De ce a luat bătaie Jean Constantin la filmările pentru Brigada Diverse? „Ea nu știa că sunt actor”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 24.04.2024 - 15:14
De ce a luat bătaie Jean Constantin la filmările pentru Brigada Diverse - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
jean cu catelul
jean dem puiu

De ce a luat bătaie Jean Constantin la filmările pentru Brigada Diverse? Unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți actori români a fost protagonist, alături de alte nume mari, al popularei serii de filme de comedie cu „hoții și vardiștii”. Iar filmările au fost, pe alocuri, „dure”.

SHARE

De ce a luat bătaie Jean Constantin la filmările pentru Brigada Diverse? Peliculele din iubita serie cu „hoți și vardiști” de la începutul anilor '70 au rămas, chiar și azi, printre cele mai populare filme românești.

Dar filmările au fost și prilej de nenumărate întâmplări neașteptate. Într-una dintre ele, Jean Constantin, alias „Patraulea”, a ieșit „șifonat” din întâlnirea cu o doamnă cu baston și umbrelă în dotare.

De ce a luat bătaie Jean Constantin la filmările pentru Brigada Diverse? „Ea nu știa că sunt actor”

Jean Constantin nu mai are nevoie de prezentări, el fiind și rămânând unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți actori români. 

Și chiar dacă ne-a părăsit acum aproape 14 ani, pe 26 mai 2010, la vârsta de 82 de ani, pelicula cinematografică i-a asigurat nemurirea, mai ales că a jucat și în unele dintre cele mai iubite și populare producții pentru marele ecran.

Iar în fruntea acestor filme care și acum sunt urmărite, iar și iar, de mai vechi, dar și mai noi generații de telespectatori, se află cele din celebra serie de comedie Brigada Diverse, mai scurt B.D.

Citește și: Ce urma să se întâmple cu Gogu, Patraulea și Trandafir în seria 4 din B.D. care a fost interzisă

Seria, realizată în perioada 1970 - 1971, cuprinde trei filme, fiecare având cîte două părți, cu două povești-cazuri distincte.

Acestea sunt „Brigada Diverse intră în acțiune”, „Brigada Diverse în alertă!” și „B.D. la munte și la mare”.

Primul conține „Hoțul de câini” și „Profesorul de mimică”, al doilea „Femeia fără semnalmente” și „Văduve cu termen redus”, iar cel de-al treilea „Prafuri pentru mama-mare” și „Icoana făcătoare de minuni”.

Toate prezintă aventurile comice ale unui grup de trei prieteni, borfași simpatici - Gogu Steriade (Dem Rădulescu), Trandafir (Puiu Călinescu) și Patraulea (Jean Constantin) - care intră în tot felul de „combinații” ilegale.

Pe urmele lor se află mereu membrii Brigăzii Fapte Diverse a unei secții de miliție.

Jean Constantin, Toma Caragiu și Sebastian Papaiani, în „Hoțul de câini”, prima parte a primului film din seria B.D. - Foto: Facebook/Cineclic

Aceasta îi cuprindea pe căpitanul Panait (Toma Caragiu), plutonierul Căpșună (Sebastian Papaiani), sergentul-major Cristoloveanu (Dumitru Furdui) și câinele lup Costel. Brigada se afla sub autoritatea maiorului Dobrescu, interpretat de Iurie Darie.

Firește că, dată fiind distribuția stelară, filmările au fost relaxate, întrerupte adesea doar de hohotele de râs ale unuia sau altuia dintre artiști, după ce un altul spunea o replică amuzantă, în maniera specifică actoruui respectiv.

Într-un interviu acordat pentru jurnalul.ro, în 2004, Jean Constantin a rememorat câteva dintre întâmplările trăite pe parcursul realizării filmelor.

În prima dintre ele, marele actor recunoștea că uneori mai întârzia la filmări pentru că făcea naveta cu trenul, iar Toma Caragiu îl „taxa” de fiecare dată cu câte o remarcă ironică, dar făcută din pură prietenie.

Citește și: Poveste memorabilă cu Toma Caragiu și Jean Constantin, născuți în aceeași zi. „L-au prins la furat”

„S-a filmat în mai multe locuri, iar eu trebuia să fac naveta, deoarece locuiam în Constanța. Se întâmpla să mai întaârzii, și atunci Toma Caragiu spunea „Paștele mamei lui.. Ăsta, precis a furat ceva din tren. L-au prins și de-aia nu mai vine…". 

Dar ne-am inteles cu toții foarte bine. A fost o relație foarte strânsă intre noi, actorii din film. Iar regizorul ne lăsa să mai băgăm (n.r. - replici) și de la noi”, povestea nea Jean.

Actorul a rememorat și o pățanie haioasă, petrecută chiar la începutul filmărilor primei părți a primului film, „Hoțul de câini”, în care Jean Constantin trebuia să fure un cățel de pe stradă. Totul era filmat de echipa de producție cu o cameră ascunsă

Jean Constantin, Puiu Călinescu și Dem Rădulescu, „trupa” celor trei borfași simpatici  - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Doar că lucrurile n-au ieșit cum sperau toți, iar Jean s-a ales cu o mamă de bătaie de la posesoarea câinelui, o doamna mai în vârstă, care l-a crezut un hoț adevărat.

„Trebuia să fur cațelul unei doamne pe stradă. Ea nu știa că sunt actor și până au venit cei din echipă să mă salveze, mi-am luat câteva bastoane și umbrele în cap”, a spus Jean Constantin, potrivit sursei citate.

O altă poveste amuzantă a avut loc în momentul filmărilor din închisoare unde cei trei prieteni - „găinari” urmau să intre.

Cum, la acea oră, niciunul dintre ei nu era încă o vedetă arhicunoscută în România, s-au trezit cu surprize din partea frizeruui pușcăriei care trebuia să-i tundă „regulamentar”, dar fără să exagereze.

Citește și: Recunoașteți personajele? El i-a „suflat” soția unui mare actor, ea i-a fost nevastă în film

„Trebuia să filmăm la închisoare, iar noi, cei trei hoți - Dem Rădulescu, Puiu Călinescu și cu mine - eram deja îmbrăcați în hainele vărgate când am intrat în frizeria pușcăriei.

Frizerul ne-a luat tare, ne-a spus ca o să ne tundă scurt. Noi am încercat să-i spunem că suntem actori. Iar el ne-a răspuns: „Așa sunteti toți infractorii. Veniți aici și vă credeți mari”.

Oricum, filmele respective i-au umplut de bani pe actorii principali. Conform mărturiei lui Jean Constantin: „Luam 40.000 de lei pentru un film, iar în mână luam cam 26.000 de lei”.

O mică avere la acea vreme, dar sumele au meritat tot efortul financiar al producătorilor, filmele din seris „B.D”, devenind adevărate legende ale comediei și cinematografiei românești.

Citește și: Recunoașteți personajul? Joacă în B.D. alături de Toma Caragiu și pleacă din țară. Azi este ziua ei

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te