Patru destinații istorice care merită (re)descoperite

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 09.11.2018 - 07:04

Un nou an plin de oportunități de vacanță se apropie cu pași repezi. Și, chiar dacă aveți sau nu nevoie de o motivație pentru a pleca într-o călătorie, destinațiile istorice merită un loc de frunte pe lista cu opțiuni.

SHARE

Există o sumedenie de „pietre antice“, din Grecia până în Peru și Birmania, care atestă civilizații strălucitoare și pot justifica ele însele o escapadă pe calea cunoașterii. 

Acropole

Gloria civilizației grecești, Acropole domină capitala Greciei, purtând în înaltul cerului luminile Templului Atenei și ale Parthenonului. Ansamblul a fost edificat în perioada „secolului de aur“ al lui Pericle (sec. V î.Hr.), la ridicarea sa participând arhitecți renumiți precum Ictinios, Callicrates sau Mnesicles. În afara cariatidelor de neprețuit, există, de asemenea, un remarcabil muzeu. Iar, dacă tot vă aflați în zonă, vă puteți plimba printre măslinii de pe deal sau coborî spre centrul Atenei, prin vestitul cartier Plaka, oprindu-vă la una dintre sutele de taverne pentru a gusta câteva preparate tradiționale.

Tikal 

Piramidele din pietre de argint ridicate de mayași se află în inima junglei din Guatemala. Iar, de jur împrejur, sute de clădiri, temple, case și scuaruri pietruite sunt împrăștiate pe sute de kilometri pătrați. Bineînțeles, nu trebuie uitați arborii-gigant din zonă sau maimuțele, tucanii ori papagalii, care fac să pară că natura exuberantă a decis să protejeze pentru totdeauna comorile civilizației mayașe apuse.

Machu Picchu


Cel mai impresionant sit incaș, Machu Picchu a fost construit printre piscurile Anzilor peruvieni în secolul al XV-lea, la inițiativa celui de al nouălea împarat al acestei civilizații distruse de de cuceritorii spanioli. Amplasat la 2.500 de metri deasupra nivelului mării, „cuibul de vulturi“ este invizibil de la poalele munților și izolat natural. Dar, odată ajunși în sit, veți observa că este înconjurat de terase agricole care, pe vremuri, erau suficiente pentru a hrăni întreaga populație. Pentru a ajunge să descoperiți locația străveche din Peru, trebuie să vă treziți foarte devreme, doar 2.500 de persoane putând urca în fiecare zi (deși UNESCO a recomandat numai un număr de 1.000 de persoane).

Bagan 

Valea Bagan din Myanmar / Birmania este dedicată cerului. Peste două mii de temple, pagode și „stupas“-uri construite între secolele al-XI-lea și al-XIII-lea sunt împrăștiate pe o arie de circa 40 de kilometri pătrați. Pentru a o străbate și a vizita și orașul Bagan, fosta capitală a Regatului lui Pagan, puteți folosi bicicleta, o șaretă trasă de un cal sau... un balon cu aer cald.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -