Ce crede Al Bano despre fiica sa dispărută acum 30 de ani? „Am simțit o pace profundă”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 01.06.2024 - 19:32
Ce crede Al Bano despre fiica sa dispărută acum 30 de ani - Foto: Arhiva
ylenia cu parintii
ylenia
Al Bano si Romina Power

Ce crede Al Bano despre fiica sa dispărută acum 30 de ani? Faimosul cântăreț italian a trecut, acum 30 de ani, alături cu Romina Power, partenera lui de viață și muzicală, o imensă tragedie: dispariția Yleniei, fiica cea mai mare dintre cei patru copii ai cuplului.

SHARE

Ce crede Al Bano despre fiica sa dispărută acum 30 de ani? În ianuarie 1994, celebrul cuplu cântăreț italian și soția sa, Romina Power, cu care a făcut un la fel de faimos duet, trăiau cel mai cumplit coșmar pentru un părinte: disparația misterioasă a Yleniei, cel mai mare dintre cei patru copii ai lor.

Bizara „evaporare” de pe fața Pământului a acesteia a dus inclusiv la destrămarea căsniciei dintre cei doi artiști.

Ce crede Al Bano despre fiica sa dispărută acum 30 de ani? „Am simțit o pace profundă”

Al Bano - Albano Carrisi pe numele real - și Romina Power, celebrul cuplu de artiști care ne-a încântat cu atâta melodii de succes, au fost căsătoriți între anii 1970 – 1999 și au avut patru copii: Ylenia, Yari, Cristel și Romina jr.

Românii s-au numărat, de asemenea, printre marii admiratori ai muzicii lor, iubind șlagăre precum „Sempre sempre”, „Felicita”, „Liberta!”, „Prima notte d’amore” ori „Ci sara”. 

Dar, în ciuda faimei și a fericirii pe care le aveau cei supranumiți „Sonny și Cher ai Italiei”, cei doi aveau să treacă printr-o tragedie, la începutul anului 1994, una care le-a destrămat, finalmente, și căsnicia.

Fiica cea mai mare a lor, Ylenia Carrisi, a dispărut în mod misterios la 6 ianuarie 1994, la doar 23 de ani, în timp ce se afla în vizită în New Orleans, Louisiana.

Dispariția ei a zguduit familia sa celebră, iar misterul dispariției sale continuă  - fie și parțial - chiar și în prezent.

Citește și: Al Bano a împlinit 80 de ani. De ce nu mai e cale de împăcare cu Romina. Ce le-a distrus iubirea

Ylenia Marie Sole Carrisi s-a născut la 29 noiembrie 1970, la Roma și provenea dintr-o familie de artiști celebri.

Ylenia, alături de părinții săi, Al Bano și Romina Power, pe vremea în care formau o familie fericită - Foto: Arhiva

Ea era nepoata vedetei americane de film din anii 1940, Tyrone Power, cunoscut mai ales pentru pelicula „Semnul lui Zorro”. 

Tyrone a fost căsătorit cu actrița Linda Christian între 1949 și 1956 și a avut doi copii, Romina - viitoarea soția a lui Al Bano - și Taryn Power.

În 1983, Ylenia a apărut împreună cu părinții ei în filmul „Champagne in Paradiso”, iar mai târziu a făcut parte din echipa versiunii italiene a emisiunii „Roata Norocului”.

Însă, ea nu a împărtășit dorința familiei de a se dedica artelor spectacolului și s-a ferit de viața în public.

A aspirat să devină romancieră, studiind literatura la King's College din Londra, fiind cea mai bună studentă din anul ei.

În timpul studiilor din Londra, Ylenia a decis să călătorească pe tot globul, „înarmată” doar cu un rucsac și un jurnal.

Pentru asta, s-a întors în Italia și și-a vândut toate bunurile pentru a-și finanța călătoria în străinătate. Ea intenționa să țină jurnale cu experiențele sale și să le transforme într-o carte, conform thecrimewire.com

Ylenia și-a început călătoria în America de Sud și a petrecut câteva luni în Belize, bucurându-se de orașele mici și de plaje.

Citește și: Al Bano a aflat ce s-a întâmplat cu fiica lui dispărută acum 30 de ani. „Am vrut să mă sinucid”

Yari, fratele Yleniei, era și el un călător experimentat și a decis să-i facă o surpriză surorii sale. A ajuns în satul Hopkins din Belize, unde știa că se află sora sa, într-o zi ploioasă de luni, pe 27 decembrie 1993.

Yari nu a găsit-o pe Ylenia și a mers din ușă în ușă în căutarea ei. Localnicii i-au spus că Ylenia se urcase într-un autobuz spre Mexic a doua zi după Crăciun.

Într-adevăr, în căutarea unei noi aventuri, la o zi după Crăciunul din 1993, Ylenia a părăsit brusc Belize și s-a îndreptat spre New Orleans, Louisiana, în SUA.

Să te pierzi, să mergi hai-hui pe străzile din New Orleans are o anumită latură mistică pentru multe persoane.

Cei care locuiesc acolo spun că orașul este unic - un loc unde muzica este plină de viață, mâncarea este picantă, iar oamenii sunt relaxați. Locul perfect pentru un scriitor în devenire.

Ylenia Carrisi a dispărut la doar 23 de ani, pe 6 ianuarie 1994, din New Orleans - Foto: Arhiva

Mama Yleniei, Romina, a primit ultimul telefon de la fiica sa pe 31 decembrie 1993. Aceasta era cazată la Hotelul LeDale de pe St. Charles Avenue din New Orleans.

Părinții ei aveau să afle mai târziu că era cazată împreună cu Alexander Masakela, 54 e ani, un muzician de stradă jamaican care cânta la cornet, cu 20 de ani mai în vârstă decât Ylenia.

Ylenia explorase Cartierul Francez al orașului în vara precedentă și a petrecut adesea timp cu muzicienii de stradă și cu oamenii fără adăpost, consemnându-și întâlnirile în jurnalul său.

Orașul a fermecat-o, așa că atunci când părinții ei au plecat în Florida, Ylenia a rămas aici pentru a putea scrie și picta.

De data asta, Ylenia stătea la un hotel ieftin, împreună cu Masakela, care trăia din donații de pe urma spectacolelor pe care le făcea pe stradă.

Poreclit „Pops”, bărbatul a intrigat-o pe Ylenia și se spune că i-ar fi lărgit orizonturile intelectuale. La rândul ei, ea l-a tratat ca pe un guru, mai scrie sursa citată.

Pe 6 ianuarie, Ylenia a părăsit hotelul în jurul orei 11.00 și a mers în Cartierul Francez. De acolo, a dispărut în neant, ca și când s-ar fi evaporat de pe fața Pământului.

Părinții Yleniei au sunat un prieten de familie, care a raportat dispariția acesteia, la 18 ianuarie 1994, iar părinții ei au călătorit la New Orleans pentru a o găsi.

Al Bano și Romina au găsit aproape toate lucrurile personale ale Yleniei - inclusiv hainele, rucsacul, pașaportul și jurnalele - lăsate în camera de hotel.

Citește și: Romina Power și-a găsit liniștea, după dispariția fiicei ei, pictând icoane. Știe că este în viață

În plus, aveau să afle că, la o săptămână după ce Ylenia fusese văzută ultima dată, Masakela a arătat pașaportul ei personalului hotelului.

El a încercat să folosească cecurile de călătorie nesemnate ale Yleniei pentru a continua să plătească pentru cameră, dar a fost evacuat.

Când poliția l-a interogat pe Masakela, acesta a susținut că nu avea nicio informație despre dispariția Yleniei.

De asemenea, el a negat că ar fi avut o relație sexuală cu Ylenia, întrucât aceasta ceruse în mod expres două paturi atunci când s-au cazat.

Deși au existat întotdeauna suspiciuni că Masakela i-ar fi făcut ceva Yleniei, au existat și alte elemente bizare.

Albert Cordova, un agent de pază, a contactat poliția susținând că a văzut o femeie care semăna cu Ylenia în parcul Woldenberg în seara zilei de 6 ianuarie.

Femeia stătea pe un debarcader de lângă râul Mississippi; când paznicul i-a cerut să părăsească zona, aceasta a răspuns: „Oricum locul meu este în apă” și s-a aruncat cu capul înainte în râu, cu rochie cu tot.

„Era clar că era o înotătoare puternică”, a spus Cordova, potrivit aceleiași surse.

Cordova a implorat-o pe femeie să se întoarcă la mal. În schimb, aceasta a înotat cel puțin 100 de metri spre mijlocul râului.

Chiar atunci, o barjă a trecut pe lângă ea, creând valuri uriașe, iar femeia a început să se zbată și să strige după ajutor. Cordova a rămas neputincios în timp ce aceasta s-a scufundat în cele din urmă în apă.

Citește și: Al Bano și Romina și-au înmormântat fiica deși nu au găsit trupul. „Aparțin apei”, ultimele cuvinte

„A coborât o dată, de două ori, iar după a treia oară nu a mai ieșit la suprafață”, a mai declarat agentul de pază care, practic, a fost ultima persoană care a văzut-o în viață pe fată.

Paza de coastă a căutat în zona imediată și pe o distanță de 150 de km de râu, dar nu a găsit niciodată corpul femeii.

Din cauza direcției curentului în acea locație, este posibil ca rămășițele ei să fi plutit în derivă în Golful Mexic și în largul mării.

Totuși, au rămas dubii n privința identității femeii respective. Paznicului i s-a arătat poza Yleniei, dar nu a putut să o identifice cu certitudine ca fiind persoana care se afla acolo la debarcader.

El a menționat că era întuneric în acea noapte și chiar nu credea că femeia era Ylenia. Imediat după dispariția fiicei sale, părinții Yleniei au crezut că aceasta a fost reținută împotriva voinței sale.

De altfel, la 18 februarie 1994, la o lună și jumătate de la dispariția ei, familia ei a emis o declarație din Elveția, prin care își exprimau respectiva temere.

„Investigațiile pentru a o găsi pe fiica noastră în viață și, probabil, reținută împotriva voinței sale, sunt continuate în mod activ ... au existat numeroase și sigure apariții demne de urmat”, se afirma în comunicatul celebrului cuplu.

Totuși, Al Bano a fost convins, în cele din urmă, că fata care era la râu în acea noapte era chiar Ylenia și a declarat-o decedată în ianuarie 2013.

În schimb, Romina Power nu s-a împăcat niciodată cu gândul că fiica ei este moartă, lucru ce a dus la tensiuni uriașe cu soțul său. Ele aveau să culmineze cu divorțul celor doi, în 1999, după aproape trei decenii de căsnicie.

Al Bano și Romina Power au găsit calea spre împăcare după divorț - Foto: Profimedia Images

Dar relația lor se deteriorase grav încă din 1996, pe fondul vizunilor diferite ale celor doi despre soarta Ylenei.

Romina Power încă mai crede că fiica ei este încă în viață, agățându-se de orice posibilă dovadă Speranțele sale au fost adesea sporite de conversațiile pe care le-a avut cu diferiți clarvăzători la care a apelat în disperare de cauză.

„Știți, trăim pe două niveluri diferite”, a spus Romina, într-un interviu. „Unul este nivelul zilnic, normal, de rutină. Celălalt este un nivel de ultrasensibilitate. Ca mamă, știu că Ylenia este încă în viață... undeva. Sunt absolut convinsă”.

O presupusă apariție a Yleniei, raportată în St. Augustine, Florida, i-a oferit speranțe. O altă apariție, la o mănăstire din Arizona, a convins-o, de asemenea, să păstreze speranța că Ylenia este încă în viață acolo, scriindu-și cartea.

În schimb, tatăl ei respinge aceste raportări ale presupuselor apariții ale fetei sale, considerându-le ca fiind „speculații rușinoase care nu conțin niciun pic de adevăr”.

Într-un amplu interviu pentru publicația Corriere della Sera, Al Bano a rememorat acea perioadă dureroasă, precum și experiența ciudată pe care a avut-o cu propria fiica, cu puțină vreme înainte de dispariția ei.

O experiență aproape premonitorie, care l-a dus la convingerea că femeia văzută de agentul de ecuritate în acea noapte era chiar Ylenia.

Citește și: Cântărețul Al Bano se alătură protestului fermerilor și se duce cu tractorul la Roma

„Era o fată extraordinară. A studiat la King's College din Londra. Vorbea engleza, spaniola, franceza și portugheza.

Ne-a însoțit în SUA, pentru a filma un docufilm, „The Lost America”. Am mers din Los Angeles până la New Orleans. Și acolo a avut loc întâlnirea fatală. Cu cei fără adăpost. Artiștii de stradă.

Îmi amintesc de un tip de culoare, îl chema Masakela. Într-o seară, compania s-a dus la film, dar eu am rămas cu Ylenia pentru că am observat ceva ciudat.

Dintr-o dată a început să alerge, iar eu eram în spate, ea striga „oprește-te, omul ăla vrea să-mi facă rău”, iar omul ăla eram eu, eu strigam „e o problemă cu drogurile”.

M-a pierdut, am găsit-o dimineața la ora 8. I-a spus mamei sale că și-a riscat viața pe apele Mississippi-ului”, a spus marele cântăreț.

El a mai explicat că a reconstituit noapte fatidică a dispariției ei, oră cu oră.

„Am reconstituit acea noapte oră cu oră. Am vorbit cu martorii. M-am întâlnit cu Masakela, care fusese și el în închisoare, dar care a negat că ar fi fost vinovat.

 Am intervievat ultima persoană care a văzut-o, paznicul portului. Ea stătea lângă râu, el a avertizat-o că nu ai voie să fii aici. Dar Ylenia nu a vrut să plece.

Paznicul a insistat, așa că ea i-a spus „Eu aparțin apelor” și a sărit în râu, înotând ca un fluture. Dar Mississippi este neiertător. Romina nu a vrut niciodată să accepte. Dar așa a fost să fie”, a mai spus artistul.

El a mai mărturisit că, după dispariția fiicei și despărțirea de Romina Power, s-a gândit să se sinucidă, dar, ulterior, a descoperit o pace profundă vizavi de cele întâmplate

„După dispariția Yleniei și despărțirea de Romina, am fost singur timp de nouă ani. Durerea a fost cumplită. Am crezut că Dumnezeu m-a abandonat.

Și odată cu durerea a crescut și o voce care spunea: „Al Bano, scapă de ea. Al Bano, termină cu asta”. M-am gândit la sinucidere. Dar apoi mi-am dat seama că era vocea diavolului. Și am simțit și prezența lui Dumnezeu. Am simțit o pace profundă”, a adăugat el.

Ulterior, Al Bano și-a refăcut viața, fără a se căsători, alături de animatoarea și cântăreața Loredana Lecciso, cu care are o relație din 2000. Aceasta i-a dăruit alți doi copii, Jasmine, născută în 2001 și Albano Junior, poreclit „Bido”, născut în 2002.

„În 1996 şi-a ales viaţa. Ne-am distrat de minune împreună, apoi s-a lăsat noaptea. Toată lumea a crezut că eu, un bărbat din sud, nu aş putea să-mi refac viaţa niciodată.

Eu, pe de altă parte, am reconstruit-o aşa cum ar trebui să se întâmple şi sunt mândru de asta”, a declarat Al Bano, despre relația cu Romina Power și relația cu Loredana.

În 2018, după aproape 20 de ani în care, practic, nu și-au mai vorbit, Al Bano și Romina Power au găsit calea spre împăcare, ba chiar au refăcut pe scenă duetul de succes de altădată.

Ei au concertat în formula consacrată și în România, Al Bano fiind adesea prezent în țara noastră și cu ocazia unor spectacole solo.

Se pare că, după atâta timp, chiar și Romina Power s-a împăcat cu soarta fiicei sale, regăsindu-și, la rândul său, pacea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te