Cu toții ne dorim să slăbim rapid și să avem un ten perfect, ei bine este un aliment precum năutul cu foarte multe beneficii. Iată care sunt acestea.
Năutul, numit și „aurul tinereții” care te ajută să slăbești și îți întinerește vizibil tenul
În ciuda popularității lor istorice în dieta mediteraneană, consumul de leguminoase a scăzut în ultimii ani. Cele mai recente recomandări ale Asociației Spaniole pentru Siguranța Alimentară și Nutriție (AESAN) sugerează consumul a până la patru porții pe săptămână, echivalentul a aproximativ 150-200 de grame de leguminoase fierte sau hidratate per porție.
Citește și: Alimentul numit „elixirul tinereții” ce previne ridurile și îmbătrânirea. Cum îl incluzi în dietă?
În 2023, consumul de leguminoase pe cap de locuitor în Spania a fost de 3,2 kilograme, cea mai scăzută valoare din perioada observată. Năutul a rămas cea mai populară leguminoasa, cu un consum mediu de 1,4 kilograme de persoana pe parcursul anului. Pe lângă aroma și versatilitatea sa, unul dintre motivele pentru prima poziție este marile sale beneficii.
În general, năutul tinde să aibă un profil nutrițional ceva mai complet în comparație cu alte leguminoase. Se remarcă prin conținutul de vitamina B6 , acid folic, fier, zinc, prin capacitatea lor de a pierde în greutate și, în plus, favorizează producerea de colagen în organism.
Beneficiile năutului pentru organism
Năutul este o leguminoasa foarte apreciata pentru beneficiile lor nutritive și capacitatea de a contribui la o alimentație echilibrată și sănătoasă. Sunt o sursă excelentă de proteine vegetale, ideale pentru cei care caută opțiuni alternative la proteinele animale. Aceste proteine nu numai că ajută la menținerea și repararea țesuturilor din organism, dar sunt și cheie pentru sănătatea mușchilor și regenerarea celulară.
Un studiu al Universității din Tasmania a arătat că năutul nu este doar un acompaniament ideal pentru diverse diete, cum ar fi cele axate pe pierderea în greutate sau culturism, dar poate fi și un factor cheie în reducerea greutății corporale și îmbunătățirea controlului glicemic.
Citește și: Motivul pentru care se albește ciocolata dacă o ținem la căldură. Mai este bună de mâncat?
Printre motivele pentru care năutul este ideal pentru pierderea în greutate se numără conținutul ridicat de fibre alimentare. Acest nutrient este esențial pentru sănătatea digestivă, deoarece promovează tranzitul intestinal regulat și previne probleme precum constipația. În plus, fibrele solubile ajută la controlul nivelului de colesterol prin legarea de acizii biliari din intestin și facilitând eliminarea acestora. Acest lucru ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Beneficiile importante ale năutului pentru a slăbi. De ce e numit „aurul tinereții”?
Un alt beneficiu important al năutului este capacitatea lor de a stabiliza nivelul zahărului din sânge. Datorită indicelui glicemic scăzut, năutul eliberează treptat energie, ceea ce previne vârfurile de insulină și ajută la menținerea unei senzații prelungite de sațietate.
Aceste efecte sunt deosebit de benefice pentru persoanele cu diabet, deoarece s-a demonstrat că consumul de năut îmbunătățește semnificativ gestionarea acestei boli. Cercetările subliniază importanța includerii năutului în dieta zilnică pentru a obține aceste beneficii metabolice.
Nautul este, de asemenea, o sursa importanta de vitamine si minerale esentiale pentru organism. Conțin fier, necesar pentru producerea de globule roșii și prevenirea anemiei, în special la populații precum femeile aflate la vârsta fertilă sau vegetarienii.
În plus, oferă magneziu, un mineral cheie pentru sănătatea oaselor , funcționarea corectă a mușchilor și echilibrul sistemului nervos. De asemenea, sunt bogate în potasiu, care ajută la reglarea tensiunii arteriale, și zinc, care este esențial pentru sistemul imunitar și regenerarea țesuturilor.
Din perspectiva frumuseții și a sănătății pielii, năutul este aliați puternici. Conțin aminoacizi esențiali precum prolina și glicina, care sunt esențiale pentru producerea de colagen, o proteină cheie pentru elasticitatea și fermitatea pielii. De asemenea, au antioxidanți precum seleniul și cantități mici de vitamina C, care ajută la combaterea radicalilor liberi și mențin pielea tânără și luminoasă.
Cum se consumă năutul corect?
Încorporarea unei cantități mici de năut în alimentația noastră zilnică este o modalitate foarte simplă de a ne îmbunătăți sănătatea și de a reduce riscul de a suferi de unele boli. Senzația de sațietate pe care o oferă ne împiedică, de asemenea, să mâncăm alte alimente , ceea ce ne va ajuta să ne reducem greutatea corporală și să fim departe de obezitate.
În plus, năutul este unul dintre cele mai versatile alimente din dieta mediteraneană. Le putem transforma in tocanite, salate sau hummus si nu necesita abilitati culinare excelente, insa aceste leguminoase conservate sunt la fel de benefice ca si cele preparate in mod traditional.