Recunoașteți personajul? Actorul care-i spunea lui Ceaușescu „nea Văpaie”. A plecat în SUA după 1990

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 09.05.2024 - 10:50
Actorul care-i spunea lui Ceaușescu „nea Văpaie” - Foto: Facebook/Cineclic
in filmul Cursa
in cursa
in iarna bobocilor

Personajul din imagine este un mare actor care-i spunea lui Ceaușescu „nea Văpaie”.A atins culmea popularității în anii '70 - '80, dar, după 1990 a dispărut brusc, plecând în SUA, unde s-a stabilit. Pe 10 mai împlinește frumoasa vârstă de 87 de ani.

SHARE

Personajul de astăzi este actorul care-i spunea lui Ceaușescu „nea Văpaie”. Era unu dintre cei mai iubiți și apreciați artiști români ai anilor '70 - '80. Dar, după 1990, s-a pensionat, deși era încă foarte tânăr și a plecat în SUA, unde locuiește și astăzi. Pe 10 mai, împlinește 87 de ani.

Recunoașteți personajul? Actorul care-i spunea lui Ceaușescu „nea Văpaie”. A plecat în SUA după 1990

Era ușor de recunoscut după mustață, vocea distinctă și aerul de rebel, chiar dacă acesta nu răzbătea și din personajele pe care le-a întruchipat în fim și teatru.

Dar, probabil, mulți români și-l aduc încă aminte mai ales din rolul șoferului de trailer din „Cursa” (1975), regizat de Mircea Daneliuc, în care a apărut alături de Tora Vasilescu și Mircea Albulescu.

Sau din alte pelicule ce au făcut istorie, cel puțin la vremea respectivă, precum „Pintea”, „Gloria nu cântă”, „Iarna bobocilor”, „Un om în loden”, „La răscrucea marilor furtuni”, „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Buletin de București”, „Declarație de dragoste”, „Secretul lui Nemesis”, „Cuibul de viespi” și multe altele.

Constantin Diplan era unul dintre cei mai îndrăgiți actori români în anii '70 - '80.

Citește și: Care a fost ultima replică a lui Dem Rădulescu? „Apoi a căzut și a murit”. De ce i se spunea Bibanu?

Se născuse la 10 mai 1937, în București și, după o adolescență plină de sporturi diferite, a fost admis, la a doua încercare, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, alături de regretații Marin Moraru și Gheorghe Dinică.

Constantin Diplan, fără celebra sa mustață, în filmul „Cursa” (1975) - Foto: Facebook/Cineclic

A absolvit Institutul în 1962, iar în 1963 a fost repartizat împreună cu Alexandru Arșinel, Camelia Zorlescu, Ion Andrei, Harry Baranga și Harry Zomenov la Teatrul de Stat din Targu Mureș. Aici, alături de aceștia înființează secția de limba româna a acestui teatru, conform cinemagia.ro.

După o perioadă, în 1965, s-a transferat la Teatrul Național din București, unde și-a început, cu adevărat, activitatea de actor

Debutul în cinematografie a avut loc în anul 1966, cu filmul „Ultima noapte a copilariei”, după care a urmat lunga listă de pelicule, dintre care unele sunt menționate mai sus. . 

Personalitatea sa era destul de diferită de cea care răzbătea spre public prin personajele cărora le-a dat viață.

Actorul, scriitorul și teologul Răzvan Ionescu, unul dintre apropiații săi, i-a făcut un portret sugestiv, în 2021, când actorul împlinea 84 de ani.

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor însurat cu Miss România. A fugit din țară la 45 de ani

„Constantin Diplan a fost imaginea tipică a băiatului de cartier. Băiatul cumsecade. Dacă te obișnuiai cu el, erai un om pierdut. Pentru că deveneai dependent. Îți lipsea. Ți-era dor. Era lipicios, sincer și de treabă.

Aducea pe scenă și pe ecran o naturalețe senină. Pur și simplu îți făcea bine să-l vezi. Pe scenă, la cinema, pe stradă, la o șuetă. A fost coleg de promoție cu Marinuș Moraru și Gigi Dinică și au rămas prieteni de nedespărțit până la moarte. Multe vacanțe și le-au făcut împreună”, scria Răzvan Ionescu în activenews.ro.

Tot în „Cursa”, alături de regizorul Mircea Daneliuc, care a jucat roul unui reporter tv - Foto: Facebook/Cineclic

Marea problemă a lui Diplan era faptul că știa și se ferea să spună numeroase bancuri cu Nicolae Ceaușescu, liderul inconstestabil al României de atunci.

Iar acest lucru i-a adus unele necazuri, printre care și faptul că nu primea decât rar viză pentru a călători în străinătate, chiar dacă erau turnee oficiale ale teatrului.

„Avea gură mare, îi ura pe comuniști, iar bancurile cu Ceaușescu l-au făcut să piardă multe turnee „afară” pentru că, periodic, nu primea viză pe pașaport.

La un moment dat, ca metodă de autoprotecție, „Dipi” a început să vorbească cifrat, adică să-i inventeze porecle lui Ceaușescu, despre care avea un milion de bancuri.

Poreclele erau care de care mai trăsnite, astfel încât să păcălească „vigilența” microfoanelor ascunse în scrumierele restaurantelor, în abajurul veiozelor din camerele de hotel, în ramele de tablou ori receptoarele telefoanelor”, mai dezvăluia Ionescu.

Citește și: Recunoașteți personajul? Primul actor care a jucat un haiduc în celebra serie. A avut patru soții

Dar una dintre ele a făcut „carieră”, conform spuselor acestuia, Diplan botezându-l pe Ceaușescu „nea Văpaie”.

„Nu îmi mai amintesc exact împrejurarea care a făcut ca, la un moment dat, la masa noastră să fie împreună cu noi un finlandez. Nu mai știu dacă era amic al familiei Diplan ori prieten cu vreunul dintre ceilalți de la masă.

Ceea ce știu e că în acea perioadă „Dipi” îi găsise lui Ceaușescu o poreclă nouă: Nea Văpaie. Asta fiindcă în ultima vreme Nea Nicu se aprindea foarte tare în discursurile lui și cam începuse să o ia razna.

Finlandezul  din Finlanda, al cărei președinte se numea pe atunci Urho Kaleva Kekkonen (se pronunța Kekkoinen), o rupea puțin pe românește, râdea, se amuza, dar avea și el o nelămurire. 

„Dipilen - zice el la un moment dat încercând zadarnic să-i pronunțe lui Dipi numele pe de-a-ntregul  - ce e asta la voi „vapaie”?

Constantin Diplan a rămas o secundă descumpănit cu mâna încremenită în aer. S-a uitat în dreapta, în stânga, a ridicat de un colț fața de masă și s-a uitat dedesubt, apoi a răspuns cu inconfundabila sa voce pe nas, care îi amplifica aerul mucalit: „Uite..., cum să-ți explic..., cum e la voi Kekkoinen, la noi este... Văpainen!

Bineînțeles că ne-am prăbușit cu toții de râs”, a mai adăugat Răzvan Ionescu, potrivit sursei citate.

Diplan, în „Iarna bobocilor” (1977), alături de Monica Ghiuță și Carmen Galin - Foto: Facebook/Colectia „Mari Actori Romani”

Spre surprinderea tuturor, după 1990, Constantin Diplan a ieșit la pensie, cu toate că încă era, pe atunci, foarte tânăr, mai ales pentru un actor, 53 de ani.

Răzvan Ionescu a dezvăluit și reacția bunului prieten al acestuia, marele artist Gheorghe Dinică, la auzul vețtii pensionării lui Diplan.

„„Ai înnebunit? Ce te-a apucat? Te-ai uitat în oglindă? Tu ai față de pensionar?”, l-a întrebat, iritat, Gigi Dinică. „Nu. N-am față... da’ nici nu mai fac față!”, i-a răspuns Dipi de parcă ar fi știut ce o să urmeze. 

Așa că a lăsat Cotroceniul, cartierul lui drag, băieții de șpriț, poker și table, șueta care îi pria de minune și a emigrat tocmai la capătul celălalt al lumii, în Statele Unite”.

După câțiva ani, același Ionescu s-a reîntâlnit cu Diplan la Cheia și l-a întrebat ce face, unde locuiește? Iar răspunsul actorului a venit rapid, în stiul său mucalit: „În județul Maryland, bătrâne”.

Citește și: Cum a ajuns Florin Piersic să-l joace pe Mărgelatu? Ce rol avea în celebra serie de filme, inițial?

Constantin Diplan trăiește și la ora actuală în Montgomery Village, Montgomery County, statul american Maryland, SUA.

A revenit ocazional în țară pentru a lucra la unele proiecte cinematografice, cum ar fi filmele „Harababura”, Telefonul” și „Oglinda (1993)”.

În 1994 a fost difuzat în premieră și serialul tv „Călătorie de neuitat”, cu Diplan în distribuție, producția fiind reaalizată, însă, încă din 1988.

„Americanul” Constantin Diplan împlinește pe 10 mai frumoasa vârstă de 87 de ani. Dar va rămâne mereu actorul cuceritor pe care românii l-au îndrăgit atât de mult.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te