Premieră mondială în Veneția. Cât va costa să vizitezi unul dintre cele mai romantice orașe din lume

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 25.11.2023 - 09:57
Veneția va introduce în premieră o taxă de vizitare a orașului Foto: Pixabay.com

Veneția va introduce, în premieră mondială, o taxă pentru turiștii care vor dori să se plimbe prin orașul gondolelor și al canalelor. Măsura se înscrie în încercarea autorităților locale de a gestiona fluxul de vizitatori ce inundă localitatea, mai ales primăvara și vara.

SHARE

Autoritățile orașului Veneția au aprobat, în premieră mondială, datele și prețurile pentru mult discutata taxă de intrare în această destinație inclusă pe lista UNESCO. Inițial, măsurile vor fi aplicate începând de anul viitor, pentru 29 de zile.

Acestea acoperă majoritatea sfârșiturilor de săptămână, din 25 aprilie 2024 și până la jumătatea lunii iulie. Restricțiile se vor aplica între orele 8:30 și 16:00. 

Premieră mondială în Veneția. Cât va costa să vizitezi orașul

Taxa de intrare zilnică în Veneția va fi de 5 euro și, în principiu, nu vor exista reduceri, dar sunt prevăzute anumite excepții.

„Aceasta nu este o revoluție, ci primul pas pe calea reglementării accesului călătorilor de o zi - un experiment al cărui scop este de a îmbunătăți calitatea vieții în oraș, a celor care locuiesc și lucrează aici.

Veneția este primul oraș din lume care pornește pe această cale, care ar putea deveni un exemplu pentru alte orașe fragile care trebuie conservate”, a declarat primarul Luigi Brugnaro, joi, conform CNN.

Pe scurt: toți turiștii cu vârsta de peste 14 ani care nu rămân în oraș peste noapte vor trebui să plătească taxa respectivă. Dar chiar și oaspeții care înnoptează aici vor trebui să se înregistreze online pentru a obține un cod QR care să arate că sunt scutiți.

Citește și: Cât costă să te plimbi o oră cu gondola în Veneția: „Cea mai scumpă vacanță din viața noastră”

Există și alte scutiri pentru acest sistem, deși orice persoană scutită va trebui să aibă asupra sa un cod QR care să dovedească acest lucru, cu excepția rezidenților orașului și a persoanelor care s-au născut în Veneția (care vor trebui, în schimb, să prezinte dovada de reședință sau de naștere).

Persoanele care dețin proprietăți în oraș (și plătesc impozit pe proprietate), studenții și navetiștii care lucrează în Veneția vor trebui să se înregistreze pe noua platformă online pentru a obține un cod QR pe termen lung, valabil pentru un an.

De când se aplică sistemul

Cei care vizitează orașul în interes de afaceri sau pentru studii pe termen scurt sunt, de asemenea, scutiți, dar trebuie să se înregistreze pentru un cod QR zilnic.

Același lucru este valabil și pentru turiștii care înnoptează în municipiul mai larg al Veneției, care include Mestre, pe continent, dar și pentru cei care vizitează locuitorii din ceea ce este numit „Orașul Vechi” - centrul istoric al Veneției.

Citește și: VIDEO Alertă pe Canal Grande din Veneția! Apa s-a făcut verde fluorescent. „Teroriștii”, prinși

Vor exista șapte puncte principale de acces și de verificare a biletelor, inclusiv aeroportul, gările și stațiile de autobuz, portul Fusina și zonele de la Fondamente Nove și Riva degli Schiavoni, unde multe bărci acostează.

Un purtător de cuvânt al consiliului a confirmat că acestea nu vor fi singurele puncte de control, dar nu a putut spune unde vor fi celelalte, mai scrie sursa citată.

Pentru anul 2024, orașul a scutit de taxă pe cei care călătoresc pe majoritatea insulelor lagunei, inclusiv pe cele două centre de vizitare Murano și Burano, precum și pe Lido, unde se află plajele orașului.

Cu toate acestea, majoritatea vizitatorilor din Murano și Burano vor trebui să plătească oricum taxa, deoarece cei mai mulți sosesc luând feriboturile vaporetto din centrul Veneției.

Citește și: Aeroportul din Veneția închis din cauza pescărușilor. Zborurile au fost deviate

 Cei care nu respectă regulile vor plăti amenzi cuprinse între 50 și 300 euro. Vizitatorii se vor putea înregistra online începând cu 16 ianuarie 2024. 

Frecvența vizitatorilor va fi „monitorizată în mod constant” de către Smart Control Room (Camera de Control Inteligentă) a orașului, care folosește tehnologia telefoanelor mobile și a camerelor de supraveghere pentru a vedea unde merg oamenii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te