Invenția care face uitat aparatul de aer condiționat. Cum face răcoare fără să consume energie?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 24.07.2025 - 07:23
Invenția care face uitat aparatul de aer condiționat - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Invenția care face uitat aparatul de aer condiționat - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Invenția care face uitat aparatul de aer condiționat
Invenția care face uitat aparatul de aer condiționat

O invenție spectaculoasă face uitat aparatul de aer condiționat. Dispozitivul se bazează pe un principiu fizic și poate face răcoare fără să consume energie sau gaz refrigerant, fiind o soluție prietenoasă cu mediul.

SHARE

Aparatul de aer condiționat a devenit o ncesitate odată cu intensificarea valurilor de caniculă, inclusiv în România, fenomen pe cre-l resimțim din plin și în această vară.

Dar cum costul curentului nu e deloc mic, iar aparatele clasice poluează mediul, firma multidisciplinară franceză AREP a dezvoltat un dispozitiv alternativ de răcire eficient din punct de vedere energetic, din bambus, ca mijloc durabil, low-tech și accesibil pentru răcirea aerului.

Invenția care face uitat aparatul de aer condiționat. Cum face răcoare fără să consume energie?

Confruntate cu iminența valurilor de căldură recurente, multe dintre orașele lumii, inclusiv din România, au devenit deosebit de vulnerabile la efectele schimbărilor climatice. 

Căldura excesivă crește nevoia de aer rece, iar aparatele de aer condiționat consumă în mod constant cantități mari de energie pentru a răci orașul și, în acest proces, scurg gaz refrigerant, alimentând în mod direct criza climatică.

Toate aceste amenințări și probleme legate de schimbările climatice și încălzirea globală au determinat mulți designeri să treacă la acțiune.

Citește și: Greșeala comună care îți poate dubla factura la energie când folosești aerul condiționat acasă

Firma franceză multidisciplinară AREP a proiectat un dispozitiv alternativ de răcire eficient din punct de vedere energetic, pentru o soluție durabilă, low-tech și accesibilă în combaterea crizei climatice.

Având o formă hiperboloidă pentru stabilitate structurală, dispozitivul de răcire se prezintă sub forma unui turn de bambus care răcește aerul în mod natural prin principiul adiabatic, utilizând „prospețimea naturală a apei”. potrivit yankodesign.com.

Turnul de bambus ce poate lua locul aparatelor de aer condiționat, cel puțin în clădiri și spații mai mari - Foto: arep,fr

„Pentru a se evapora, apa are nevoie de energie, care este „absorbită” din căldura aerului ambiant, generând astfel efectul de răcire”, au explicat arhitecții procesul de răcire folosit de turnul de bambus.

Citește și: Care e singurul aparat electrocasnic ce n-ar trebui scos din priză niciodată? Se poate strica

Mai simplu spus, ei consideră că procesul poate fi comparat cu apropierea de o piscină în aer liber într-o zi de vară – cu cât te apropii mai mult, cu atât aerul pare mai răcoros.

Inspirată de meșteșugurile locale din Vietnam, structura hiperboloidă din bambus este amplasată deocamdată în capitala țării, Hanoi, unde satele meșteșugărești sunt specializate în bambus, mătase și olărit.

Bazându-se pe metode de construcție și funcționare durabile, AREP a proiectat un dispozitiv de răcire care poate fi construit în mod responsabil din resurse locale abundente.

Funcționând pe principiul adiabatic, turnul din bambus are o rețea de stâlpi principali care transferă apa prin gravitație.

Citește și: Cum reduci factura de energie la frigider? „Testul hârtiei”, metoda ce arată dacă se închide etanș

Apoi, „în centrul său este instalat un ventilator care aspiră aerul cald de sus și îl împinge în jos, la înălțimea omului. Pe măsură ce traversează apa de două ori, aerul este răcit în mod natural prin principiul adiabatic”.

AREP prevede utilizarea dispozitivului alternativ de răcire în climatele uscate, cum ar fi în bazinul mediteranean sau în Golf, pentru piețe publice, străzi pietonale însorite și clădiri mai mari, cum ar fi gările.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te