Leguma denumită și „aurul alb” care curăță plămânii fumătorilor și întărește imunitatea

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.10.2024 - 17:54
Leguma denumită și „aurul alb” care curăță curăță plămânii fumătorilor și întărește imunitatea  - Foto: Istock / imagine cu rol ilustrativ
Leguma denumită și „aurul alb” care curăță curăță plămânii fumătorilor și întărește imunitatea - Foto: Istock / imagine cu rol ilustrativ
Leguma denumită și „aurul alb” care curăță plămânii fumătorilor și întărește imunitatea - Foto: Freepik
Leguma denumită și „aurul alb” care curăță plămânii fumătorilor și întărește imunitatea - Foto: Freepik

Leguma denumită și „aurul alb” care curăță plămânii fumătorilor și întărește imunitatea. Ce beneficii are pentru organism și ce spun specialiștii? Este chiar usturoiul.

SHARE

Leguma denumită și „aurul alb” care curăță plămânii fumătorilor și întărește imunitatea. Ce beneficii are pentru organism și ce spun specialiștii?

Leguma denumită și „aurul alb” care curăță plămânii fumătorilor 

Cunoscut de toți ca unul dintre cele mai rele obiceiuri care pot fi adoptate, fumatul prezintă unul dintre cele mai mari riscuri pentru diferite boli, în special cele legate de sistemul respirator și cardiovascular. Daunele pe care tutunul le provoacă plămânilor sunt de nedescris și, deși renunțarea este cea mai eficientă opțiune de îmbunătățire a sănătății, există anumite alimente care îi pot atenua consecințele fatale.

Citește și: Ingredientul care te ajută să scapi de firele albe în doar câteva minute. Costă doar 10 lei

Unul dintre aceste alimente, deși nu este miraculos, este usturoiul, un condiment comun în bucătăria spaniolă, ce are proprietăți care pot ajuta la atenuarea efectelor nocive ale tutunului. Plin de beneficii și proprietăți, nu suntem conștienți de puterea acestui ingredient, în ciuda faptului că este atât de consumat.

Foto: Freepik Leguma denumită și „aurul alb” care curăță plămânii fumătorilor și întărește imunitatea 

De secole, usturoiul a fost folosit in diverse culturi pentru proprietatile sale medicinale, dincolo de aroma inconfundabila pe care o aduce miilor de preparate in care este adaugat. Este cunoscut ca un antibiotic natural datorită capacității sale de a lupta împotriva infecțiilor și de a întări sistemul imunitar.

Cel mai puternic compus activ din usturoi este alicina, care este eliberată atunci când usturoiul este tăiat sau zdrobit. Acest nutrient este responsabil pentru multe dintre proprietățile benefice ale usturoiului, inclusiv efectele sale antibacteriene, antivirale și antioxidante.

Nu este nou faptul că usturoiul este unul dintre cele cunoscute drept „super-alimente” datorită cantității de beneficii pe care le generează în sistemul nostru imunitar, dar nu toată lumea știe „efectul purificator” pe care îl are pentru plămâni, în special pentru fumători. 

Beneficiile usturoiului pentru plămâni

Pentru fumători, afectarea sistemului respirator este unul dintre cele mai mari riscuri ale consumului de tutun. Cu toate acestea, usturoiul poate juca un rol crucial în îmbunătățirea sănătății plămânilor datorită proprietăților sale antiinflamatorii.

Citește și: Ingredientul care te ajută să scapi de firele albe în doar câteva minute. Costă doar 10 lei

Acest ingredient vedetă din bucătăriile din România ajută la reducerea inflamației plămânilor, ceea ce este benefic în special pentru cei care urmează acest obicei. În plus, antioxidanții săi naturali ajută la eliminarea toxinelor din sistemul respirator, susținând astfel curățarea plămânilor.

Un studiu realizat în China sugerează că consumul de usturoi crud, de cel puțin două ori pe săptămână, poate reduce riscul de cancer pulmonar cu 44% . În cazul fumătorilor, riscul scade cu până la 30% .

Nu uitați că, deși aceste rezultate sunt promițătoare, este important de subliniat că usturoiul nu este un leac magic pentru efectele nocive ale tutunului, ci mai degrabă o completare a unei alimentații sănătoase.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te