Care e singurul aparat electrocasnic ce n-ar trebui scos din priză niciodată? Se poate strica

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 18.07.2025 - 07:31
Care e singurul aparat electrocasnic ce n-ar trebui scos din priză niciodată - Foto: Freepik (cu rol ilustrativ)
Care e singurul aparat electrocasnic ce n-ar trebui scos din priză niciodată - Foto: Freepik (cu rol ilustrativ)
Care e singurul aparat electrocasnic ce n-ar trebui scos din priză niciodată
Care e singurul aparat electrocasnic ce n-ar trebui scos din priză niciodată

Singurul aparat electrocasnic ce n-ar trebui scos din priză niciodată este esențial, în ziua de azi, pentru o viață civilizată, dar este, totodată, și un mare „devorator” de energie. Nu pentru că ar consuma cel mai mult într-o zi, ci din cauză că funcționează non-stop.

SHARE

Care e singurul aparat electrocasnic ce n-ar trebui scos din priză niciodată? În casele moderne, aceste obiecte utile joacă un rol esențial în viața de zi cu zi, dar consumă și energie electrică, lucru ce se reflectă în facturile lunare.

De regulă, suntem sfătuiți să le scoatem din priză, mai ales când plecăm de-acasă pentru perioade mai lungi. Totuși, un anumit aparat ar trebui, în mod normal, să facă excepție de la regulă.

Care e singurul aparat electrocasnic ce n-ar trebui scos din priză niciodată? Se poate strica

Aparate precum mașina de spălat, frigiderul, televizorul, cuptorul, chiar și friteuza cu aer cald ori mașina de spălat vase au devenit elemente indispensabile.

În ciuda faptului că sunt fabricate cu tehnologie care prioritizează economisirea energiei, multe persoane sunt în continuare preocupate de impactul posibil asupra facturilor la electricitate.

Lucru firesc, mai ales dacă ținem cont de liberalizarea pieței de energie electrică de la 1 iulie, după mai bine de patru ani de plafonare a prețurilor.

Citește și: Cum reduci factura de energie la frigider? „Testul hârtiei”, metoda ce arată dacă se închide etanș

Cu toate acestea, experții indică faptul că adevărata problemă a consumului mare rezidă, în multe cazuri, în obiceiurile de utilizare necorespunzătoare, ceea ce este perfct justificat, inclusiv ca protecție împotriva unor posibile scurtcircuite care ar duce la probleme și mai mari în absența proprietarilor casei.

Dar lăsarea dispozitivelor pornite fără a fi utilizate sau menținerea acestora conectate pentru perioade lungi de timp în absența locatarilor poate crește semnificativ și consumul de curent în modul de așteptare.

Pentru a contracara această cheltuială invizibilă, unii utilizatori aleg să deconecteze aparatele electrocasnice atunci când nu sunt în funcțiune.

Frigiderul e singurul aparat electrocasnic ce n-ar trebui scos niciodată din priză - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)

Cu toate acestea, această practică nu este întotdeauna recomandabilă. De fapt, anumite aparate nu sunt proiectate să rămână deconectate pentru perioade lungi de timp, iar acest lucru ar putea compromite funcționarea lor.

Citește și: Cum păstrezi castraveții proaspeți mai mult timp? Soluția permite depozitarea lor pentru 19 zile

Iar în fruntea listei, de departe, se află frigiderul, un mare consumator de energie, dar și indispensabil unei vieți normale. Dar în privința folosirii lui există multe informații contradictorii.

Anumite surse recomandă oprirea frigiderului în timpul absențelor lungi de acasă - când plecați în concediu, de exemplu - pentru a economisi energie electrică.

Frigiderul n-ar trebui oprit nici când plecăm în concediu

Altele, pe de altă parte, afirmă că, dimpotrivă, energia consumată la repornirea acestuia va fi chiar mai mare decât cea economisită în perioada cât a fost oprit, conform stirileprotv.ro.

Frigiderul este regele cheltuielilor într-o gospodărie, nu pentru că consumă cea mai multă energie, ci pentru că este mereu pornit, 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Potrivit unui studiu din 2015 realizat de Institutul pentru diversificarea și economisirea energiei (IDAE) , procentul de consum al frigiderului și congelatorului reprezintă în medie aproape 19% din costul energiei electrice într-o casă.

Citește și: Greșeala comună care îți poate dubla factura la energie când folosești aerul condiționat acasă

Producătorii de frigidere nu sfătuiesc să opriți și să porniți aparatul deoarece „freonul este destabilizat și atunci când este aprins din nou nu are aceeași eficiență”, mai scrie sursa citată.. 

Și când ne mutăm? Aparent, dacă nu avem de ales, merge, dar nu ne mutăm la fiecare șase luni, iar recomandarea se referă doar la situația în care plecăm de acasă câteva zile sau 1-2 săptămâni, așa cum facem în timpul vacanțelor și concediilor.

Dincolo de rolul său esențial în conservarea alimentelor, oprirea frigiderului poate reprezenta un risc atât pentru siguranța alimentară, cât și pentru durata de viață a aparatului.

Frigiderul este singurul aparat electrocasnic de uz continuu din gospodărie conceput să funcționeze 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână. Principala sa misiune este menținerea unei temperaturi constante care să păstreze alimentele în condiții optime.

Întreruperea funcționării acestuia implică ruperea lanțului de frig, ceea ce crește semnificativ riscul de proliferare bacteriană.

Chiar dacă aparatul este reconectat după câteva ore, alimentele — în special carnea, produsele lactate și mâncărurile preparate — ar putea fi deteriorate ireversibil.

Pe lângă impactul asupra conservării alimentelor, pot exista consecințe tehnice ale opririi și pornirii frecvente a frigiderului.

Una dintre cele mai relevante este riscul pentru compresor, componenta responsabilă de menținerea refrigerării.

Citește și: Trucul simplu pentru nopți mai răcoroase în timpul caniculei, dacă nu ai aer condiționat acasă

Dacă aparatul este pornit înainte ca presiunea internă a sistemului să se echilibreze, compresorul poate fi forțat, reducând eficiența acestuia sau chiar provocând defecțiuni premature.

Un alt factor de luat în considerare este umiditatea internă. Schimbările bruște de temperatură pot genera condens, care, la reactivarea sistemului, ar putea deveni gheață sau, în cazuri mai grave, ar putea coroda componentele electrice.

Așadar, putem spune că experții nu recomandă oprirea frigiderului, deoarece afectează negativ durata de viață a dispozitivului.

Totodată, aceștia adaugă că, de asemenea, în timpul vacanțelor, congelatorul, dacă este pe jumătate gol, aparatul consumă mai puțin curent, pentru că nimeni nu îl va deschide și închide de multe ori pe zi, acțiune prin care se pierde mai multă energie.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te