În ce zi România trece la ora de iarnă? Ce afecțiuni se pot declanșa dacă dormim mai mult. Ce spun specialiștii și la ce trebuie să fim neapărat atenți?
Citește și: Uleiul din fructe cu beneficii uimitoare pentru păr, piele, unghii și cuticule. Costă doar 15 lei
România trece la ora de iarnă - organul cel mai afectat
Schimbarea orei de la vară la iarnă poate afecta în principal creierul, mai precis ritmul circadian, care reglează ciclul somn-veghe. Aceasta este influențată de lumină și întuneric, iar modificarea orei poate perturba temporar acest echilibru, având un impact asupra mai multor aspecte:
-
Somnul: Creierul are nevoie de timp pentru a se adapta la schimbarea orei, iar aceasta poate provoca insomnie, dificultăți în adormire sau trezirea prea devreme.
-
Starea de spirit: Tulburările ritmului circadian pot afecta nivelurile de serotonină și melatonină, ceea ce poate contribui la schimbări de dispoziție, oboseală sau chiar depresie sezonieră (tulburarea afectivă sezonieră).
-
Concentrarea și performanța mentală: Schimbarea orei poate duce la o scădere temporară a capacității de concentrare, vigilență și performanță mentală, mai ales în primele zile după trecerea la ora de iarnă.
Aceste efecte sunt de obicei temporare și se diminuează pe măsură ce corpul se adaptează la noul program.
Citește și: Specialiști ieșeni despre dependența virtuală la copii