Maroc, o țară, patru anotimpuri

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 18.10.2019 - 14:16

Toamna este anotimpul perfect pentru o vizită în Maroc, ziua, până spre sfârșitul lunii noiembrie, temperaturile din nordul Africii nescăzând sub 18-20 de grade Celsius.

SHARE

Casablanca, Rabat, Meknès, Fes, Erfoud, Zagora, Oarzzazate, Marrakech, Essaouira...La prima vedere doar niște cuvinte aproape imposibil de pronunțat, aceste denumiri ascund o istorie tumultoasă, de peste trei mii de ani, o cultură fascinantă și frumuseți naturale misterioase, fiind punctele-cheie ale unei vacanțe în Maroc.

Toamna este anotimpul perfect pentru o vizită în Maroc, ziua, până spre sfârșitul lunii noiembrie, temperaturile din nordul Africii nescăzând sub 18-20 de grade Celsius.

Nu mai este vreme perfectă de plajă, dar, dacă porniți într-o incursiune pe urmele berberilor, cu siguranță veți fi surprinși de nenumăratele secrete bine ascunse de aceștia pe teritoriul african disputat, de-a lungul timpului, de fenicieni, cartaginezi, romani, arabi și, mai târziu, de francezi și spanioli.

Și nici aventura sau adrenalina nu lipsesc. Safari-urile, cu ATV-uri sau mașini 4x4, pe „oceanul de nisip“ din deșertul Sahara și plimbările pe spatele dromaderilor promit experiențe unice.

Aflat la „intersecția“ Europei cu Africa, la un „Gibraltar“ distanță de „bătrânul continent“, Marocul are un relief impresionant, ce cuprinde de la zone de stepă și Deșertul Sahara, până la vârfurile înzăpezite ale Munților Atlas, care ating peste 4.000 de metri înălțime.

Prin urmare, într-o singură vacanță, puteți experimenta toate cele patru anotimpuri, dacă porniți, de exemplu, pe traseul Fes – Midelt – Erachhidia – Erfoud.

Temperaturi primăvăratice în Fes, iarnă veșnică în Munții Atlas, unde vârful Toubkal ajunge la 4.167 metri înălțime, toamnă în Erachhidia și vară la Erfoud.

Itinerarul trece și prin Valea Draa. Situată la circa 60 de kilometri de Erg Chegaga, cea mai întinsă și mai puțin explorată „câmpie de dune“ din Maroc, Valea Draa vă invită într-o incursiune în inima oazelor și a kasbah-urilor, a orășelor islamice antice fortificate, oferind priveliști spectaculoase, chiar de la intrarea în orașul Zagora.

Zona este absolut uluitoare, cu imagini deșertice unice, presărate cu oaze de palmieri și sate berbere. Iar dacă tot ajungeți în regiune, trebuie să degustați cele mai bune curmale din Maroc. Sunt proaspete, se recoltează la spre finalul lunii septembrie.

Obiective de neratat

În Rabat, capitala administrativă a Marocului, trebuie să faceți o plimbare prin Mechouar, grădina Palatului Regal, și să vizitați kasbah-ul Oudaya, situat chiar pe malul Oceanului Atlantic.

La Meknes, puteți vizita grajdurile Sultanului Moulay Idris și admira poarta Bab Mansour.

Apoi, dacă ajungeți la Volubilis, veți vedea cele mai bine conservate ruine romane din această parte a Africii de Nord.

Construit peste o veche așezare cartagineză, orașul Volubilis a fost centrul administrativ al provinciei romane Mauretania Tengitana.

La Fes aveți ocazia să vizitați cea mai mare medina din lume și să aflați secretele renumitelor tăbăcării marocane.

La Oarzzazate puteți vizita renumitul sat fortificat Kasbah Ait Benhaddou, unde, printre altele, au fost turnate filme celebre, precum „Laurence al Arabiei“ și „Giuvaierul Nilului“.

Iar în Marrakech veți explora bazarul vibrant al celui mai frumos oraș imperial al Marocului.

Dar nu înainte de a trece prin Grădinile Menara, pe la Mormântul Sultanilor Saadieni, Palatul Bahia sau Moscheea Koutoubia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te