Cum a apărut internetul și cine l-a inventat? Ar fi fost gândit de Tesla acum mai bine de 100 de ani

DE Alin Crișan | Actualizat: 04.04.2024 - 06:51
Cum a apărut internetul și cine l-a inventat? Ar fi fost gândit de Tesla acum mai bine de 100 de ani - Foto: Wikimedia Commons/ Imagine cu caracter ilustrativ

Cum a apărut internetul și cine l-a inventat? Ar fi fost gândit de către renumitul om de știință Nikola Tesla acum mai bine de 100 de ani. Iată cum s-a născut și cum a evoluat internetul.

SHARE

Astăzi nu ai concepe viaţa fără el şi e din ce în ce mai prezent în activităţile de zi cu zi – internetul. Primele idei ale unei reţele globale de informaţii au venit de la Nikola Tesla, în 1900, care se gândea la un sistem global de comunicare wireless.

Cam ceea ce fac astăzi reţelele de telefonie mobilă, şi ce vor să facă în viitor Elon Musk şi Jeff Bezos cu reţelele lor de sateliţi.

Atunci când vorbesc despre internet, cei mai mulți dintre utilizatorii de dispozitive inteligente se referă doar la ceea ce este la vedere, adică la ferestre de browser, website-uri, adrese URL sau motoare de căutare. Însă, internetul real, adică ceea ce numim creierul din spatele autostrăzii informaționale, este de fapt un întreg set de protocoale și de reguli pe care cineva le-a inventat și mai apoi le-a dezvoltat pentru ca noi să putem naviga pe World Wide Web (n.n. – www).

Cum a apărut internetul și cine l-a inventat?

O astfel de tehnologie atât de vastă și inovativă nu putea fi dezvoltată la nivelul la care a ajuns în prezent de o singură persoană. Internetul a fost și este rodul muncii a zeci de oameni de știință, ingineri și programatori, fiecare dintre ei contribuind cu caracteristici și tehnologii care au făcut din internet ceea ce utilizăm astăzi.

Altfel spus, internetul nu are un singur inventator, ci mai degrabă idei adunate de-a lungul timpului care au rezultat în ceea ce avem astăzi. Primele idei ale unei rețele globale de informații au apărut la 1900 și i-au aparținut lui Nikola Tesla, care se gândea la un sistem global de comunicare fără fir.

Citește și: Povestea primei clădiri din Europa cu sistem anti-cutremur pe role. Cât valorează acum?

Șase decenii mai târziu, mai exact în 1961, a fost publicată o lucrare intitulată „Information Flow in Large Communication Nets”. Aceasta a fost scrisă de Leonard Kleinrock de la MIT University (Massachusetts), care făcea referire la utilizarea comutației de pachete pentru transfer de date.

Totuşi lipsea, practic, un sistem de operare al internetului, care a venit acum exact 29 de ani, când Tim Berners-Lee a publicat pe un grup de ştiri un sumar a ceea ce va deveni World Wide Web, cu protocoale de comunicare, limbaj pentru construcţia de pagini şi servere, dar şi cu primul browser, numit chiar WorldWideWeb. Internetul nu mai era doar un spaţiu de partajare a informaţiilor pentru cercetători, devenea o reţea globală de informaţii, accesibilă oricui avea o conexiune.

„Părintele” internetului

Inventarea World Wide Web a reprezentat un moment-cheie în dezvoltarea erei informației. Gândit inițial ca un instrument de cercetare, pentru a fi utilizat de către oamenii de știință ce activează în universități din întreaga lume, webul a devenit rapid o modalitate de a comunica și de a face schimb de informații (text, foto, audio sau video), oferită publicului larg. Www-ul le permite utilizatorilor să interacționeze simultan cu mai multe persoane, chiar dacă acestea se află la distanță.

„Părintele internetului”, cel căruia întreaga umanitate îi datorează tot ceea ce înseamnă acest serviciu de internet, este considerat a fi programatorul englez Timothy John (Tim) Berners-Lee, inventatorul World Wide Web și actualmente director al World Wide Web Consortium (W3C), organizația considerată că a pus bazele standardelor webului, potrivit scienceandmediamuseum.org.uk.

Citește și: Povestea primului român care a pășit în Antarctica: Călătorește cu Belgica și creează biospeologia

Tim Berners-Lee s-a născut la Londra la data de 8 iunie 1955, a studiat fizica la Queen’s College (Oxford) și a creat internetul la sfârșitul anilor ’80 – începutul anilor ’90, în cadrul Consiliul European pentru Cercetare Nucleară (CERN). În martie 1989, Tim Berners-Lee își prezenta viziunea într-un document intitulat „Managementul informației: o propunere”. Șeful său de la acea vreme, Mike Sendall, a privit sceptic inițiativa, notând pe coperta documentației: „Vagă, dar interesantă”.

„Această mașină este un server. NU O OPRIȚI!!!”

Prima conexiune la Internet printr-o linie telefonică (așa-numitul „dial-up access”) folosind un dispozitiv modem special a fost realizată în anul 1990. Doi ani mai târziu a apărut primul browser web pentru sistemul de operare Microsoft Windows NCSA Mosaic, dezvoltat de Marc Andreessen și Eric Bina.

Tim Berners-Lee și Robert Cailliau au finalizat prima versiune a World Wide Web în 1990, iar în același an Berners-Lee a început să lucreze cu un computer NeXT, utilizat de el drept primul server web din lume, întrebuințat și pentru a scrie primul navigator web.

Până la Crăciunul din acel an, Berners-Lee a realizat toate uneltele necesare pentru un web funcțional: primul navigator web (acesta fiind și un editor web), primul server web și primele pagini web care descriau proiectul în sine. El a dezvoltat codul pentru serverul său web pe rudimentarul computer NeXT. Pentru a preveni oprirea accidentală a acestuia, pe computer era lipită o etichetă pe care era scris de mână, cu cerneală roșie: „Această mașină este un server. NU O OPRIȚI!!!”, potrivit mediafax.ro.

Cum a evoluat Internetul?

Chiar dacă lucrurile erau la început, oamenii și-au dat seama încă de atunci că Internetul reprezintă viitorul. În 1992 în lume existau 10 site-uri Web, dar un pas mare s-a produs în 1993, când numărul site-urilor a ajuns la 130, iar 14.161.570 de oameni erau conectați la Internet. Ascensiunea site-urilor web era clară pentru toată lumea.

În 1994, anul în care a apărut Yahoo, numărul site-urilor avea să ajungă la 2.738, iar în 1997 s-a trecut de 1 milion de site-uri și peste 120 de milioane de oameni conectați la Internet.

Citește și: Povestea primului computer inventat acum 2000 de ani: Afișa mișcarea Universului. Cu ce e comparat

Google, cel mai popular motor de căutare din lume, a apărut în 1998, iar Wikipedia, cea mai cunoscută enciclopedie online, în 2001. Thefacebook, așa cum se numea la început platforma de socializare, a luat naștere în 2004, iar un an mai târziu s-a lansat și YouTube.

În prezent sunt peste 1.8 miliarde de site-uri web în întreaga lume, însă mai puțin de 400 de milioane sunt active.

Câți oameni au acces la Internet?

Potrivit datelor disponibile, în octombrie 2020 în jur de 4.66 miliarde de oameni au acces la Internet. Mai exact, mai bine de jumătate din populația de pe glob, care este estimată la 7.8 miliarde de oameni.

Potrivit statisticilor, 4.28 de miliarde de oameni au acces la Internet și pe dispozitive mobile, iar 4.14 miliarde de oameni sunt activi pe social media.

Jumătate din traficul de pe Internet este făcut în Asia, în timp ce în lume există site-uri web în peste 200 de limbi. Cele mai întâlnite sunt cele în engleză, chineză, rusă, germană și japoneză.

Sigur, multe lucruri s-au întâmplat de atunci, unele negative, dar Tim Berners-Lee te îndeamnă să nu uiţi lucrurile pozitive. ”Nu uita beneficiile, salvează vieţi, aduce oamenii împreună, îi ajută să se îndrăgostească şi să se simtă bine, face lucrurile să funcţioneze, are o componentă importantă de comerţ. Sunt multe lucruri pe care nu trebuie să le uităm, pe măsură ce încercăm să corectăm lucrurile negative, ca fake news sau discuţiile neplăcute. Dar să ţinem minte lucrurile bune”, a declarat Tim Berners-Lee, inventatorul WWW.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te