Prima pârtie de dimensiuni olimpice din România, inaugurată la Borșa după 80 de ani

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 21.12.2021 - 10:47
Prima pârtie de dimensiuni olimpice din România, inaugurată la Borșa după 80 de ani. / Foto: sportall.ro
Prima pârtie de dimensiuni olimpice din România, inaugurată la Borșa după 80 de ani. / Foto: sportall.ro
Prima pârtie de dimensiuni olimpice din România, inaugurată la Borșa după 80 de ani. / Foto: sportall.ro

Pârtia de schi de dimensiuni olimpice de la Borșa, pe care în anii 1940 Comitetul Internațional Olimpic a propus organizarea unei ediții a Jocurilor Olimpice de Iarnă și s-au pus bazele unui centru olimpic de schi, a fost finalizată după 80 de ani, informează sportall.ro.

SHARE

Pârtia de schi de dimensiuni olimpice de la Borșa a fost inaugurată pe 20 decembrie 2021. Printre dotările și serviciile pe care le oferă se numără o telegondolă, zeci de tunuri de zăpadă și singura parcare etajată din Maramureș.

Amplasamentul ales pentru pârtie este același pe care în urmă cu exact 80 de ani s-a desfășurat prima competiție internațională de schi din stațiunea Borșa, relatează sportall.ro.

Citește și: Soții Pastramă „se antrenează” pentru a deveni părinți: „Brigitte vrea de 3 ori pe zi, eu nu pot"

Prima coborâre pe pârtia Olimpia, în 1941

Prima bază a construirii unei piste olimpice de schi la Borșa s-a pus în anii 1940, când membrii unui club sportiv au început construirea unei stațiuni turistice pentru sporturi de iarnă, urmând să găzduiască ediția din 1948 a Jocurilor Olimpice de Iarna din 1948.

Cel care a demarat proiectul a fost Devan Istvan, membru al Comitetului Internațional Olimpic, care a fost desemnat să găsească locul ideal în Europa de Est unde să se desfășoare Jocurile Olimpice de Iarna din anul 1948. Acesta a propus ca locație, versantul nordic al Munților Rodnei, mai exact localitatea Borșa.

Citește și: Rusoaica Daria Radionova, iubita lui Alex Bodi, și-a luat Rolls-Royce Ghost de peste 300.000 de euro

La 23 octombrie 1941, o comisie a Federației Internaționale de Schi a vizitata zona propusă și a aprobat începerea lucrărilor. Unul dintre susținătorii realizării investițiilor în Centrul Olimpic de Schi din Stațiunea Borșa a fost Szent Albert, laureat al premiului Nobel pentru medicină din anul 1937.

Proiectul a fost abandonat din cauza războiului și s-a reluat, ulterior, de mai multe ori, atât de autoritățile comuniste în anii 1960, cât și după anii 2000.

Însă, în perioada 1940-1945, în Maramureș, s-au construit baze sportive moderne: pârtii de schi, cabane bine dotate, dar și cea mai mare trambulină pentru sărituri cu schiuri din Europa şi a patra ca mărime din lume. Deloc surprinzător, având în vedere scopul pentru care au fost realizate, atât pârtia, cât și trambulina au fost denumite Olimpia.

Citește și: Brooke Shields, virgină până la 22 de ani, mărturisește că a început să-i placă sexul după 40 de ani

Crearea stațiunii Băile Borșa, așa cum era denumită stațiunea pentru sporturi de iarnă, a respectat din toate cerințele epocii: a fost accesibilă pe calea ferată până la altitudinea de 650 m, iar pe șosea până la 850 de metri.

Inaugurarea pârtiei Olimpia a avut loc în ziua de Crăciun a anului 1941. Startul primei coborâri a fost stabilit pe Buza Muntelui, iar sosirea a fost altitudinea de 830 m, pârtia având astfel o diferență de nivel de 830 m și o lungime de 2.840 m. Primul coborâtor a fost Herbert Heiss.

„Este una din cele mai frumoase piste, să spunem, poate cea mai frumoasă pe care am văzut-o până acum. Este abruptă și rapidă, dar cu toate acestea nu reprezintă nici un fel de pericol, fiind foarte lată. Deși unele porțiuni trec prin pădure, nu prea se pot întâmpla accidente pe o asemenea pârtie.

Citește și: FOTO Alex Bodi a uitat-o pe Bianca Drăgușanu. Și noua cucerire iubește operațiile estetice

Marele ei avantaj este lățimea, datorită căreia în cazul unei zăpezi rapide se pot monta peste tot porțile de verificare obligatorii, care se pot scoate ușor când zăpada devine lentă.

În opinia mea, toată zona este foarte potrivită pentru realizarea unei baze continentale pentru sporturile de iarnă, pentru că totul arată superb și pentru că aici se poate găsi totul. Nu doar sportivul, ci și turistul poate petrece zile frumoase la Băile Borșa”, spunea Herbert Heiss, citat de Nemzeti Sport, pe 4 ianuarie 1942, relatează sportall.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te