Hăituit de colegi, un mare actor și regizor fuge cu barca din România. Lasă în urmă două mari iubiri

DE Alex Darvari | Actualizat: 07.07.2023 - 11:10
Clody Bertola, Liviu Ciulei, Irina Petrescu - Foto: Facebook / Studiourile Buftea

Liviu Ciulei, un mare actor și regizor, avea să fugă din România în 1980, cu o barcă. Securitatea era pe urmele lui, iar colegii îl turnau la partid.

SHARE

Liviu Ciulei este considerat unul dintre cei mai mari regizori Români. A primit marele premiu pentru regie la Cannes cu filmul „Pădurea spânzuraților”, considerat cel mai bun film românesc din istorie. Astăzi, se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Liviu Ciulei. 

Liviu Ciulei s-a născut la Bucureşti, la 7 iulie 1923.

A absolvit Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti (1943-1946) şi Facultatea de Arhitectură (1942-1949). 

Hăituit de colegi, un mare actor și regizor fuge cu barca din România

Şi-a făcut debutul în actorie, în 1945, la Teatrul Mic, în piesa "Încătuşarea", după "Animal Kingdom", scrisă de Philip Barry, iar în 1946 a debutat la Teatrul Odeon din Capitală, jucând în rolul lui Puck în "Visul unei nopţi de vară".

Deşi a debutat în film la începutul anilor '50 ca actor şi scenograf şi apoi, ca regizor, teatrul a rămas principala sa preocupare şi vocaţie. A debutat ca actor de film, în 1951, în producţia "În sat la noi", urmat de roluri în peliculele "Nepoţii gornistului" (1953), "Răsare soarele" (1954) şi "Alarmă în munţi" (1955).

Primește premiul pentru regie la Cannes în 1965 pentru pelicula „Pădurea spânzuraților”.

A fost peste 10 ani director artistic al Teatrului Bulandra, între anii 1963 și 1974, de unde a fost îndepărtat de cenzura comunistă în urma scandalului cu premiera Revizorul, montată de Lucian Pintilie.

Fuge cu barca din România

De aici, lucrurile iau o turnură proastă pentru regizor. Este turnat la Securitate de colegi.

În 2011 s-a aflat că Ion Besoiu a colaborat cu Securitatea şi a dat informaţii despre colegi de-ai săi de la Teatrul Bulandra, în perioada în care era director al instituţiei, au susţinut reprezentanţii CNSAS în acţiunea depusă la Curtea de Apel Bucureşti. Pe lista celor turnaţi s-ar fi aflat Ion Caramitru și regizorul Liviu Ciulei.

Liviu Ciulei nu mai era jucat decât foarte puțin. Colegii din teatru îl turnau la Securitate. Intrase în dizgrația partidului comunist. La 57 de ani decide să fugă din România.

Liviu Ciulei a fugit din România în anul 1980, cu o barcă cu motor, în timpul filmărilor pentru un documentar despre viața marinarilor români. Trăia deja ani grei, de marginalizare, din partea regimului comunist.

Chiar și departe de țară stârnește invidia colegilor. Radu Beligan îl înfierează într-o notă dată Securității. 

“Radu Beligan se arată nemulţumit şi pentru faptul că televiziunea a transmis piesa «O scrisoare pierdută », în regia lui Liviu Ciulei, care a întors spatele ţării, plecând în străinătate, şi nu pe cea regizată de un membru al CC al PCR, adică de el. După opinia sa, tinerii care iau contact pentru prima oară cu o astfel de piesă, precum cea transmisă, nu au de învăţat, ea constituind o «crimă pentru actul cultural în sine»”, scria Libertatea.

Ce a lăsat în România

Liviu Ciulei pleacă din România în 1980, unde a cunoscut două mari iubiri.

Probabil prima dragoste adevărată a actriței Clody Bertola a fost Liviu Ciulei.

Se spune că l-a iubit mult, atât cât să uite faptul că el era mai mic cu zece ani decât ea și atât cât să aibă curaj să înfrunte, alături de el, semnele de ranchiună ale unui regim comunist care nu-i simpatiza.

Alături de Ciulei a format, în 1947, prima trupa a teatrului Odeon. Viziunile lor despre dragoste și despre relații ar putea să-i mire pe tradiționaliști. În momentul în care s-a căsătorit cu Liviu Ciulei, Clody s-a mutat în noua casă cu tot cu fostul soț, pictorul Ștefan Constantinescu, care a rămas acolo până în ultimele zile ale vieții. “Ștefan mi-a fost soț, prieten și tată. Liviu îl admira mult pentru gustul său rafinat. Obișnuia să-l consulte întotdeauna când lucra la un spectacol”, avea să spună Clody.

Citește și: Coca Andronescu, actrița de care s-a amorezat Cotescu în gara Lehliu. De ce i-a despărțit Ceaușescu

Mariajul ei cu Liviu Ciulei, însă, nu a durat. Se spune că ruptura dintre cei doi s-a datorat slăbiciunii lui Ciulei pentru o altă femeie, “care, de fapt, nu a contat deloc în viața lui”, așa cum avea să spună, cândva, actrița. Clody și-a urmat mai departe drumul alături de “o ființă puternică, de care s-a lăsat total cucerită și dominată: Lucian Pintilie”, alături de care avea să trăiască mai bine de 40 de ani, potrivit catchy.ro

Irina Nistor spune că Ciulei a fost îndrăgostit de Irina Petrescu pe care a distribuit-o într-unul din filmele lui. Irina Petrescu avea 19 ani când a fost distribuită de Liviu Ciulei (avea 36 de ani) în filmul ”Valurile Dunării” (1959).

Citește și: Irina Petrescu se reîntoarce în casa bunicilor după decepțiile în iubire cu Pintea și Iordache

O carieră de excepție în SUA

Liviu Ciulei va avea o carieră excepțională după plecarea din România. Peste 50 de spectacole înscriu numele său în istoria teatrului de dincolo de ocean. Micului panteon de mari regizori contemporani trebuie să-i adăugăm numele lui Liviu Ciulei. împreună cu Peter Brook și Jerzy Grotowski, acest regizor român este un adevărat novator în domeniul teatrului.

Devine directorul Teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (Statele Unite), iar din 1986 e profesor de teatru la Columbia University și New York University. Montează și la Sidney, în Australia, și pe cele mai importante scene din Germania. Creațiile lui, realizate peste hotare, l-au transformat în ochii criticii, într-unul dintre artiștii care au contribuit în mod esențial la dezvoltarea mișcării teatrale a secolului XX. După 1989 revine în țară, regizând o serie de piese celebre. Devine director onorific al Teatrului Bulandra, teatrul căruia i s-a dedicat cu trup și suflet, dar mai ales cu multă iubire, potrivit portalului Teatrului Bulandra.

Liviu Ciulei a încetat din viaţă la 25 octombrie 2011, la München, în Germania.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te