Decizia guvernului îi afectează pe cei care merg la ski. Amenzi exorbitante dacă nu ai echipament

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.11.2022 - 13:09
Schi / Foto: pexels.com

Dacă mergi la schi iarna aceasta pe pârtiile din România, ai grijă să te echipezi adecvat. Guvernul a schimbat regulmentul pârtiilor de schi și a introdus, printre altele, amenzi de până la 2.000 de lei pentru schiorii care sunt prinși fără echipament adecvat.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Executivul a adoptat o hotărâre pentru modificarea şi completarea HG nr. 263/2001 privind amenajarea, omologarea, întreţinerea şi exploatarea pârtiilor şi traseelor de schi pentru agrement.

Actul normativ reglementează accesul persoanelor cu nevoi speciale pe pârtiile de schi, cu referire punctuală la echipamentul acestora, şi actualizează nivelul amenzilor, atât pentru schiorii neechipați corespunzător și șmecherii care intră cu mașinile pe pârtii, cât și pentru administratorii pârtiilor. În cazul acestora din urmă, în funcţie de gravitatea abaterii, este prevăzută posibilitatea aplicării odată cu sancţiunea contravenţională principală şi a sancţiunii contravenţionale complementare, respectiv retragerea certificatului de omologare a pârtiei sau a traseului de schi pentru agrement.

Citește și: VIDEO Cauciucuri de iarnă sau „All-Seasons”? Grosimea zăpezii și stilul de condus motivează alegerea

„Singuranţa tuturor celor care practică sporturi de iarnă pe pârtiile din România trebuie să primeze! În perspectiva următorului sezon turistic, atunci când o mare parte dintre români, dar şi străini vor alege să îşi petreacă vacanţele în destinaţiile locale, la munte, am făcut o analiză a legislaţiei specifice pentru omologarea pârtiilor şi traseelor de schi, din care a reieşit necesitatea actualizării acesteia, respectiv a unor condiţii de securitate. Alături de viitoarele investiţii pe care le vom finanţa, noile măsuri contribuie la una dintre priorităţile asumate, în calitate de ministru liberal, respectiv dezvoltarea domeniului schiabil”, a declarat ministrul Constantin-Daniel Cadariu.

„Prevenția definește activitățile de control în turism, realizate de minister. Ne dorim un mediu de afaceri sănătos și performant. Tocmai din aceste motive am ales calea îndrumării operatorilor economici, ca principal punct de interes, în scopul armonizării la nivel național a bunelor practici. Însă, acolo unde nu există înțelegere, trebuie să fim fermi, în special atunci când vorbim despre siguranța turiștilor”, a mai spus ministrul.

Citește și: FOTO Vedetă de la Hollywood de 51 de ani și fiica sa au încins internetul cu poze pe OnlyFans

Totodată, în funcție de gravitatea abaterii, este prevăzută posibilitatea aplicării odată cu sancțiunea contravențională principală și a sancțiunii contravenționale complementare, respectiv retragerea certificatului de omologare a pârtiei sau a traseului de schi pentru agrement.

Accesul pe pârtiile sau traseele de schi fără echipament adecvat pentru schi sau snowboard, sancționat cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei

Conform noilor prevederi, „accesul pe pârtiile sau traseele de schi pentru agrement fără echipament adecvat pentru practicarea schiului şi snowboard-ului sau fără echipament adaptat pentru persoanele cu nevoi speciale” constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei.

Amenzi de până la 10.000 de lei, pentru administratorii pârtiilor

Conform noilor prevederi, constituie contravenţii următoarele fapte efectuate de administratorii/proprietarii pârtiilor și sunt sancționate cu amenzi între 5.000 și 10.000 de lei, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni, relatează alba24.ro:

- exploatarea pârtiilor şi a traseelor de schi pentru agrement fără a fi omologate;

- neasigurarea indicatoarelor de semnalizare, a balizelor şi a mijloacelor de protecţie în locurile şi la obstacolele periculoase;

- neluarea măsurilor de interdicţie, totală sau parţială, a accesului pe pârtiile şi pe traseele de schi pentru agrement, în caz de ceaţă, viscol sau în cazul pericolului de declanşare a avalanşelor, precum şi în cazul utilizării acestora pentru antrenamente şi competiţii sportive;

- efectuarea de lucrări pe pârtiile şi pe traseele de schi pentru agrement omologate, altele decât cele prevăzute în studiile şi proiectele de amenajare autorizate;

- utilizarea pentru păşunat a pârtiilor şi a traseelor de schi pentru agrement omologate;

- neasigurarea postului de prim ajutor pe pârtiile de schi pentru agrement omologate;

- accesul sau circulaţia pe pârtiile ori traseele de schi pentru agrement cu automobile, tractoare sau orice alt tip de vehicul, fără drept, cu excepţia celor aparţinând serviciilor publice Salvamont, serviciilor de ambulanţă, poliţie, jandarmi, pompieri, precum şi altele asemenea.

Hotărâre aprobată de Guvern pe 2 noiembrie 2022 intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te