântecele noastre, mă apucă un dor de ţară, de oltenii tăi şi-ai mei, de apa tânguitoare a Jiului, de satul meu”, susținea sriitorul că ar fi spus Brâncuși - mai ceva decât Creangă - care s-ar fi îndrăgostit fulgerător de frumoasa artistă.

Totul a pornit de la cartea lui Petre Pandrea

Povestea de iubire s-ar încheiat după un an, pe „stil românesc” cumva, când Brâncuşi i-ar fi reproșat Mariei că ea nu cântă, ci boceşte. A acuzat-o că îşi iroseşte talentul cântând în cârciumi şi i-a cerut să meargă la Operă, dacă vrea să se considere artistă. 

Iată una dintre afirmațiile făcute de Pandrea în cartea menționată.

„Brâncuşi a cunoscut-o intim pe Maria Tănase. S-au întâlnit pe linia folclorului muzical, a inteligenţei şi a mondenităţi. S-au văzut prima dată la Paris.

Era fatal ca să se întâlnească la o expoziţie din 1938, pe care o serveau sub diriguirea lui Dimitrie Gusti, să se împrietenească fulgerător, să se iubească, să se despartă cu invective din partea neichii Costache”, scria el.

Citește și: Scrisorile de dragoste trimise de Brâncuși, vândute cu zeci de mii de euro

De fapt, doar în aceste cîteva rânduri sunt mai multe erori de datare inexplicabile. În primul rând, Expoziția de la Paris a avut loc în 1937, nu 1938, între 25 mai și 25 noiembrie.

În al doilea și cel mai important rând, chiar dcă ar fi vorba de 1937, Maria Tănase nu a participat la acea manifestare, „stelele” delegației României fiind reprezentate de marele naist Fănică Luca și de orchestra inegalabilului violonist și compozitor Grigoraș Dinicu.

Cele care au încântat audiența cu vocile și melodiile lor au fost artiste uitate astăzi, Lucia Anghel și Adina Iosif, alături de dansurile executate de Lidia Bizanti, scrie Laurențiu Vlad în articolul „România la Exposition internationale des Arts et Techniques dans la Vie Moderne – Paris (1937), apărut pe cooperativag.ro.

Iar aceste nepotriviri din relatările lui Pandrea au fost taxate dur de istoricul de artă Doina Lemny, care cercetează de circa 30 de ani opera şi viaţa lui Constantin Brâncuşi,

 Într-o conferință care s-a desfășurat, luna trecută, la Centrul Brâncuşi din Craiova, Lemny a afirmat că relația dintre cei doi mari artiști nu a existat și că totul a pornit de la cartea lui Petre Pandrea. Maria Tănase nu a fost în Paris atunci când susține Pandrea, ea a participând abia în 1939, la Expoziția Universală organizată la New York, în SUA.

„Legendele sunt frumoase, dar uneori sunt dăunătoare. Brâncuşi a cunoscut-o o singură dată pe Maria Tănase, în 1939, şi este un document la Biblioteca Academiei Române în care el este fotografiat alături de Maria Tănase.

S-au întâlnit o singură dată în viață

„Maria Tănase a fost în 1939 la Expoziţia Universală la pavilionul României, unde s-a dus şi ea cum ne ducem şi noi la Pavilionul României şi s-au fotografiat. Ei, de aici a pornit o întreagă poveste, tot de la un oltean, de la Petre Pandrea, care a interpretat şi a scris despre dragostea Mariei Tănase cu Brâncuşi de parcă ar fi fost în cameră. Nu a fost nimic”, a afirmat Doina Lemny, potrivit Agerpres.

Istoricul de artă a mai adăugat că Brâncuși și Maria Tănase s-au întâlnit o singură dată, Acest lucru s-a întâmplat chiar cu ocazia Expoziției din 1939, din SUA, cei doi fiind „prinși” într-o fotografie pe când se aflau la pavilionul României.

Citește și: Maria Tănase moare la 50 de ani. Preferă să urce pe scenă în loc să se trateze de cancer

„Eu m-am sfătuit foarte mult cu doi istorici care au publicat biografia Mariei Tănase şi mi-au confirmat că nu a fost nimic. Ei s-au întâlnit o singură dată. Petre Pandrea spune că s-au iubit în atelier la Brâncuşi în 1937, la Expoziţia Universală de la Paris.

Or, Maria Tănase nu a fost în 1937 la Paris. Deci legenda s-a legat din nişte poveşti spuse aşa... Sigur că ne place să spunem că două staruri s-au iubit", a mai spus Doina Lemny.

Maria Tănase i-a supraviețuit doar 7 ani lui Brâncuși, murind la 49 de ani, în 1963 - Foto: Arhiva

Aceasta a mai adăugat că în colecţia de discuri a lui Brâncuşi nu există discuri cu Maria Tănase.

„Sunt şi alte legende pe care încerc nu să le distrug, dar legendele despre Brâncuşi trebuie potolite, pentru că strică puţin imaginea lui Brâncuşi”, a mai afirmat Lemny, autoarea cărţii „Brâncuşi, la chose vraie („Brâncuşi, în căutarea lucrului adevărat”), care pregăteşte și o biografie a marelui sculptor.

Este drept, există un document care contrazice parțial cele afirmate de istoricul de artă și care arată că cei doi au stat împreună - din toate relatările, e vorba de un hotel de lux din New York - unde nu știm exact ce s-a întâmplat între ei. 

Citește și: Bărbatul pentru care Maria Tănase și-a vândut bijuteriile. A fost arestată pentru spionaj

„Pe Costache Brâncuși l-am cunoscut la New York și l-am lăsat adormit în <Porumbarul> (cum își numea el patul) adus din atelierul de la Paris. Ploua în ziua aia – m-a rugat să-i cânt și ca să nu-l văd plângând și-a rezemat spinarea de a mea să nu-i văd fața. Într-un târziu, trecând prin mai multe cântece, a adormit.

Am lăsat în locul spinării mele o pernă mare ca să nu-l trezesc, i-am sărutat mâna și i-am lăsat o scrisoare pe masă. Mai aveam o oră și trebuia să plec spre țară”, stă sris în însemnarea olografă a Mariei Tănase aflată la Biblioteca Academiei Române, fond Arhiva Maria Tănase), potrivit oficiuldestiri.ro.

La urma urmei, depinde de fiecare ce aume alege să creadă. Iar dacă nopțile de amor de la Paris au existat, cel mai probabil, doar în imaginația lui Petre Pandrea, nu vom ști nicicând ce anume s-a întâmplat în acea unică întâlnire dintre Brâncuși și Maria Tănase, din New Yorkul anului 1939.

Citește și: Tezaurul lui Brâncuși a fost evaluat la 500 de milioane de €. Ce opere de artă pot fi văzute la noi

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te