Recunoașteți personajul? A fost fiul lui Mihai Viteazul în film. A ajuns vedetă sub un alt nume

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 17.05.2024 - 10:45
Fiul lui Mihai Viteazul din film, alături de mama sa, Doamna Stanca, jucată de Ioana Bulcă - Foto: Facebook/Cineclic
Fiul lui Mihai Viteazul din film, alături de mama sa, Doamna Stanca, jucată de Ioana Bulcă - Foto: Facebook/Cineclic
fat frumos
fat frumos
winnetou
winnetou
actorul
actorul

Personajul din imaginea de mai sus l-a interpretat pe fiul lui Mihai Viteazul în filmul din 1971. Dar, după alte câteva apariții cinematografice, a dispărut de pe firmament. De fapt, între timp, el. a ajuns vedetă sub un alt nume, în Germania.

SHARE

Personajul de astăzi a fost fiul lui Mihai Viteazul, în fimul în care Amza Pellea l-a interpretat magistral pe marele voievod. Dar actorul care i-a dat viață urmașului domnului primei uniri a celor trei principate române a dispărut, după câțiva ani, din cinematografia noastră. În schimb, de-a lungul timpului, el a devenit un adevărat star în Germania, unde a jucat sub un alt nume.

Recunoașteți personajul? A fost fiul lui Mihai Viteazul în film. A ajuns vedetă sub un alt nume

Cu siguranță, îi știți chipul din celebrul fim „Mihai Viteazul” din 1971, unde joacă rolul lui Nicolae Pătrașcu, fiul voievodului intepretat de Amza Pellea.

În pelicula regizată de Sergiu Nicolaescu, Nicolae este înfățișat drept un tânăr aflat încă sub pulpana mamei, Doamna Stanca. 

El se decide, totuși, să-și urmeze tatăl în bătălie, cea de la Mirăslău, din 18 septembrie 1600, unde moare pe câmpul de luptă chiar la prima sa confuntare militară.

Chiar dacă adevărul istoric despre urmașul marelui voievod este cu totul altul față de cum a fost prezentat în film, ce ne interesează este actorul care l-a întruchipat pe acesta.

Și, de data asta, probabil că numele nu vă spune mare lucru: Mircea Breazu.

Citește și: Care a fost soarta reală a fiului lui Mihai Viteazul? A fost „omorât” în film de Sergiu Nicolaescu

 S-a născut la 22 ianuarie 1946, în Sebeș, Alba, dar s-a mutat în Timișoara, unde a absolvit Liceul Teoretic Nikolaus Lenau, cu profil german).

După bacalaureat, în 1963, se înscrie la Facultatea de Construcții, dar o abandonează din pasiune pentru teatru.

După cinci ani de studiu la Facultatea de Teatru și Film (secția germană - română) a primit titlul de „doctor în artă”.

Mircea Breazu, în rolul lui Făt-Frumos - Foto: Arhiva

Marea sa pasiune în tinerețe a fost sportul. Astfe, a practicat înotul la ILSA Timișoara, ciclismul, automobilismul și călăria la clubul Steaua București, conform cinemagia.ro.

Acest lucru l-a ajutat mai târziu în carieră, tranziția spre cascadorie fiindu-i, astfel, mult mai ușoară.

„Nu m-am visat niciodată actor, deşi mama era actriţă. Eu speram să ajung un sportiv foarte cunoscut. Dar mama a insistat foarte mult ca eu să dau admitere la IATC.

Mi-a spus: «Dragul meu, tu ai crescut cu mine în teatre. Chiar nu vrei să urmezi acest drum?». Până la urmă m-a convins.

Cu doar o lună și jumătate de pregătire, am aplicat pentru admitere și am ajuns pe locul șapte, deși erau 1.200 de solicitanți. Atunci mi-am dat seama că actoria era în sânge”, spunea Mircea Breazu într-un interviu de acum 7 ani, acordat pentru adevarul.ro.

Încă din primul an de facultate apare în „Dacii” (1967), unde regizorul Sergiu Nicolaescu îl folosește drept cascador. 

Citește și: Fiica lui Mihai Viteazul, cerută de soție de un împărat. Ce s-a întâmplat cu ea?

Aceeași misiune o va avea și în „Bătălia pentru Roma” (1968), filmat în România, cu marele Orson Weles în rolul principal.

Dar este remarcat de regizoarea Elisabeta Bostan care, în 1969, îi oferă rolul lui Făt-Frumos în filmul fantastic „Tinerețe fără bătrînețe”.

În acesta joacă alături de nume precum Carmen Stănescu, Emanoil Petruț, Anna Szeles, iar Margareta Pogonat și George Motoi sunt „părinții” săi în peliculă.

Mircea Breazu a devenit celebru sub numele de Benjamin Armbruster, intepretând personajul Winnetou - Foto: Foto: royalsblue.com

Mai are roluri mai mici și în „Ulzana, căptenia apașilor” (1974), „Profetul, aurul și ardelenii” (1978) și „Jachetele galbene” (1979).

„Așa este, acestea sunt reperele carierei mele. Pentru „Tinerețe fără bătrânețe” am participat la un amplu casting, la finalul căruia am fost doar eu și Andi Herescu, iar doamna Bostan m-a ales pe mine.

A doua zi, când l-am întâlnit pe Andi, a încercat să facă o glumă, dar nu prea a mers: „Ce poți face, eu am o față de secolul XX, nu o față de țărănesc”, a mai povestit actorul,  făcând aluzie la faptul că prințul fermecător din film este cioban la începutul poveștii.

Dar, în 1979, la 33 de ani, Mircea Neagu pleacă definitiv în Germania. Iar acolo începe un drum nou, care avea să-l transforme într-un star intrnațional.

Generațiile mai în vârstă își mai amintesc, poate, de fascinația cărților lui Karl May și de aventurile căpeteniei apașe Winnetou.

Citește și: Cum era să-și piardă Sergiu Nicolaescu un picior în „Mihai Viteazul”? „A fost la minute de amputare”

Se crease o adevărată nebunie în jurul acestui personaj, juat în filme de Pierre Brice. Dar românul Breazu a devenit cel mai cunoscut Winnetou din Germania, interpretându-l pe scenă, după ce și-a luat numele de Benjamin Armbruster.

Mircea Brează a ajuns la vârsta de 78 de ani - Foto: royalsblue.com

Și chiar dacă la noi moda lui Winnetou s-a estompat după 1900, în Germania există există festivaluri dedicate operei lui Karl May și inclusiv personajului respectiv, chiar și în ziua de astăzi.

Două dintre cele mai importante sunt cele de la Bad Segeberg, un oraş mic din imediata apropiere a Hamburguluii, înfiinţat în 1952, precum și cel de la Elspe, de lângă Dortmund, ce se desfășoară încă din 1958.

Mircea Neagu alias Benjamin Armbruster l-a interpretat pe Winnetou vreme de 25 de ani la rând pe scena acestor festivaluri.

El a jucat, de asemenea, la Teatrul din Bielefeld timp de 30 de ani, de unde s-a și pensionat, de altfel. 

Ulterior a devenit co-director al festivalului din în Elspe, jucându-l pe Winnetou, pentru ultima oară, la ediția la din 2012.

Citește și: Care a fost marea durere a lui Amza Pellea în „Mihai Viteazul”? Adevărul despre vocea sa din film

Nemții nu au decât laude pentru artist, multe publicații germane lăudându-l pentru portretul excelent al celebrului șef apaș, potrivit Royalsblue.

Astfel, ajuns la 78 de ani, fostul „fiu” al lui Amza Pellea din Mihai Viteazul, a cucerit lumea întruchipând o căpătenie indiană desprinsă din imaginația bogată a unui scriitor german.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te