O strănepoată de președinte SUA a devenit cea mai prolifică inventatoare. „Nu mă pot abține”.

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 19.09.2024 - 20:24
O strănepoată de președinte SUA a devenit cea mai prolifică inventatoare.- Foto: Harris & Ewing, photographer - Library of Congress
O strănepoată de președinte SUA a devenit cea mai prolifică inventatoare.- Foto: Harris & Ewing, photographer - Library of Congress

O strănepoată de președinte SUA a devenit cea mai prolifică inventatoare. Provenea dintr-o familie bună, dar curiozitatea și inventivitatea sa au dus-o mult dincolo de perspectiva unei vieți confortabile și tihnite de femeie înstărită.

SHARE

O strănepoată de președinte SUA a devenit cea mai prolifică inventatoare. A fost supranumită „Lady Edison”, cu referire la marele inventator Thomas Alva Edison, prin numărul și varietatea lucrurilor pe care le-a creat. A devenit un model pentru generațiile de femei care i-au urmat și este considerată una dintre cele mai de succes inventatoare din toate timpurile.

O strănepoată de președinte SUA a devenit cea mai prolifică inventatoare. „Nu mă pot abține”

Beulah Louise Henry, cunoscută mai târziu ca „Lady Edison”, a fost un inventator și antreprenor autodidact. S-a născut la 28 septembrie 1887, în Raleigh, Carolina de Nord și era strănepoata președintelui SUA, Benjamin Harrison, care a ocupat înalta funcție între 1889-1893.

Beulah Henry a devenit cunoscută drept „Lady Edison” - după numele faimosului inventator Thomas Alva Edison (1847-1931) - datorită numărului și varietății de dispozitive pe care le-a inventat și care au facilitat viața de zi cu zi, mai ales a femeilor. Este creditată cu peste 100 de invenții, dintre care 49 au fost brevetate.

Este drept, Thomas Edison a avut de zece ori mai multe invenții în decursul vieții, dar performanța lui Beulah rămâne remarcabilă într-o vreme în care statutul femeilor în societate era departe de cel de astăzi.

Prima sa invenție a fost un congelator de înghețată sigilat în vid care a fost brevetat în 1912. Un an mai târziu, în 1913, a primit al doilea și al treilea brevet pentru o geantă de mânăși o umbrelă, ambele cu huse interschimbabile.

Citește și: Cum a apărut internetul și cine l-a inventat? Ar fi fost gândit de Tesla acum mai bine de 100 de ani

S-a mutat apoi la New York, unde a înființat „Henry Umbrella & Parasol Company”, iar în 1929 a deschis o a doua companie - B. L. Henry Company of New York, conform ladyedisons.com.

În 1932, brevetul pentru „protograf”, un dispozitiv atașat la o mașină de scris care producea patru copii dactilografiate suplimentare fără hârtie carbon.

Ulterior, a primit alte 12 brevete pentru îmbunătățirea mașinii de scris. Mai târziu, și-a îndreptat atenția către îmbunătățirea mașinilor de cusut.

Deși rudă cu un președinte SUA, a trăit din banii câștigați ca inventatoare

Dorea una care să producă o cusătură puternică, fără ca firele să se desfacă sau să se încurce pe mașină sau pe țesătură. Zis și făcut. În 1940 a brevetat cu succes prima mașină de cusut fără bobină, lucru ce a revoluționat industria meșteșugărească.

De asemenea, are brevete pentru Kiddie Clock (folosit pentru a-i ajuta pe copii să învețe să citească ora), păpușa Miss Illusion, plicuri atașate continuu, un ondulator de păr și un deschizător de conserve.

Citește și: Povestea primei clădiri din Europa cu sistem anti-cutremur pe role. Cât valorează acum?

Ea a obținut un total de 49 de brevete americane și i se atribuie peste 100 de invenții, mai noteaza sursa citată. Întrebată de ce îi place să inventeze diverse obiecte, ea a spus, cu sinceritate, că: „Inventez pentru că nu mă pot abține. Lucrurile noi vin peste mine”. 

De altfel, originalitatea sa  - dar și porecla de Lady Edison - au provenit tocmai de la domeniile diferite și multiple în care și-a manifestat ingeniozitatea, dorind, în primul rând, să ușureze viața femeilor, dar să o și înfrumusețeze.

Henry a primit recunoaștere în timpul vieții sale pentru numeroasele sale invenții, lucrând pentru multe companii diferite ca inovator în New York, cum ar fi Mergenthaler Linotype Company, precum și International Doll Company.

Chiar dacă aceste companii și-au pus adesea numele pe lucrările sale, ea a putut totuși să profite de pe urma acestor invenții și a primit în continuare credit, dar și bani, de la aceste companii pentru munca sa la invenții.

De altfel, Beulah Henry este una dintre puținele femei de la începutul anilor 1900 care a reușit să își câștige existența ca inventator.

La momentul înregistrării brevetelor sale, doar 2% totalul brevetelor aparțineau unor femei, ceea ce o face cu adevărat impresionantă în domeniul și în epoca sa.

Citește și: Cine a introdus fast-food în România? Ce puteai să mănânci în 1932 cu doar 7 lei?

Ea încă este încă considerată una dintre cele mai de succes inventatoare din toate timpurile. În 2006, după moartea sa, Beulah Louise Henry a fost inclusă în National Inventors Hall of Fame.

Inventatoarea s-a stins din viață la 1 februarie 1973, la vârsta de 85 de ani, lăsând lumii o moștenire impresionantă de care poate fi mândră și devenind un model pentru generațiile de femei inventive care i-au urmat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te