Marele actor Jean Constantin a avut trei soții, a jucat în peste 80 de filme și sute de spectacole la Teatrul Fantasio din Constanța, ba chiar a devenit și Cavaler de Malta. Cu toate acestea a reușit „performanța” de a nu aduna vreo mare avere, ca alți confrați de meserie. Pe 26 mai se împlinesc 14 ani de la moartea sa.
Marele actor Jean Constantin a avut trei soții. A fost Cavaler de Malta. De ce a murit sărac?
Jean Constantin s-a născut în Techirghiol, la 21 august 1927. Provenea dintr-o familie numeroasă și mixtă - mama fiind grecoaică, iar tatăl, albanez.
„Eram şapte copii la părinţi şi era foarte greu. Tata a fost arhitect şi avea de făcut nişte clădiri la Bucureşti şi am stat cu dânsul vreo trei-patru ani. Şi apoi m-am mutat înapoi la Constanţa”, spunea actorul, ani mai târziu.
Jean nu va avea studii de teatru deși va juca pe scena Teatrului Fantasio din Constanța timp de aproape 30 de ani între 1957 și 1985, bifând 39 de premiere. Piesa „Săracul Gică” avea să se joace în 1.500 de reprezentații.
A jucat în peste 70 de filme făcând naveta București - Constanța. Faima a cunoscut-o când a jucat în cele trei serii din filmul „Brigada Diverse”.
Citește și: Recunoașteți personajele? El i-a „suflat” soția unui mare actor, ea i-a fost nevastă în film
Apoi a făcut furori și prin personajele interpretate inimitabil din seriile cu Mărgelatu, comisarul Moldovan, Ardelenii, în „Nea Mărin miliardar” și serialul tv „Toate pânzele sus”, ca să enumerăm doar câteva.
„Mi-am câştigat popularitatea datorită filmelor. În filme nu m-a dublat nimeni niciodată. Am sărit de pe cal, de pe vapor…. Pe mine nu m-a lansat televiziunea, ca pe alţi colegi. Am apărut la televizor doar de câteva ori”, mărturisea actorul.
În nemuritorul trio de „borfași simpatici” din seria Brigada Diverse, alături de Puiu Călinescu și Dem Rădulescu - Foto: Facebook/Cineclic
În adolescență a fost hamal în portul Constanța, alături de viitorul mare actor, Ilarion Ciobanu. Joacă împreună o piesă pentru muncitorii din port. Se chema „Pentru libertate”.
A urmat Şcoala de arte şi meserii din Bucureşti, unde a mers pe specializarea „desen tehnic“. Apoi, tatăl său, arhitect fiind, l-a luat să lucreze cu el şi i-a găsit tot felul de slujbe: cofetar, ajutor de zidar sau creator de modele de pantofi din pânză.
Dar chemarea spre actorie, spre filme și scenă a fost prea mare penru a nu-și urma vocația. A fost conștient că era ales de regizorii care aveau nevoie de „o pată de culoare” în film.
Citește și: 13 ani fără Jean Constantin. Hamal în port, fără studii de actorie, își găsește dragostea la 50 ani
„Esența gândirii regizorilor era asta: „Am nevoie de o pată de culoare în filmul meu, că prea se măcelăresc toți!”.
Așa am ajuns să fac adevărate roluri de compoziție, precum Parpanghel, în „Haiducii”, vioristul din „Explozia”, unde am intrat în flăcări de-adevăratelea, Ismail, în „Toate pânzele sus” sau Mitică DKW, din „Mastodontul””, spunea Jean.
Jean Constantin a fost căsătorit de trei ori. Prima oară cu Mioara Mocanu, artistă la Teatrul de păpuşi din Galaţi, lângă care a stat aproximativ 17 ani, urmându-i Nina Cocea, balerină la „Fantasio“.
În rolul de „mafiot” din populara peliculă „Nea Mărin miliardar” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
În 1980, Jean s-a căsătorit cu Elena Nina Petcu, sufleur la Teatrul Naţional Bucureşti. Pe Nina, așa cum o alinta actorul, Jean Constantin a întâlnit-o la 53 de ani.
Nina a iubit un alt actor înainte să fie cucerită de Jean. Și nu unul oarecare, ea fiind soţia marelui Gheorghe Cozorici. „Ștefan cel Mare” al cinematografiei noastre.
Nina rămâne 30 de ani alături de Jean Constantin, până la moartea acestuia, în 2010. La un moment dat, actorul a povestit cum i-a „suflat-o” lui Cozorici.
Ultima mea soţie – că trei au fost toate şi nu le-am atins nici cu o floare – e Jean Elena, care a lucrat la Teatrul Naţional din Bucureşti 40 de ani.
Când am jucat «O scrisoare pierdută», ne-am cam împrietenit. Este fosta soţie a lui Gheorghe Cozorici. Nina este şi rămâne o doamnă extraordinară, o soţie rară. E frumoasă. N-are ea un ochi, dar e frumoasă”, mărturisea actorul într-u interviu pentru Focus TV Buzău.
Actorul nu a avut copii, dar „i-a iubit foarte mult; i-a plăcut să-i facă să râdă, să-i vadă cum se joacă; pentru ei a înfiinţat un teatru de păpuşi în Constanţa. Avea dexteritatea necesară unui actor-păpuşar.
Nu mulți știu că, în 2007, Jean Constantin a fost investit drept Cavaler de Malta al Ordinului „Sf. Ioan” de la Ierusalim, numit și Ordinul monahilor-cavaleri Ospitalieri.
Citește și: Lui Gheorghe Cozorici, „Ștefan cel Mare” al filmului românesc, un coleg i-a suflat soția. Cine era?
Acesta este unul dintre cele mai vechi ordine nobile catolice existente, fiind înființat în jurul anului 1050, și având ca scop slujirea credinței și ajutorarea aproapelui.
Evenimentul a avut loc iîn cadrul unui ceremonial în care au mai primit acest titlu, printre alții, prințul Dimitrie Sturdza și arbitrul de box, Vasile Câtea, potrivit curentul.info.
Ceremonialul de învestire, patronat de Marele Maestru al Ordinului, Duke Don Basilio Cali of Rodez, a avut loc la Muzeul de Istorie a Bucovinei.
În cadrul ritualului, cei care au primit acest titlu au atins şi sărutat spada Ordinului şi au primit crucea malteză cu opt vârfuri şi patru braţe, dar şi mantia cavalerilor Ordinului.
De Ștefan Bănică l-au legat nu doar filmele n care au apărut împreună ci, în mod tragic, și aceeași zi a morții: 26 mai - Foto: Facebook/Cineclic
În ciuda succesului avut și a uriașei popularități de care s-a bucurat, Jean Constantin n-a avut noroc la bani. De fapt, a refuzat să fie obsedat de ei, astfel că n-a agonisit mare lucru în acest plan.
„Niciodată nu mi-a plăcut să am bani la mine și toată viața mea am dat ca să nu îi am”, spunea el.
A obţinut casă, în Constanţa, înainte de 1989, după o întâmplare ce a rămas legendară în urbea de la malul mării.
Citește și: De ce a luat bătaie Jean Constantin la filmările pentru Brigada Diverse? „Ea nu știa că sunt actor”
S-a prezentat cu tot cu familie, cu plapumă, cu căţel şi cu purcel în biroul primarului orașului şi i-a zis: „Eu dorm aici şi rămân la dumneata în birou dacă nu-mi dai casă”. Pe primar l-a bufnit râsul şi a doua zi i-a făcut rost de casă, notează istorie-pe-scurt.ro.
Despre onorariile din filme, spunea că nu primea chiar mulți, nici măcar pe vremea lui Ceaușescu, așa că n-a putut „aduna” decît o mașină și-un apartament.
„Nu prea ne dădeau aşa bani, nici azi nu ne dau prea mulţi. Păi dacă eu am 80 de filme la viaţa mea şi-acum am o maşină şi un apartament… Mulţumesc, pe cuvânt, că Dumnezeu mi-a dat sănătate. Rezist eroic”, mărturisea Jean Constantin.
Îndrăgitul actor a murit pe 26 mai 2010, la 82 de ani, în apartamentul său din Constanța, din cauza unor afecțiuni cardiace mai vechi, și a fost înmormântat în Cimitirul Central din Constanța.