Recunoașteți personajul? Cum a ajuns actorul frate cu propriul tată? A murit la doar 44 de ani

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 15.01.2024 - 13:10
Actorul a murit pe scenă, la doar 44 de ani - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
Actorul a murit pe scenă, la doar 44 de ani - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
cornel coman pogonat
cornel coman pogonat

Personajul din fotografie este un mare actor ce a ajuns frate cu propriul tată, în circumstanțe speciale. A murit la doar 44 de ani, acum 33 de ani, dar nu înainte de a-și pune definitiv amprenta în istoria teatrului și cinematografiei române.

SHARE

Actorul care a murit la 44 de ani a ajuns actorul frate cu propriul tată în circumstanțe speciale. Mai târziu, a trăit o intensă poveste de dragoste cu Martgareta Pogonat, dar o boală necurțătoare l-a răpus mult prea devreme, în timp ce se afla chiar pe scenă, într-un spectacol.

Recunoașteți personajul? Cum a ajuns actorul frate cu propriul tată? A murit la doar 44 de ani

A jucat în aproape 40 de filme și a fost unul dintre marii actori aplaudați de public pe scena Teatrului Bulandra. Marși 16 ianuarie, se împlinesc 33 de ani de la decesul său, la doar 44 de ani.

Cornel Coman a devenit etalonul artistului calm, sobru, destins, dar cu trăiri interioare intense. Poate de aceea unul dintre cei mai buni prieteni ai săi a fost Ștefan Iordache, cel cu personalitate de rebel.

„Da, Cornele, tu pleci și se face seară. În ființa mea se face noapte. Și poate nu numai în a mea. Nu poate, sigur, în micul nostru univers, al «făcătorilor de oameni», acum, când tu ai plecat (pentru un timp) s-a făcut noapte”, scria Iordache în Revista Teatru, la moartea prietenului, conform dosaresecrete.ro.

Cornel Coman s-a născut pe 14 iunie 1936 în localitatea Livezile, județul Vrancea. 

Citește și: Cornel Coman se prăbușește fulgerător pe scenă și moare. Avea doar 44 de ani. Jucase în 40 de filme

Tatăl său, Alexandru, era un om avut, având o cârciumă cu vin şi bere, băcănie, mărunţişuri, manufactură, fructe şi lemne. Cu acest magazin universal, a avut bani să își dea copiii la cele mai bune școli.

Dar instalarea regimului comunist avea să aducă și persecutarea acestuia, pe motiv că ar fi chiabur. 

Când au venit comuniștii, părinții lui au fost persecutați pe motiv că e chiabur. Nu au mai avut dreptul să voteze, iar magazinul le-a fost confiscat.

Acum are loc un fapt mai puțin obișnuit. Pentru a nu avea de suferit la facultate, Cornel Coman este înfiat de bunicul său. Astfel, tehnic vorbind, el a devenit frate cu propiriul tată.

În pofida acestor probleme, termină Facultatea de Teatru la vârsta de 27 de ani, debutând pe scenă la Teatrul de Stat din Brașov.

În 1965 a fost angajat prin concurs la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra”, dar între timp începe să apară și pe marele ecran.

Cu actrița Margareta Pogonat, cu care a trăit o poveste de iubire și dincolo de ecran - Foto: Facebook/Colectia „Mari Actori Romani”

Primul său rol în film a fost în 1963, în „Partea ta de vină”, dar a fost remarcat în pelicula următoare, „Un film cu o fată fermecătoare” (1966), regizată de Lucian Bratu, în care a jucat alături de Margareta Pâslaru, Marin Moraru și Ștefan Iordache.

A apărut în zeci de alte filme, de la „Mihai Viteazul, „Pădurera pierdută” și „Trecătoarele iubiri”, până la „Prin cenușa Iimperiului”, „Un august în flăcări” sau „„Războiul independenței”.

Dar cel mai important rol a fost, totuși, și cel care i-a adus în viață o mare iubire, „Drum în penumbră” (1972), când „relația” cu Margareta Pogonat din film s-a transformat într-o iubire în viața reală.

Citește și: Iubirile fără noroc ale Margaretei Pogonat: Geo Costiniu moare singur, Cornel Coman la 44 de ani

Totul s-a sfârșit, însă, mult prea curând, când Cornel Coman s-a prăbuțit ca secerat chir pe scena dragă lui. O boală necurțătoare l-a răpus la doar 44 de ani, pe 14 ianuarie 1980.

„I s-a făcut fulgerător rău, pe scenă, într-o după-amiază nefastă de spectacol. S-a prăbuşit, cutremurat. 
Aflat de câteva săptămâni sub supraveghere medicală, pentru stabilire de diagnostic, ieşea din spital cu ”bilet de voie”, ca să joace ultimele roluri ale vieţii sale.

A murit atins de o boală agresivă, care l-a devorat galopant. Nu părea să fi putut muri vreodată. Ne întâmpina întotdeauna calm, sau aparent calm, încordat pe dinăuntru, concentrat, sensibil, viguros.

Construit dintr-o fibră trainică, de frasin alb, surâzător şi îndatoritor, cu un bun-simţ moştenit, miraculos, de-a dreptul din moşii şi strămoşii Vrancei, ţara lui de naştere şi de veghe”, se scria în Revista Teatru, în 1981.

Actorul  fost căsătorit cu avocata Letiţia Maria Coman (Nicolescu) şi a avut un fiu. 

După moartea sa, Ion Besoiu a scris cuvinte emoționante despre personalitatea lui Cornel Coman.

Citește și: Secretul dramatic al lui „Bachus”. Marele actor român care a murit după ce a uitat tot

„A fost actorul și omul care a străfulgerat scena și ecranul românesc cu o lumină specială, aproape unică în melancolia ei. Ceva ce semăna cu amurgurile din Vrancea atât de dragă lui și atât de des evocată în conversațiile fugare sau lungi de-o noapte cu colegii și prietenii.

A fost actorul care s-a prăbușit pe scenă ca un albatros pe nava pe care o iubea… A fost o pasăre cântătoare rară, care a zburat din pomul constelației noastre prea devreme, dureros de devreme”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te