Actrița care te hipnotiza cu privirea, îndrăgostită de partenerul din film. Rămâne singură la 48 ani

DE Alex Darvari | Actualizat: 19.05.2023 - 09:11
Margareta Pogonat - Foto: Arhiva / Facebook

Margareta Pogonat se descria ca având „o frumuseţe plăcută, simplă, penetrantă la spectator”. Și nu greșea. A fost distribuită în filme importante și a cunoscut mari decepții în iubire. A murit în urmă cu exact 9 ani

SHARE

Margareta Pogonat avea să se nască pe 6 martie 1933 într-o familie de artiști. Mama sa era actriță, astfel încât tânăra avea să facă naveta între Craiova și București. 

Până la 22 de ani își câștigă viața din slujbe non-artistice. Este secretară la liceu, mânuitoare de păpuşi, contabilă, casieră, desenator tehnic.

Citește și: Joacă într-un singur film și dispare misterios pentru 50 de ani. A fost partenera lui Dem Rădulescu

Margareta Pogonat a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1959. A jucat în filme reprezentative precum Meandre, Drum în penumbră, Apoi s-a născut Legenda, Zestrea, Actorul și sălbaticii, Pope Joan, Crucea de piatră, Margot etc. 

A rămas în conștiința colectivă prin două roluri

A fost mama lui Pistruiatul, un serial românesc din anul 1973, constând din 10 episoade. Serialul povestește aventurile ficționale ale băiatului pistruiat Mihai Pleșa, pe măsură ce acesta devine implicat în sprijinirea mișcării ilegaliste.

Al doilea rol memorabil îl face în „Actorul și sălbaticii” unde este soția personajului jucat de Toma Caragiu.

Toma Caragiu îl interpretează pe Costică Caratase, personaj inspirat de personalitatea marelui actor Constantin Tănase. Margareta Pogonat este Elvira Caratase, cea care îi trece cu vederea escapadele lui Toma Caragiu și are grijă de sănătatea acestuia.

Actrița unui singur teatru

Actriţa care te atrăgea hipnotic, pentru că dădea strălucire unui generic surâzând superb şi luminând ecranul televizorului, şi-a construit cariera cu destule momente de aşteptare îngrijorată. Între 1960-1963 joacă pe scena Teatrului din Iaşi, iar din 1963 se mută la Teatrul din Ploieşti, unde făcea naveta deoarece locuia în Bucureşti, îngheţând prin gări noaptea. Din 1974 până în 1998, când s-a pensionat, Margareta Pogonat a jucat doar pe scena Teatrului “I.C. Nottara” din Bucureşti, scrie ziarulmetropolis.ro

Actrița care te hipnotiza de pe scenă

Era coștientă de frumusețea ei hipnotică, dar asta nu o făcea mai puțin modestă.

“Desigur, am o frumuseţe plăcută, simplă (de trăsături, de expresie), penetrantă la spectator, dacă e bine folosită. Dar niciodată n-am mizat pe aceste date, şi, mai ales, n-am încercat să le subliniez. Ocolesc artificialul de costum, de coafură, de machiaj, pentru că am credinţa că ele distrag atenţia spectatorului de la ceea ce am eu de comunicat şi vine deci dinlăuntrul şi nu din afara mea.

Asta poate pentru că ceea ce am pe dinăuntru este mai valoros decât datele exterioare, oricât de bine şi frumos ar fi ele puse în evidenţă. Acelea sunt decorul. Ambalajul. Coaja. Dar cea mai frumoasă coajă nu poate altceva decât ceea ce spune acest cuvânt: un înveliş”, spunea actrița.

Viața nu e rece 

Într-un interviu acordat Evei Sârbu spune că viața nu e rece și  nu poate fi un calcul decât în planul material.

„În niciun caz pe planul sentimentelor, al sufletului omenesc. Omul nu este o maşină cu program fix, ci o permanentă surpriză pentru el însuşi. Şi dacă este adevărat că arta redă viaţa, apoi nu se poate să ieşi din adevărul ei. A reuși în viață înseamnă, de fapt, a ști să te bucuri de fiecare bătălie câștigată. Esența vieții este tocmai lupta permanentă de a smulge fiecărei zile ceva bun”.

Margareta Pogonat a trăit intens și a avut o viață sentimentală tulburătoare. 

A fost căsătorită o singură dată și are o fată. Apoi, s-a îndrăgostit de Cornel Coman. Cei doi aveau să se întâlnească în pelicula „Drum în penumbră“ (1972). Margareta avea 39 de ani. Cornel Coman 36 de ani. 

„Drum în penumbră este un film românesc care are în rolurile principale pe Margareta Pogonat și Cornel Coman, două personaje frumoase, sensibile, nutrind speranța că în viață există a doua șansă. Monica (Margareta Pogonat) își simte inima încercată la o iubire târzie față de un inginer inventator (Cornel Coman), dar fiind divorțată și cu doi copii mari, pune pe primul plan sănătatea emoționala a copiilor”, se arată într-o prezentare.

Și în viață cei doi au început o poveste de iubire care avea să se curme când actorul avea să se stingă peste numai opt ani în 1981. Cornel Coman suferea de cancer. Margareta Pogonat avea 48 de ani.

Geo Costiniu, Alain Delon de România

Margareta Pogonat s-a iubit cu actorul Geo Costiniu, mai tânăr decât ea cu 17 ani. Considerat unul dintre cei mai frumoși actori români, Geo Costiniu a avut în tinerețe un succes nebun la femei, multe dintre cuceriri fiind colege de scenă cu el.

„Am fost ca două steluţe care, încet-încet, s-au îndepărtat... până când nu s-au mai văzut...", a povestit actorul la un moment dat despre relația lui cu Margareta Pogonat.

Geo Costiniu a murit pe 11 noiembrie 2013, la vârsta de 63 de ani.  Ultima parte a vieții și-a petrecut-o departe de scenă pentru că boala l-a răpus mult prea devreme.

Citește și: Alain Delon de România: 5 căsătorii, de două ori cu aceeași femeie. A fost loz în plic. Moare uitat

În anul 2009, la Gala UNITER, actrița Margareta Pogonat a fost răsplătită cu un premiu pentru întreaga activitate. În semn de prețuire, are o stea, pe Aleea Artiștilor, în Ploiești, alături de Toma Caragiu și Ștefan Bănică sr.

Margareta Pogonat a murit la 81 de ani, în 2014, pe 11 mai, după o lungă suferință.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te