Iubit de milioane de români, umilit de stat. Ce pensie infimă ia Piersic după 65 de ani pe scenă

DE Alex Darvari | Actualizat: 21.06.2023 - 14:20
Ce pensie infimă ia Piersic după 65 de ani pe scenă - Foto: Facebook / Studiourile Buftea

Florin Piersic a fost iubit de milioane de români, dar statul român l-a umilit. El primește o pensie infimă, iar pentru acest lucru Piersic este obligat să joace și astăzi, la aproape 90 de ani, în piese de teatru.

SHARE

Florin Piersic este umilit de statul român care, după o carieră de peste 60 de ani, el luând de la statul român o pensie de numai 2.000 de lei pe lună.

Piersic a avut o carieră de 65 de ani și pentru asta primește de la stat suma de 2.000 de lei pe lună. Din acest motiv, Piersic joacă încă în piese de teatru și participă la evenimente.

Ce pensie infimă ia Piersic după 65 de ani pe scenă

Piersic joacă și acum în piesa „Străini în noapte” alături de Medeea Marinescu. Piesa s-a jucat de peste 1.200 de ori, așa cum a mărturisit actorul. 

„Se joacă de vreo 14 ani, dintre care eu am jucat ultimii 11 ani. E un spectacol în regia maestrului Radu Beligan. Vinovat se face chiar Florin Piersic pe care nu-l văzusem de foarte mult timp, pentru că relația cu familia mea a fost una foarte apropiată în trecut, pentru că, printre altele, fiind colaborator și foarte bun prieten cu tatăl meu, a devenit nașul de botez al surorilor mele gemene născute în timpul filmărilor de la «Eu, tu și Ovidiu». Eu jucam «Egoistul» la Teatrul Național, tot un spectacol regizat de domnul Beligan și am primit la cabină un trandafir din partea lui Florin Piersic”, a povestit pentru Libertatea.

Florin Piersic este cel care a ales-o pe Medeea Marinescu parteneră în spectacol.

Citește și: Actrița de care Piersic s-a îndrăgostit în autobuz și care a lucrat într-o fabrică. „Am fost amanți”

Piersic a devenit extrem de iubit, mai ales după seria de filme Mărgelatul. 

Mărgelatul a reunit 6 filme de aventuri extrem de iubite de public. Se spune că s-au vândut aproape 15 milioane de bilete. Filmul îl avea în rolul principal pe Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiți actori români. Puțini știu că, la început, nu Florin Piersic a fost prima alegere pentru rolul Mărgelatul.

Newsweek a scris că Piersic nu a fost prima opțiune pentru a-l juca pe Mărgelatul.

Citește și: Florin Piersic nu trebuia să îl joace pe Mărgelatul. A cui a fost ideea să „scuipe” semințe în film

Cine a fost Piersic

Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiţi actori români, s-a născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj. A absolvit Liceul de băieţi nr. 3 din Cluj (fostul Seminar Pedagogic), apoi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1957, fiind coleg de generaţie cu artişti precum Leopoldina Bălănuţă, Ioana Bulcă, Ica Matache, Lucia Mara, Dumitru Furdui, Cosma Braşoveanu şi alţii, conform istoriafilmuluiromanesc.ro

Spectacolul său de absolvire a fost "Peer Gynt" de Henrik Ibsen, iar doi ani mai târziu a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, obţinând rolul principal în "Discipolul diavolului" de George Bernard Shaw. Au urmat roluri în piesele "Tragedia optimistă" de Vsevolod Vişnevski, "Oameni şi şoareci" de John Steinbeck sau "Orfeu în Infern" de Tennessee Williams, care i-au scos în evidenţă talentul şi naturaleţea, scrie site-ul Teatrului Naţional Bucureşti.

Pe parcursul bogatei sale cariere, a interpretat zeci de roluri pe scena Naţionalului bucureştean, în piese ca "Act veneţian" de Camil Petrescu, "Zbor deasupra unui cuib de cuci" de Dale Wasserman, "Gaiţele" de Alexandru Kiriţescu, "Idiotul" după F.M. Dostoievski , "Logodnicele aterizează la Paris" de Marc Camoletti, "Cartea lui Ioviţă" de Paul Everac şi multe altele.

Citește și: Piersic a jucat în 55 de filme, se „îndrăgostea de toate partenerele”. Marile pasiuni

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te