Care a fost ultima replică a lui Dem Rădulescu? Marele actor a rămas în memoria publicului prin rolurile jucate mai ales în seria de filme Brigada Diverse, dar cariera sa a fost mult mai însemnată, la fel și activitatea de profesor.
Care a fost ultima replică a lui Dem Rădulescu? „Apoi a căzut și a murit”. De ce i se spunea Bibanu?
Gogu Steriade Trandafir și Patraulea au rămas în istoria cinematografiei noastre drept trioul magic de borfași plin de umor din seria filmelor Brigada Diverse.
Iar Gogu, intepretat de De Rădulescu, se erija în liderul micului grup de „găinari”, pe urmele căruia se afla mereu brigada de miliție condusă de căpitanul Panait, jucat de Toma Caragiu.
Dumitru T. Rădulescu, adică Dem Rădulescu, s-a născut pe 21 septembrie 1931. în Râmnicu Vâlcea.
În anii copilăriei şi în perioada războiului a fost foarte sărac, având voie mănânce doar un borcan de vinete împănate şi o pâine.
Citește și: Azi, ziua de naștere a lui Dem Rădulescu, actorul care a fost boxer și s-a prăbușit urcând un munte
În tinereţe a fost boxer de performanţă, la categoria mijlocie, câștigând chiar și un campionat de amatori desfășurat în orașul natal.
A fost atras de teatru și film încă de mic, iar la vârsta de 17 ani a debutat ca actor amator, la un bal organizat de fanfara gării.
A început să publice în reviste județene și s-a aflat tot mai des pe scenă, acasă, la Râmnicu Vâlcea. La una dintre aceste reprezentațîi este urmărit de actorul Aurel Rogalski, care îl sfătuiește să dea examen la Teatru.
A fost admis la Facultatea de Teatru, pe care o încheie, în anul 1954, ca şef de promoţie şi a fost repartizat, aşa cum prevedea regulamentul din acele vremuri, direct la Teatrul Naţional din Bucureşti.
Pe scena Naționalului a intepretat numeroase roluri, dar a devenit și profesor la IATC pentru multe generații de actori.
Dar, în timpul facultății, a intrat în viața sa o poreclă ce avea să îi rămână toată viața, făcând „carieră”, Bibanu'.
Neuitatul trio de borfași din seria Brigada Diverse, interpretați magistral de Dem Rădulescu, Puiu Călinescu și Jean Constantin - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
Despre acest moment a povestit chiar actorul. Inițial, porecla o primise fratele său, apoi i-a fost „transferată” lui, de un coleg de studenție, originar tot din Vâlcea.
„Tata era negustor de peşte, în piaţa din Vâlcea. Fratele meu mai mare a luat într-o zi un biban frumos, l-a învelit într-un ziar şi l-a dus la şcoală, cu gândul să i-l dea profesorului, ca să-l arate ca material didactic elevilor.
Mai întâi lui i-au spus copiii «Bibanu'». După aia mi-au zis «Fratele lu' Bibanu'», pe urmă porecla s-a prins de mine. Acolo am apărut pentru prima dată cu numele ăsta: Rădulescu-Bibanu’.
După ce am intrat la Teatru, m-am pomenit într-o zi că un student din anul III, vâlcean de-al meu, striga după mine «Mă, Bibanule!». Şi «Bibanu'» am rămas””, a explicat marele actor, conform romaniacultural.ro.
Se spune, însă, că Dem Rădulescu nu permitea chiar oricui să-l strige ”Bibanu'”, fiind foarte selectiv cu cei din jur care avea acest „privilegiu”.
Citește și: Viața și iubirile lui Dem Rădulescu, cel care ne înveselea de Revelion. S-a stins dezamăgit de lume
Maestrul fost căsătorit cu Paula Rădulescu, actriță și balerină la teatrul Constantin Tănase, care a apărut și în primul film din seria BD, „Brigada Diverse intră în acțiune”.
Cei doi au divorțat, dar Paula și-a păstrat numele de Rădulescu și după acest moment.
Paula Rădulescu a vorbit despre relația lor, după mulți ani de la despărțire. Ea se considera o norocoasă, pentru că „nu se atingea nimeni de ea” în timpul căsniciei cu Bibanu'.
Ulterior, Dem Rădulescu s-a căsătorit cu eleva sa de la I.A.T.C., actrița Adriana Șchiopu, care i-a dăruit și o fiică, Irina, ea însăși actriță.
Cu Paula Rădulescu, prima lui soție - Foto: Facebook/Cineclic
„Ne-am cunoscut la Mangalia în 1973 şi de atunci nimic nu ne-a mai despărţit. Ne-am căsătorit în 1984, iar doi ani mai târziu am avut-o pe Irina“,ii din jurul lui.
Era un om de casă, un familist. El se dăruia şi acasă, nu numai pe scenă. Ne-a făcut să simţim că suntem centrul universului.
Deseori, o lua pe Irina şi ieşeau la plimbare noaptea. Îi plăcea mai mult aşa, să nu fie recunoscut de oameni“, povestea Adriana Șchiopu, pentru jurnalul.ro.
După Revoluție, Dem Rădulescu a jucat mai puțin în film și teatru. Inima lui s-a oprit pe 17 septembrie 2000, cu patru zile înainte de a împlini 69 de ani.
Dar felul în care a părăsit această lume a fost unul demn de unul dintre filmele sale, conform celor povestite de Stela Popescu și consemnate de adevarul.ro.
„Veniseră nişte prieteni din Germania, el tocmai se întorsese din turneu şi au vrut să se plimbe. Ei aveau casă la Telega şi au vrut să-l ia şi pe el.
S-a dus cu ei şi trebuiau să urce un deal, care nu era foarte mare. În schimb, lui i se spusese, doctorii îi atrăseseră atenţia că nu prea are voie să facă efort.
La un moment dat, s-a oprit şi a respirat adânc. „Mă, da’ ce aer tare!”, asta a zis. A căzut şi până la spital a murit“, a spus regretata actriță despre tragicul moment.
Citește și: De ce a luat bătaie Jean Constantin la filmările pentru Brigada Diverse? „Ea nu știa că sunt actor”
Dem Rădulescu a fost înmormântat la Cimitirul Bellu pecând dintr-o lume în care se regăsea tot mai greu.