Actrița, care la 22 ani era „mireasa” lui Paul Belmondo, renunță la film. Dispare pentru 3 decenii

DE Alex Darvari | Actualizat: 13.05.2023 - 11:58
Belmondo și Julieta - Foto: Profimedia Images / Profimedia Images, Studiourile Buftea
Scenă din La Gomera - Foto: Facebook
Julieta Szönyi - Foto: Arhiva, adevarul.ro

Julieta Szönyi, una din cele mai frumoase actrițe care au jucat în România împlinește azi 74 de ani. Va juca în filme memorabile pentru ca, la 40 de ani, să părăsească țara.

SHARE

Julieta Szönyi a fermecat publicul din România mai ales prin filmele „Felix și Otilia” sau „Toate pânzele sus”. Pleacă din România și renunță la actorie la doar 40 de ani. Se stabilește în Germania. Are o scurtă revenire în cinema după trei decenii în pelicula La Gomera a lui Porumboiu.

Fotografii pierdute

„Am venit la Bucureşti când aveam în jur de 4 ani, aşa că am amintiri vagi despre locuinţa respectivă. Bunicii stăteau într-o cameră despărţită cu un glasvand de altă familie, cu bucătăria şi baia comune.

Citește și: 40 de ani este diva Teatrului Național din Craiova. Concediată, își vinde casa și ridică o biserică

Pentru că erau dintr-o familie bună, aveau lucruri elegante într-un spaţiu restrâns. Bunica era casnică, iar bunicul era medic veterinar şi a făcut şi sculptură. Cei care l-au cunoscut povesteau că era genul de medic care, dacă primea în toiul nopţii un telefon că a păţit ceva un căţel, rezolva. În afară de asta, fotografia extraordinar; am avut nişte fotografii făcute de el, din perioada Primului Război Mondial, care nu ştiu unde s-au pierdut.

Citește și: Ileana Popovici își reîntâlnește prima iubire după trei decenii. Se căsătorește la 50 de ani

Mai ştiu că, în tinereţe, tata avea un atelier acolo, la Timişoara, şi că lucra cu pictorul Corneliu Baba, dar şi cu alţii”, a spus ea într-un interviu.

A intrat la Institutul de Teatru și Film abia din a treia încercare pentru că erau 600 de candidați pe foarte puține locuri.

A jucat alături de Belmondo

„La mine totul, dar totul a fost întîmplare. Cum eram şi în anul I de facultate, fericită că sînt în sfîrşit şi eu studentă, pentru că atunci erau șapte locuri la actorie şi era o concurenţă maximă, din cîteva sute de candidaţi trebuiau aleşi șapte, îi înţelegeam şi pe profesori cît era de greu de ales. În plus, repertoriul era cam acelaşi. Cînd am dat prima dată la IATC abia m-am auzit, vorbeam foarte încet, dar apoi am lucrat la voce şi am reuşit. În anul I se făcea un fel de practică, cu roluri mici, şi am nimerit la un regizor francez foarte bun, la Jean-Paul Rappeneau care, imediat ce m-a primit, m-a întrebat dacă ştiu să fac o scenă de isterie.

Cu inconştienţa şi entuziasmul vîrstei am făcut, cum mi-a trecut mie prin minte, o scenă de isterie. Am trecut proba şi am jucat alături de Belmon­do în filmul Mirii Anului II. A fost extraordinar, dar mi-a fost mai greu pentru că era o scenă în care trebuia să dau cu pumnii şi cu picioarele în el şi eu nu îndrăzneam. Şi el spunea „Dă, dă cu toată puterea!“ şi îmi lua mînile ca să-mi arate cum să lovesc”, a spus pentru dilemaveche.ro

Mirii anului II (titlul original: în franceză Les Mariés de l'An Deux/Les Mariés de l’an II) este un film de aventuri și de comedie, coproducție franco-italo-română, realizat în 1971 de regizorul Jean-Paul Rappeneau și cu actorii Jean-Paul Belmondo, Marlène Jobert, Laura Antonelli și Michel Auclair în rolurile principale.

Julieta este, în film, Margaret Davidson, fiica armatorului, mireasa lui Nicolas. Nicolas este chiar Belmondo. Detalii AICI

Este primul film al Julietei. Avea doar 22 de ani. „Belmondo era o persoană foarte plăcută, deşi se zvonea că ar fi groaznic. La filmări am fost foarte timidă, încât el mă ruga să am curajul să dau cu pumnii şi picioarele în el“, a povestit, într-o emisiune televizată

Spune că filmul va rămâne

Julieta a jucat la Teatrul Mic, dar crede că rolurile din filme sunt cele care vor rămâne.

„Filmul rămîne, uite, generaţii întregi văd Toate pînzele sus. Şi cartea lui Radu Tudoran e foarte instructivă, te poartă prin toată lumea, cu toate obiceiurile, cu toate că s-a filmat tot în portul Tomis din Constanţa. Se punea un decor, se dărîma, iar se punea un decor. Spre exemplu, pot să o văd pe Bette Davis oricînd pe ecran sau pe Vivien Leigh, care juca extrem de modern în Pe aripile vîntului. Puţini au văzut-o pe scenă. Deci, din punctul ăsta de vedere, filmul e mai puternic”, potrivit aceleiași surse.

În 1972 se lansa pelicula „Enigma Otiliei”. Julieta Szönyi avea doar 23 de ani dar câștigă rolul principal al tinerei Otilia. Joacă alături de actori excepționali: , Sergiu Nicolaescu, Clody Bertola și Gheorghe Dinică. În acest film a fost folosit pentru prima dată procedeul Graphys Color o metodă de prelucrare a peliculei color cu efecte artistice deosebite.

Apare în Toate pânzele sus

În 1977 joacă în „Toate pânzele sus” rolul  Adnana.

„Mi-a plăcut tot ce era de făcut. Îmi era extrem de la îndemână şi suntem foarte asemănătoare. Mi-ar plăcea să încep acum. Să am 20 de ani, dar cu mintea şi experienţa de acum. Ceea ce este imposibil. Trebuie să trecem prin tunelul vieţii ca să căpătăm experienţă”, și-a amintit momentele de la filmări.

”La ”Toate pânzele sus” a fost o bucurie ieşitul pe mare. Plecam pe mare în zori, la ora 6, ne întorceam când apunea soarele. Am iubit şi personajul. A fost plăcut. Cred că rolul Adnanei, din acest film, a fost cel mai bun rol al meu.”, mărturisește actrița într-un interviu din ziarul Adevărul. 

Pleacă din țară definitiv

Până la revoluție joacă în 10 filme, apoi ia o pauză de 30 de ani.

„Am plecat în Germania în ’90 cu fostul meu soţ, medic, am ajuns la aşa-zisul lagăr pentru străini de etnie germană, apoi ne-au făcut radiografia pulmonară, ne-au dat camera şi bonurile de masă. Fiul meu, Alexandru, era mic şi rămăsese în ţară. Mătuşa şi vărul meu, care ne-au instalat, n-apucaseră să plece, iar eu am stat două minute jos în cameră, după care am spus: Hai acasă!

După aceea, ne-am propus să rămânem doar o lună, cât avea soţul meu concediu, şi să ne întoarcem. Nu mă vedeam acolo”, a mai spus aceasta.

În anul 2019, după mai bine de trei decenii în care nu și-a mai făcut apariția în filme, Julieta Szönyi a fost distribuită în filmul lui Corneliu Porumboiu, „La Gomera”. Actrița avea 70 de ani. Filmul a avut premiera la Festivalul de film de la Cannes, în 2019. A fost propunerea României pentru Premiile Oscar din 2020, dar nu a fost nominalizat

Filmografie Julieta Szönyi:


1971 Mirii anului II (Les Mariés de l'an II), regia Jean-Paul Rappeneau
1972 Felix și Otilia, regia Iulian Mihu
1977 Toate pînzele sus (serial TV) 
1978 Ecaterina Teodoroiu
1979 Falansterul, regia Savel Știopul
1979 Ora zero, regia Nicolae Corjos
1981 Alo, aterizează străbunica!..., regia Nicolae Corjos
1981 Lumini și umbre (serial TV)
1983 Comoara, regia Iulian Mihu
1984 Mitică Popescu, regia Manole Marcus
1989 Cei care plătesc cu viața, regia Serban Marinescu
2019 La Gomera, regia Corneliu Porumboiu
2020 Est - Dittatura Last Minute, regia Antonio Pisu

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te