Raj Kapoor, „Charlie Chaplin” al cinematografiei indiene, s-a căsătorit cu propria mătușă

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 05.06.2024 - 19:32
Raj Kapoor, un „Charlie Chaplin” al cinematografiei indiene - Foto: Profimedia Images
Raj Kapoor, un „Charlie Chaplin” al cinematografiei indiene - Foto: Profimedia Images
vagabondul
vagabondul
cu sotia
cu sotia
in film
in film

Raj Kapoor, „Charlie Chaplin” al cinematografiei indiene, s-a căsătorit cu propria mătușă

SHARE

Raj Kapoor, „Charlie Chaplin” al cinematografiei indiene, s-a căsătorit cu propria mătușă. Este considerat cel mai mare artist al marii țări asiatice și a fondat o adevărată „dinastie Kapoor” în lumea artistică indiană. Cândva și românii lăcrimau, râdeau și oftau cu Raj Kapoor, înainte ca alte vedete internaționale să-i ia locul.

Raj Kapoor, „Charlie Chaplin” al cinematografiei indiene, s-a căsătorit cu propria mătușă

În anii 50, marea vedetă a filmelor ce rulau și în România era un actor indian micuț, cu mustăcioară gen Charlie Chaplin, care zdrobea inimile spectatorilor cu viața plină de greutăți pe care personajul lui, un vagabond, o avea.

Dar, la fel ca personajul lui Chaplin, compensa totul cu sinceritate, curaj, optimism și, mai ales, multă iubire. Probabil că puțin românu nu tiau să fredoneze măcar câteva note din melodia filmului „Vagabondul” („Awaara”), din 195„, cunoscut ca „Avaramu”.

Iar statutul său de prim star internațional a fost consolidat, inclusiv la noi, de producții precum „Micul lustragiu” („Boot Polish”), din 1954 și „Articolul 420”, („Shree 420”), din 1955.

Citește și: Drama din viața actorului ce ne-a încântat în „Sandokan”. Interviul cu Beatles i-a schimbat destinul

Iar ca să vedeți cât de mult intrase„Vagabondul” lui Rak Kapoor în conțtiința publicului autohton, amintiți-vă versurile unui faimos cântec ce-l avea pe marele actor Gheorghe Dinică în calitate de interpret: „Sunt vagabondul vieții mele / ca într-un film cu Raj Kapoor”...

Raj Kapoor, pe numele real Shrishti Nath Kapoor, s-a născut ca Shrishti Nath Kapoor, la 14 decembrie 1924, într-o familie numeroasă de hinduși punjabi din cartierul Qissa Khwani Bazaar din orașul Peshawar, India britanică de atunci, aflat, la ora actuală, în Pakistan, conform dosaresecrete.ro.

Aproape întreaga sa familie a avut legături cu lumea cinematografiei, frații lui, Shammi și Shashi Kapoor, fiind și ei actori, iar vărul tatălui său, Surinder Kapoor, producător de film).

În „Vagabondul” (1951), rolul care l-a făcut o mare vedetă și în România - Foto: playtech.ro

Cum Raj era singurul băiat cu ochi albaștri din clanul Kapoor, acest lucru trebuia exploatat cumva. 

Și-a început cariera de actor la doar 11 ani, când a fost ales pentru un rol în filmul „Inquilab” din anul 1935.

După alte câteva roluri, a urmat și prima apariție ca personaj principal, în „Neel Kamal” din 1947.

Încurajat de succes, un an mai tărziu, 1948, pe când avea doar 24 de ani, și-a înființat propriul studio, RK Films, și a devenit cel mai tânăr regizor de film al vremii sale,

Și-a făcut debutul regizoral cu „Aag”, în care a interpretat și rolul principal. Primul succes ca producător, regizor și vedetă a venit în 1949, odată cu pelicula „Barsaat”, lansată în 1949. 

Citește și: Ce crede Al Bano despre fiica sa dispărută acum 30 de ani? „Am simțit o pace profundă”

La fel de cunoscut a devenit și cântecul „Awara Hoon” (Sunt un vagabond), interpretat de Mukesh, cu versuri de Shailendra, care era fredonat nu doar în India, ci și în Rusia Sovietică, China, Turcia, Afganistan sau România, state în care producția a avut milioane de spectatori.

Criticii de specialitate l-au numit la unison „Charlie Chaplin al Indiei”, deoarece a interpretat în numeroase rânduri roluri de vagabond, care, contrar aşteptărilor, se dovedea a fi vesel, onest, optimist. 

Filmele în care a jucat au fost fabuloase succese din punct de vedere al încasărilor în Africa, Orientul Mijlociu, fosta Uniune Sovietică, și în Europa de Est, inclusiv în România.

Raj Kapoor și soția sa, Krishna, în momentul căsătoriei, în 1946 - Foto: Arhiva

Viaţa personală a lui Raj poate fi considerată de asemenea subiect de film. În 1946, la doar 22 de ani, s-a căsătorit cu mătuşa lui, Krishna, o verişoară de-a tatălui său, cu care a avut cinci copii.

S-au căsătorit în 1946, pe când Krishna avea doar 15 ani, căsnicia lor durând până la moartea actorului, în 1988.

Deşi căsătorit, Raj, a fost implicat într-o relaţie amoroasă cu actriţa Nargis în timpul anilor '50. Cuplul a apărut pe ecrane în multe pelicule, precum „Awaara” („Vagabondul”)„Shree 420” („Articolul 420”) și „Andaz”.

Actorul și soția sa au vizitat România în ianuarie 1958, lucru ce s-a transformat într-un adevărat spectacol mediatic, chiar și în acele vremuri.

„Nu am nimic special. Îmi place să joc roluri de om simplu, obişnuit, provenit din mediul orășelelor. Iubesc rolurile romantice, de adolescent…

În momentul când un actor este satisfăcut de sine încetează de a mai fi actor. Un actor trebuie să-și dorească să creeze mereu mai bine, să nu fie niciodată mulțumit de sine. Însă pot spune că am îndrăgit rolurile din „Vagabondul”, „Sub vălul nopţii”, a declarat Kapoor cu acea ocazie.

Anunțând pregătirea unui noul film, artistul indian a fost întrebat dacî ar putea apela și la atcrițe românce pentru unele roluri.

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec” în căsnicie

„Dacă vom găsi o asemenea interpretă, vom încerca să facem probele în studiourile româneşti”, a răspuns, cu diplomație, Raj Kapoor.

Chiar dacă acest lucru nu s-a întâmplat, despre el se spune că ar fi avut, la un moment dat, o idilă cu românca Naarghita - pe numele real, Maria Amarghioalei, născută în județul Vrancea, în 1939 - cea care a devenit faimoasă interpretând muzică indiană ca o adevărată iniancă. 

La acea vreme, unele surse spuneau că între cei doi s-ar fi înfiripat mai mult decât o prietenie, cu ocazia unei vizite a Naarghitei în India, unde mergea destul de des.

Raj Kapoor, în filmul „Andaz”, în care a jucat alături Nargis, amanta sa, și de actorul Dilip Kumar - Foto: Arhiva

Dar, se pare că românca voia să-și continue cariera nu să se mărite cu Raj Kapoor. De altfel, după ceva timp, Elena Ceaușescu i-a interzis Naarghitei să mai călătorească în India, ceea ce a pus capăt și relației sale cu Raj Kapoor., scrie playtech.ro.

În 1964, artistul indian a produs, a regizat și a jucat în musical-ul romantic “Sangam”, alături de Rajendra Kumar și Vyjayantimala, film care a fost prima sa producție color și unul dintre marile succese de public din întrega carieră.

Ultima apariție importantă a lui Raj Kapoor a fost în „Vakil Babu”, realizat în 1982, în care a jucat împreună cu fratele său mai mic, Shashi.

Raj Kapoor a suferit de astm bronșic în ultimii săi ani de viață și a murit din cauza complicațiilor legate de boală, în 2 iunie 1988, la vârsta de 63 de ani. 

Citește și: Marele actor Jean Constantin a avut trei soții. A fost Cavaler de Malta. De ce a murit sărac?

S-a prăbușit pe scenă la evenimentul la care urma să primească premiul Dadasaheb Phalke din New Delhi. A fost internat în spital timp de aproximativ o lună înainte ca organismul să cedeze definitiv.

Dar „ștafeta” artistică a dinastiei Kapoor a fost dusă mai departe de noile generații ale familiei. Toți cei cinci copii ai săi și-au construit cariere ce au avut legătură cu lumea Bollywood-ului („Hollywood”-ul indian)

De asemenea, printre cei mai cunoscuti nepoți ai lui Raj se numără Kareena, Karisha si Ranbir Kapoor, deveniți unii dintre cei mai apreciați artiști din India zilelor noastre.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te