Recunoașteți personajul? „Gloabă”, marele actor fără facultate care putea fi Mihai Viteazul

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 28.12.2023 - 18:33
Marele actor ce l-ar fi putut interpreta pe Mihai Viteazul - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
ilarion ciobanu

Ne-a lăsat 50 de roluri în tot atâtea filme, majoritatea dintre ele memorabile. Dar, în 1971, marele actor de care vorbim a fost foarte aproape de a-l interpreta pe Mihai Viteazul în pelicula cu același nume regizată de Sergiu Nicolaescu. Până la urmă, alesul a fost Amza Pellea.

SHARE

Personajul de astăzi a jucat doar în filme, a lucrat ca hamal în port, n-a terminat facultatea, dar a ajuns unul dintre cei mai apreciați actori români.

Citește și: Recunoașteți personajul? Joacă în B.D. alături de Toma Caragiu și pleacă din țară. Azi este ziua ei

Cu puțin noroc, ne-am fi putut aduce aminte de el drept cel care l-a intepretat pe Mihai Viteazul, în producția din 1971 regizată de Sergiu Nicolaescu. Dar alesul pentru rol a fost, finalmente, Amza Pellea.

Recunoașteți personajul? „Gloabă”, marele actor fără facultate care putea fi Mihai Viteazul

A făcut roluri memorabile pe marele ecran, fiind, de altfel, singurul actor român care nu a jucat pe scena unui teatru.

50 de filme, de personaje, dintre care unele sunt greu de uitat, fie că e vorba de Gerula, în „Columna (1968) sau Traian Brad, în trilogia „Profetul, aurul și ardelenii” (1978), „Artista, dolarii și ardelenii” (1980) şi „Pruncul, petrolul și ardelenii” (1981), comisarul Roman, în seria deschisă de pelicula „Cu mâinile curate” (1972) ori Gherasim, din îndrăgita serie tv, „Toate pânzele sus!”.

Ilarion Ciobanu s-a născut în 28 octombrie 1931, la Ciucur, Tighina, azi în Republica Moldova, într-o familie cu trei fraţi.

Tatăl său, Vlase, nu avea o meserie anume, aşa că îşi căuta de lucru în funcţie de sezon, oriunde de la Tighina la Baia Mare sau la Brăila. La un moment dat, s-a angajat ca hamal în portul Constanţa, oraş în care a şi murit, într-un accident, în anul 1939, când micul Ilarion împlinise opt ani.

La rândul său, tânărul Ilarion a lucrat, la fel ca tatăl său, în portul Constanța, ca hamal, Cu primii bani câştigaţi i-a cumpărat mamei sale o haină de astrahan, a îmbrăcat-o cu cadoul, şi a invitat-o la o „mândră” plimbare pe faleza din Constanţa.

S-a angajat, apoi, ca brigadier pe şantierul Bumbeşti-Livezeni, unde a devenit fruntaş şi a fost medaliat. A fost şi şofer de basculantă, fiind angajat să transporte piatră din localitatea Ovidiu pentru Canalul Dunăre-Marea Neagră.

În tinereţe a practicat rugby de performanţă, debutând în anul 1948, sub îndrumarea antrenorului Gustav Fanella, la clubul „Ştiinţa” Bucureşti, ca jucător de „linia a doua”, un înaintaş de temut, pe care colegii de echipă l-au poreclit „Claris” sau „Gloabă“ – pentru că „era înalt şi alerga ca un cal“.

Tânărul care a visat toată viaţa să devină marinar şi-a încercat, în anul 1958, şansa de a intra la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, lucru pe care l-a reuşit, însă la scurt timp, şi această instituţie de învăţământ i-a devenit plictisitoare.

A apărut pentru prima dată într-un film, în anul 1959, în scurtmetrajul lui Manole Marcus “Într-o dimineaţă după ploaie”, însă anul 1960, este cel al debutului său oficial în lungmetraj, în pelicula „Setea”, regizată de Mircea Drăgan și Mihai Iacob.

Ilarion Ciobanu - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Au urmat apoi numeroase roluri care l-au transformat într-unul dintre cei mai iubiți actori români.

Dar a fost la un pas să-l „înhațe” și pe cel care l-a transformat pe Amza Pellea într-o vedetă, cel al lui Mihai Viteazul din pelicula cu acelați nume regizată de Sergiu Nicolaescu, în 1971.

Odiseea găsirii actorului potrivit pentru memorabilul rol a fost una alambicată, ce a debutat avându-l chiar pe Sergiu Nicolaescu în rolul voievodului muntean. 

Dar Elena Ceaușescu nu a fost de acord cu alegerea regizorului-actor.

Cascadorul Paul Fister, unul dintre colaboratorii marelui regizor a dezvăluit ani mai târziu că acesta a fost foarte dezamăgit de decizia producătorilor.

„Îmi amintesc că s-a filmat în ritm alert până în preajma Sărbătorilor, iar după ce s-au terminat cadrele de iarnă, l-au chemat pe Sergiu la „Înalta Poartă”, ca să zic aşa. „Nu-ţi stă bine în rolul ăsta”, i-a spus Ceauşeasca.

Ei nu i-a plăcut. Aşa că au urmat alte probe cu actori, s-a reluat tot procesul de căutare, până s-a ajuns la Amza. Sergiu a preluat personajul Selim şi chiar i-a ieşit un rol excelent. A suferit însă mult pentru că a fost debarcat din corabia pe care o cucerise precum un pirat!”, a rememorat Fister.

Dar până să se ajungă la soluția Amza Pellea, au fost vizionați și alți actori, iar unul dintre cei care ar fi avut, probabil, prestanța necesară personajului a fost chiar Ilarion Ciobanu.

Așa cum se vede și din imaginea de la începutul articolului, el a făcut fotografii intrat în „pielea” marii personalități istorice și, aproape sigur, ar fi reușit un rol memorabil.

Până la urmă, însă, această șansă i-a revenit lui Amza Pellea, care a făcut la rândul său, un rol pentru istorie.

Și asta, chiar dacă „Mihai Viteazul” intepretat de el nu are și vocea sa, ci a lui Emanuel Petruț, Pellea având în acea perioadă o problemă la corzile vocale ce-l făcea să vorbească, pe alocuri, pițigăiat, lucru de neimaginat pentru prestanța voievodului unificator de țară.

Nu ne rămâne decât să ne întrebăm cum i-ar fi ieșit rolul lui Ilarion Ciobanu care, a apărut până la urmă, în același film, în rolul boierului Stroe Buzescu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te