Newsweek România: Care sunt demersurile, la nivel european, referitoare la reglementarea combaterii spălării banilor în domeniul jocurilor de noroc? Cum se aplică în Romania?
Odeta Nestor: În iulie 2021, Comisia Europeană a prezentat un pachet ambițios de propuneri legislative pentru a consolida normele UE de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului (CSB/CFT). Unul dintre principalele obiective ale acestui demers este de a armoniza legislația europeană în materia combaterii spălării banilor și a finanțării terorismului.
Se lucrează acum la următoarele directive, așadar vorbim despre o legislație în continua transformare. În România, reglementatorii cu atribuții în acest domeniu – Oficiul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc – trebuie să facă o serie de analize în piață a jocurilor de noroc. Este vorba despre evaluarea de risc la nivel national. Pe baza acestor evaluări naționale realizate în fiecare stat membru se realizează, ulterior, evaluările supranaționale de risc. În esență, acestea trebuie să conțină informații care să vină din piață și cred, în acest moment, că la nivelul ONJN nu există informațiile necesare pentru a trage concluziile corecte.
Care sunt cele mai bune modalități de reglementare și promovare a jocului responsabil în contextul avansului tehnologic din ultimii ani?
Odeta Nestor: Jocul responsabil este un domeniu complex, care ar trebui să depășească sfera preocupărilor de responsabilitate socială și să fie integrate la nivel de strategie în domeniul jocurilor de noroc. Deocamdată, vorbim despre un subiect insuficient abordat de către autoritățile române.
Recent, EGBA a dat publicității rezultatele unui studiu care analizează sistemele legislative din statele membre UE în domeniul jocurilor de noroc, inclusiv chestiunile legate de joc responsabil. Studiul arată că România stă foarte bine inclusiv la aspectele legate de jocul responsabil – probleme de tratament și suport - însă cel puțin în acest domeniu consider că implicarea reală, efectivă, lipsește la nivelul autorităților, iar lucrurile rămân undeva doar pe hârtie. Așadar lipsește exact instrumentul cel mai necesar pentru promovarea responsabilității, adică lipsește implicarea concretă, reală.
Vorbind din perspectiva operatorilor, aș spune că aceștia pot și trebuie să preia o parte din toate eforturile pe care le prosupune promovarea jocului responsabil, înțelegând că, în cele din urmă, susținerea acestuia poate deveni un avantaj competitiv de business.
Vorbim de un demers care presupune eforturi de logistică și de investiții mari însă cu rezultate pozitive pe termen mediu și lung pentru credibilitatea întregului sector. Pentru operatorii de jocuri de noroc online, lucrurile sunt mult mai ușor de monitorizat și tehnologia are capacitatea de a crea un cadru de joc mai sigur. Deja operatorii de jocuri de noroc online din România au făcut investiții și au aplicat modele care au fost implementate cu success în alte state din Europa Vestică în care lucrurile sunt mai avansate.
Cum poate tehnologia actuală susține/îmbunătăți siguranța, securitatea și protecția datelor personale în domeniul jocurilor de noroc?
Odeta Nestor: Domeniul online prin natura lui este beneficiar al celor mai noi tehnologii iar acestea vizează inclusiv aspect legate de siguranță și de protecție a datelor jucătorilor. De exemplu, vorbim de tehnologie care face mai ușor de identificat un comportament suspect sau neadecvat și excluderea jucătorilor cu un astfel de comportament. Și din punct de vedere financiar domeniul jocurilor de noroc online are avantaje incontestabile, deoarece operațiunile financiare sunt mai ușor de urmărit și de verificat.
Cum a influențat pandemia piața jocurilor de noroc?
Odeta Nestor: Sectorul jocurilor de noroc – asemenea altor domenii – a fost afectat de pandemie, existând un dezechilibru semnificativ pe piață mai ales în perioada de lockdown.
Pe de altă parte, există și o latură pozitivă a pandemiei, respectiv accelerarea procesului de digitalizare și faptul că, în general, oamenii au devenit mai familiari cu zona de online. Cred că nu este nicio exagerare să spunem că viitorul aparține online-ului.
Puteți face o comparație între piața autohtonă a jocurilor de noroc și cele din alte state europene?
Odeta Nestor: La nivelul Uniunii Europene nu există o reglementare unitară a jocurilor de noroc, astfel că și modelele legislative variază destul de mult. Astfel, la un capăt al spectrului avem Malta – o țară cu un cadru legislativ riguros în sensul taxelor colectate, însă destul de permisiv din alte puncte de vedere – iar la capătul celălalt sunt state precum Franța, Italia sau Spania unde legislația devine din ce în ce mai strictă pentru domeniul jocurilor de noroc online. România aș spune că se situează undeva la mijloc, cu un echilibru destul de fragil. Din punct de vedere legislativ suntem una dintre tarile care ofera cele mai bune oportunitati de dezvoltare in domeniu(internet de viteza,vorbitori de limba engleza,specialisti IT), insa ca taxare ne aflam undeva in partea de top al tarilor UE.
Am spus-o de multe ori – România este un model internațional în ceea ce privește reglementarea domeniului jocurilor de noroc, cu beneficii concrete atât pentru jucători cât și pentru operatori și pentru statul român. Acest echilibru se poate menține doar prin predictibilitate, transparență și, mai ales, printr-un dialog real și sincer între autorități și reprezentanții pieței.
Jocurile de noroc sunt un sector în care, pentru a face lucrurile funcționale, este nevoie de expertiză și sunt puțini cei care au cu adevărat experiență valoroasă în reglementarea și legiferarea acestui segment. De aceea, mai mult decât în alte domenii, în domeniul jocurilor de noroc expertiza operatorilor este esențială pentru stat atunci când vorbim despre reglementare. De aici și nevoia de dialog și cooperare permanentă, pe care le promovez continuu.
Cum vedeți anul 2022 pentru piața jocurilor de noroc la distanță?
Odeta Nestor: În pofida pandemiei, care a fost cu siguranță o provocare pentru tot domeniul de business pentru că ne-a adus pe toți în fața unor situații fără precedent, industria jocurilor de noroc online a înregistrat în ultimii ani o stabilizare și, în același timp, o maturizare puternică, tot mai mulți operatori străini alegând să intre pe piața din România. Lucrurile au fost impulsionate în mod pozitiv de existența unui cadru legislativ propice. De asemenea, în ultimii ani, mulți dintre operatorii de jocuri de noroc tradiționale au ales să se extindă în online, și cred că acest lucru demonstrează faptul că viitorul aparține acestui domeniu.
Așadar, începem 2022 sub auspicii pozitive dar trebuie atenție la câteva aspecte. Din această perspectivă, reiau apelul la adresa autorităților în favoarea unui dialog real, singurul care poate să mențină un cadru legislativ transparent, predictibil și avantajos pentru toate părțile.
Pandemia a dus într-o direcție ireversibilă dezvoltarea segmentului digital și cred că această tendință va continua și în anii următori, chiar și după încheierea pandemiei. Așadar, cand ne gândim la domeniul jocurilor de noroc online trebuie să înțelegem că vorbim despre o industrie în continua creștere, dezvoltare și schimbare. De aceea este nevoie și de un cadru legislativ flexibil, care să fie ușor și rapid adaptabil la progresul tehnologic și la cerințele digitalizării.