Florin Piersic nu trebuia să îl joace pe Mărgelatul. A cui a fost ideea să „scuipe” semințe în film

DE Alex Darvari | Actualizat: 17.06.2023 - 17:08
Florin Piersic nu trebuia să îl joace pe Mărgelatul - Foto: Studiourile Buftea / Facebook
Florin Piersic nu trebuia să îl joace pe Mărgelatul - Foto: Studiourile Buftea / Facebook
Florin Piersic nu trebuia să îl joace pe Mărgelatul - Foto: Studiourile Buftea / Facebook

Florin Piersic nu trebuia să îl joace pe Mărgelatul, celebrul aventurier din seria cu același nume. Ticul său de a scuipa semințe a fost „furat” de la niște copii care se jucau lângă platoul de filmare

SHARE

Florin Piersic nu trebuia să îl joace pe Mărgelatul, el fiind - inițial - distribuit în alt rol care, în final, îi va reveni lui Iurie Darie.

Florin Piersic nu trebuia să îl joace pe Mărgelatul

Mărgelatul a reunit 6 filme de aventuri extrem de iubite de public. Se spune că s-au vândut aproape 15 milioane de bilete. Filmul îl avea în rolul principal pe Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiți actori români. Puțini știu că, la început, nu Florin Piersic a fost prima alegere pentru rolul Mărgelatul.

Trebuie spus că, deși încasările au fost foarte mari și cheltuielile au fost pe măsură. Se spune că pentru fiecare din cele șase filme s-au cheltuit câte un milion de dolari.

Citește și: Piersic, la 87 de ani. A jucat în 55 de filme, se „îndrăgostea de toate partenerele”. Marile pasiuni

Florin Piersic a fost actorul principal și seria Mărgelatul i-a adus o notorietate uriașă. El nu a fost, însă, prima alegere pentru rolul titular. 

 "Mărgelatul. Ce frumos suna pentru mine acest nume", spune Florin Piersic. El a fost un adevărat aventurier care l-a avut alături, din cea de-a doua peliculă și pe cascadorul Sobi Cech, adică Buză de Iepure.

Citește și: Încercările Angelei Similea: Al treilea soț era alcoolic și o umilea. Iubire secretă: Florin Piersic

Scenaristul Eugen Barbu nu a scris scenariul cu gândul la Florin Piersic. Inițial, Piersic trebuia să fie boierul Pană, interpretat de Iurie Darie. Piersic a slăbit, și-a lăsat barbă și mustață pentru a intra în film. S-a transformat atât de mult încât, atunci când Barbu l-a văzut, a spus: "El va fi Margelatul", povestea Piersic.

De unde a apărut scuipatul seminței?

Probabil că în anii în care s-a difuzat seria Mărgelatul producția de floarea soarelui s-a epuizat rapid. Toți copiii voiau să scuipe semințe ca el. 

Mărgelatul aruncă în gură o sămânță de floarea-soarelui, o scuipă, stă câteva secunde și abia apoi vorbește. Este un tic pe care îl va continua în toate cele 6 filme.

Această caracteristică a fost atribuită personajului de însuși Florin Piersic, și nu de scenaristul Eugen Barbu, cum s-ar crede.

Un grup de copii, care se jucau în permanență cu pălăria și pistolul lui Mărgelatul, îi dădeau acestuia, în semn de recunoștință, semințe de floarea-soarelui. Într-o zi, stând rezemat de o stânca, în platoul de filmare, în Munții Măcinului, Piersic caută să-și nimerească gura cu sămânța, de la distanță. "Din cinci, patru îmi ajungeau între dinți, prinsesem exercițiu", spune el.

Regizorul Doru Năstase îl vede și îi sugerează să facă o dublă. Scena pe care o filmează este aceea din "Drumul oaselor", de la începutul filmului, în care boierul Pană întreabă: "Da' tu cine ești, străine?", iar Piersic, de sub borul pălăriei, ridică ochii, aruncă o sămânță în gură, o scuipă și zice cu vocea-i gravă: "Mă cheamă Mărgelatul". Eroul nu ar fi același fără pistolul său cu șapte țevi. Arma a fost găsită de Doru Năstase la o expoziție de obiecte de epocă românești. 

Cum au fost alese numele

„Undeva, în „Caietele Princepelui”, Eugen Barbu vorbea despre importanța titlului unei lucrări. După șocul de început cu Drumul oa­selor, pe măsură ce apăreau Trandafirul gal­ben, Misterele Bucureștilor și apoi Masca de argint, titlurile mărturiseau tot mai răspi­cat apartenența la un gen, acela al aventuri­lor de tipul foiletoanelor populare; un drum care-ți îngheață sângele în vine, o parolă du­bioasă cu nume de floare (galbenă!), mistere, măști...
ultimele două titluri trimițând explicit (nu fără o nuanță parodică) la clasicele „Mis­tere ale Parisului” și „Masca de fier”. 
Pe lângă unda de mister, titlurile conțin și ceea ce re­verberează din plin în toate scena­riile lui Eugen Barbu și Nicolae Paul Mihail: culoarea epocii”, scria în revista Cinema nr. 6, iunie 1985, Roxana Pană.
 

Care au fost filmele

Drumul oaselor
A apărut în 1980, în regia lui Doru Năstase. În acest film un grup de boieri din organizația “Frăția” intră în posesia unei comori rămase de la Tudor Vladimirescu și ascunsă de un bătrân boier patriot sub albia unui râu. Ei străbat un teren secetos din Țara Loviștei, denumit “Drumul oaselor”, pentru a scoate din țară comoara și a o vinde, iar cu banii obținuți să cumpere arme pentru realizarea unei revoluții.
 
Trandafirul galben este numele conspirativ al lui Mărgelatul, sub care ajută organizația conspiraționistă “Frăția” în pregătirea forțelor revoluționare de la 1848. Filmul este axat pe transportul de la Viena în Țara Românească a armelor cumpărate cu banii obținuți pe odoarele lăsate de domnul Tudor Vladimirescu.
 
Misterele Bucureștilor prezintă plănuirea de către mai multe tabere a unei revoluții pentru detronarea domnitorului Gheorghe Bibescu și începerea revoltelor populare în București.
 
Masca de Argint: Evenimentele îl aduc în Țara Românească pe bancherul Troianoff, o persoană darnică și totodată suspectă, despre care Aga vrea să afle totul, prin spionul său plătit, Agatha Slătineanu (Marga Barbu). În timpul unei petreceri fastuoase oferite de Troianoff, în care doamnele găsesc sub servete bijuterii costisitoare, iar Agatha primește însăși trăsura bancherului, cu tot cu vizitiu, are loc un conflict în care sunt împușcați doi oameni.
 
Colierul de turcoaze. Evenimentele îl aduc în Țara Românească pe bancherul Troianoff, o persoană darnică și totodată suspectă, despre care Aga vrea să afle totul, prin spionul său plătit, Agatha Slătineanu (Marga Barbu). În timpul unei petreceri fastuoase oferite de Troianoff, în care doamnele găsesc sub servete bijuterii costisitoare, iar Agatha primește însăși trăsura bancherului, cu tot cu vizitiu, are loc un conflict în care sunt împușcați doi oameni.
 
Totul se plătește. Un preot catolic trimis de Lamartine să ajute revoluția română vine la societatea “Frăția”. Lui Margelatul i se pare de la început suspect. Povestea este plină de suspans, de atentate, chiar și asupra lui Vodă Bibescu. Actrița Agatha Slătineanu este și ea prinsă în conspirație.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te