Recunoașteți personajul? Marele actor care ne-a anunțat libertatea. A murit fără să știe că e bolnav

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 08.03.2024 - 08:35
Marele actor care ne-a anunțat libertatea, în 1989 - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
caramitru
caramitru teatru
liceenii

Personajul de mai sus este marele actor care ne-a anunțat, la TVR, că suntem liberi. A murit fără să știe că e bolnav, iar popularul rol făcut în „Liceenii” a devenit un handicap pentru adevărata sa moștenire culturală pe care ne-a lăsat-o. Pe 9 martie ar fi împlinit 82 de ani.

SHARE

Personajul de astăzi este un mare actor care, în 22 decembrie 1989, i-a anunțat pe români, la micul ecran, că sunt liberi, iar Ceaușescu a fugit. Deși acest episod și rolul profesorului Socrate din „Liceenii” au rămas în mintea multor oameni, Ion Caramitru a fost un artist infinit mai mult decât atât. A murit fără să știe că e bolnav, altfel, pe 9 martie ar fi împlinit 82 de ani.

Recunoașteți personajul? Marele actor care ne-a anunțat libertatea. A murit fără să știe că e bolnav

Penru marele public, marele actor Ion Caramitru reprezintă mai ales personajul care a anunțat fuga lui Ceaușescu în 22 decembrie 1989, din Studioul 4 al TVR.

Și faimoasa replică adrestă tot atunci poetului Mircea Dinescu:„ Mircea, fă-te că lucrezi!”. Dar care n-a fost niciodată rostită în această formă.

Episodul a fost povestit ulterior de Caramitru, care a spus și care au fost cuvintele sale, de fapt.

„Să-nceapă Mircea, că pe el îl cunoaşte lumea! Mircea, te prezint şi tu scrii, arăţi, arăţi că lucrezi la un apel!“, a spus Ion Caramitru, într-un interviu, despre acel moment.

Și, mai mult ca sigur, pentru multe generații va rămâne profesorul Socrate din „Liceenii” și „Extemporal la dirigenție”. 

Iar cinefilii sigur și-l vor aminti din intepretarea dată pictorului Ștefan Luchian în filmul cu același nume.

Citește și: Caramitru scapă de arest la 7 ani. Nu-i place rolul din Liceenii care îl face popular. L-a „maltrat”

Prea puțin pentru o personalitate atât de mare, de complexă a culturii române.

Ion Caramitru s-a născut la 9 martie 1942, pe strada C.C. Arion din zona Gării de Nord, într-o familie de aromâni, Mama era născută lângă Salonic, într-un sat numit Gramatica, iar tatăl în partea albaneză a oraşului Korcea, de religie creştin ortodoxă.

A copilărit în sânul acestei familii de aromâni cu numeroşi cântăreţi cunoscuţi pe scena muzicală a ţării. Mai târziu, în 1948, familia s-a mutat lângă Parcul Carol, dar atunci au început și hărțuirile Securității, tatăl său făcând, în total, 9 ani de pușcărie.

Într-o vreme în care se gândea mai mul la sport și nu-i trecea prin cap că va lua un alt drum în viață, a beneficiat de o „întâlnire astrală” cu un om care i-a deschis ochii asupra adevăratului său talent i potențial, cineastul Paul Barbăneagră.

Ion Caramitru a fost și un extraordinar recitator de poezie - Foto: Facebook/Colectia „Mari Actori Romani”

„Mă bucură cel mai mult să cunosc oameni adevărați. Și am avut norocul ăsta de-a lungul vremii. În tinerețea mea școlară, de exemplu, când eram elev de liceu, am avut noroc ca la noi în casă să vină să stea în gazdă cineva a cărui prezență a fost pentru mine extrem de importantă.

De la care am învățat să citesc, să privesc un film și care m-a învățat că teatrul și filmul sunt două zone de interes pentru un temperament ca al meu. 

El m-a convins că ar trebui să mă îndrept către această meserie pe care o fac. Numele lui este Paul Barbăneagră. Un om destul de cunoscut, un cineast de filme documentare, care a plecat din România și care a făcut o carieră impresionantă la Paris ca regizor de film documentar.

În perioada când eram în liceu și eram obsedat să fac sport de performanță, el mi-a dat direcțiile de care aveam nevoie”, a mărturisit Caramitru într-un ultim interviu acordat revistei Taifasuri.

Dup liceu convins că nu va fi acceptat din cauză că sora sa avea deja dosar şi fusese dată afară din facultate în 1956, tânărul Ion Caramitru se pregătea pentru Facultatea de Litere.

Dar relaxarea politică adusă de anii 60, față de stalinismul deceniului anterior, i-a prmis să fie accepta la la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, pe care l-a absolvi în 1964.

Citește și: Drama actriței Margareta Pogonat. Ce s-a întâmplat cu marea sa iubire, un actor celebru?

De fapt, gîndul inițial era să dea la regie teatru, dar în anul în care a intrat la IATC nu se mai organizau examene pentru acea specializare. Avea să se întoarcă la prima dragoste după 1990.

Din anul 1965, a fost actor şi regizor al Teatrului „Lucia Sturza Bulandra”, iar în perioada 1990-1993, şi director general al acestei instituţii. Mai târziu, din anul 2005 a preluat directoratul Teatrului Naţional Bucureşti. 

În cinematografie a debutat în 1964, în pelicula „Comoara din Vadul Vechi” , dar înâlnirea cu Liviu Ciulei avea să-i ofere un rol în „Pădurea spânzuraţilor!, film premiat la Cannes, în 1965.

Adevărata împlinire artistică a cunoscut-o prin rolurile de excepție jucate pe scena teatrului - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Ulterior, a apărut în numeroase filme, de la „Iarba verde de acasă”, la "Ecaterina Teodoroiu” și de la „Bietul Ioanide”, la „Ștefan Luchian, unde a făcut, progabil, cel mai bun rol al său din cinematografie.

După 1990, se va regăsi în distribuţia unor filme internaţionale precum „Kafka“ (1991), regizat de Steven Soderbergh, „Mission: Impossible“ (1996), unde a jucat alături de Tom Cruise, în regia lui Brian de Palma, şi „Amen“, filmul din 2002 regizat de Costa Gavras, în care Ion Caramitru a jucat rolul Contelui Fontana, alături de Marcel Iureş.

Ca o ironie a soartei, actorul atât de complex și de profund pe scena teatrului a devenit celebru pentru români mai ales pentru rolul profesorului Socrate din filmele „ușurele”, cu și pentru adolescenți, „Liceenii” (1986) și „Extemporal la dirigenție” (1988). 

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor, Don Juan pentru studentele la Teatru. A murit la 4 martie

Deși peliculele s-au bucurat și încă se bucură de un succes enorm la public, lui Ion Caraitru nu i-a plăcut rolul pe care l-a intepretat și nici peliculele în sine. 

„Acest film a avut vreo cinci părţi, iar eu nu am jucat decât în primele două. După aceea nu am vrut să mai fiu Socrate! Am spus că nu mai vreau să joc în astfel de filme convenţionale.

Nu e mai puţin adevărat că am modificat scenele, replicile, mai ales când jucam cu Tamara Buciuceanu, astfel încât să fie mai naturale, mai realiste...

Regizorul m-a lăsat în pace, pentru că filmul ieşea mai bun. Dar pentru mine e un mare mister de ce filmul mai are succes şi astăzi, pentru că lumea încă îl mai cumpără şi-l mai urmăreşte...”, a mărturisit Caramitru în interviul menționat.

În schimb, scena teatrului a fost locul unde a putut să se manifeste din plin ca actor, iar, ulterior, și ca regizor.

A interpretat peste 60 de roluri în piese teatru – Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii – fiind considerat de critica mondială drept unul dintre cei mai buni zece actori din lume care l-au interpreat vreodată pe Hamlet, potrivit radioromaniacultural.ro.

În plus, iubea enorm poezia și recita dumnezeiește din Eminescu. Spectacolele de poezie organizate împreună cu alți mari actori, încă din anii 70, umpleau până la refuz sălile de teatru.

După Revoluție - sau ceea ce mulți au crezut că e o revoluție - in 15 februarie 1990, a înființat și a devenit președintele Uniunii Teatrale din România (UNITER).

Gala anuală a acesteia a devenit, în timp, unul dintre marile evenimente culturale ale fiecărui an, în România.

La 11 decembrie 1996 a fos numit ministru al Culturii, odată cu învestirea Guvernului Victor Ciorbea, funcie pe care o va deține până la finalul anului 2000, inclusiv în cabinetele Radu Vasile şi Mugur Isărescu.

Nu i-a plăcut deloc rolul profesorului Socrate jucat în „Liceenii” și „Extemporal la dirigenție”, în ciuda succesului lor la public - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Ion Caramitru a mărturisit, în același interviu pentru Taifasuri, care a fost cea mai importantă lecție pe care a primit-o de la tatăl lui.

„Mi-a spus mereu același lucru: „Fii atent ce faci! Nu minți și nu fura, că o să-ți pierzi somnul”. Asta a fost învățătura lui, iar expresia asta mi-a rămas întipărită în minte pentru totdeauna”, a declarat cel căruia apropiații îi spuneau Pino.

Citește și: Tragedia marii actrițe Gina Patrichi. Care au fost ultimele sale cuvinte? Era născută pe 8 martie

Maestrul a fost și un familist convins și a trăit o frumoasă poveste de dragoste pentru mai bine de 45 de ani, cu actrița Micaela Caracaș, cu 11 ani mai tânără.

Cei doi au împreună trei copii, care ăi dăruiseră lui Caramitru și doi nepoți. 

După decesul lui Ion Caramitru, marele actor Victor Rebengiuc a povestit și care a fost ultima discuție dintre el și acesta, care a avut loc în iulie, după care directorul TNB s-a internat la Spitalul Elias.

El a dezvăluit că nici măcar Caramitru nu a știut că este bolnav.

„Habar n-am avut, nici el nu a știut că e bolnav! Eu am vorbit cu el când s-a întors din Elveția, am vorbit la telefon, era la Moeciu, la odihnă. Am vorbit ce faci, cum faci, cum a fost în Elveția, mă rog…

Soția lui, Micaela, mi-a spus că după convorbirea asta, la scurt timp, câteva ore poate, a dat niște semne, a început să vorbească puțin necontrolat, spunea lucruri neinteligibile, dar i-a trecut.

Imediat ce și-a dat seama că este grav s-a suit în mașină și a venit la București, a intrat în spital și de atunci și până acum a fost în spital', a spus Rebengiuc, la acea vreme.

La 5 septembrie 2021, Ion Caramitru a murit la Spitalul Elias, la vârsta de 79 de ani. Era internat de trei săptămâni, fiind descoperit cu o infecţie cu stafilococ. 

Rămân în urmă creațiile unui mare actor, regizor și director de teatru, care ne va șopti mereu de dincolo de această lume: „Vreme trece, vreme vine...”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te