Întrebarea de 1.000 de puncte: peștii beau apă? Este unul dintre acele lucruri fundamentale - toate animalele au nevoie de apă pentru a supraviețui. Pentru noi, oamenii, obținerea apei în corpurile noastre este la fel de simplă ca aceea de a o bea. Dar cum rămâne cu peștii care chiar trăiesc în apă?
Întrebarea de 1.000 de puncte: peștii beau apă? Concluzia neașteptată a oamenilor de știință
În primul rând, trebuie precizat că peștii pot absorbi apă prin piele. Acest lucru se întâmplă printr-un proces numit osmoză, în încercarea apei de a atinge echilibrul chimic în interiorul organismului.
În cazul în care acest lucru vă sună doar ca un ecou foarte îndepărtat din zilele de biologie din liceu, să vă reîmprospătăm memoria.
Citește și: Ce animal va stăpâni Pământul după dispariția oamenilor? Concluzia surprinzătoare a experților
Prin urmare, științific vorbind, este vorba de deplasarea unui solvent (în acest caz, apa), printr-o barieră semipermeabilă, dintr-o zonă a organismului în care există o concentrație mai mică de solut (o substanță ce se dizolvă în apă, în acest caz, sarea) către o altă zonă în care există o concentrație mai mare, scrie IFL Science.
Cu toate acestea, la întrebarea dacă și peștii trebuie să bea sau nu apă, răspunsul depinde de cantitatea de lichid câștigată sau pierdută din corpul lor prin acest proces - și depinde dacă trăiesc în apă dulce sau în apă sărată.
Peștii din mări și oceane sunt nevoiți să bea apă, pentru a-și menține echilibrul chimic al organismului - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)
În cazul peștilor de apă dulce, fluidele din corpul lor sunt mult mai sărate decât apa care îi înconjoară și astfel, în căutarea echilibrului chimic, apa este absorbită prin piele și branhii prin osmoză.
Ca urmare, peștii de apă dulce nu au nevoie, în general, să bea multă apă - dacă ar bea mai multă, concentrația de săruri din corpul lor ar fi atât de scăzută încât mușchii și sistemul nervos nu ar mai putea funcționa corespunzător.
Acesta este și motivul pentru care acest tip de pește elimină destul de constant excesul de apă, prin ceea ce am putea numi „urinare”.
Peștii de apă sărată, pe de altă parte, sunt nevoiți să bea apă pentru a menține totul în echilibru.
Citește și: VIDEO Cele mai periculoase animale de mici dimensiuni care te pot ucide. Cel mai mic are doar 2 cm
Apa se scurge în mod constant din interiorul lor mai puțin sărat prin piele și branhii în apa înconjurătoare mai sărată, astfel încât peștii direcționează o parte din apa care intră prin gură către tractul digestiv, mai degrabă decât către branhii.
Cu toate acestea, există o problemă. În timp ce apa este foarte necesară, dacă aportul de apă sărată nu este controlat, există riscul de a avea prea multă sare în organism - ceea ce este la fel de grav ca și faptul de a avea prea puțină.
Pentru a preveni acest lucru, peștii de apă sărată au celule specializate în branhii care pompează sarea afară.
Prin urmare, răspunsul la întrebarea este „da, peștii chiar beau apă”, însă, cu predilecție, doar unii dintre ei, adică cei care trăiesc în ape sărate.