Interviul inedit luat de Amza Pellea lui „Nea Mărin”. Cine l-a inspirat în crearea personajului?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 30.05.2024 - 11:54
Interviul inedit luat de Amza Pellea lui „Nea Mărin” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
nea marin
nea marin miliardar

Interviul inedit luat de Amza Pellea lui „Nea Mărin”. Personajul care i-a distrat copios pe români, în anii '70, a fost creat de marele actor inspirat de o rudă de-ale ale. Succesul acestuia a dus și la reușita din filmul „Nea Mărin miliardar”, dar și la un inedit interviu.

SHARE

Interviul inedit luat de Amza Pellea lui „Nea Mărin”. Dincolo de marile sale roluri în film și teatru, cel care a fost supranuit „voievodul cinematografiei românești” a creat și un personaj de televiziune care, inițial i-a șocat pe români.

Ulterior, a devenit unul dintre cele mai iubite de aceștia: Nea Mărin, olteanul mucalit din Băilești, care povestea peripețiile prin care treca cu Veta și Sucă, soțoa, respectiv nepotul său. Iar succesul de pe micile ecrane s-a transferat și filmului „Nea Mărin miliardar”, ce a devenit cea mai vizionată peliculă românească din istorie.

Interviul inedit luat de Amza Pellea lui „Nea Mărin”. Cine l-a inspirat pe actor în crearea personajului?

Marele actor care a văzut lumina zilei în Băilești, la 7 aprilie 1931, a interpretat numeroase roluri importante în filmul și teatrul românesc.

După 1971, anul în care „Mihai Viteazul” a intrat în cinematografe, imaginea artistului s-a suprapus, practic, peste cea a voievodului, lucru valabil până în ziua de azi. Poate că și de aceea, Amza Pellea a mai fost supranumit „voievodul cinematografiei românești”.

Cu atât mai mare a fost surpriza atunci când, prima oară la televiziune, Pellea a creat și intrat în „pielea” unui personaj total opus imaginii din „Mihai Viteazul”, dar ale cărui subtilități le cunoștea prea bine. 

A devenit „Nea Mărin”, olteanul mucalit, cu o pălărie de paie ridicată peste frunte, care-și începea fiecare monolog cu „Mă, fraților...” și povestea peripețiile hazlii prin care trecea împreună cu Veta, „soția” personajului și vestitu nepot Sucă.

Încă de la primele apariţii ale personajului Nea Mărin, românii au fost șocați și i-au trimis telegrame actorului Amza Pellea,

Citește și: Care a fost marea durere a lui Amza Pellea în „Mihai Viteazul”? Adevărul despre vocea sa din film

„Dumneata, care ai jucat Mihai Viteazul, te apuci să spui poveşti, cu întâmplări de la ţară, la televizor?”, povestea Amza Pellea într-un interviu din 1981, despre ofurile oamenilor care nu-l puteau accepta în acea surprinzătoare ipostază, scrie tvr.ro.

Amza Pellea în „pielea” lui Nea Mărin - Foto: tvr.ro

Tot el dezvăluia și că Nea Mărin a ajuns prima oară la radio, acolo unde un fost coleg i-a facilitat lansarea la public. 

Amza Pellea a mai mărturisit că personajul Nea Mărin a fost inspirat de un unchi de-ai săi, ca un omagiu adus dispariției acestuia pe front.

Astfel, el a conturat personalitatea lui Nea Mărin întocmai după cea a unchiului său, iar multe dintre glumele din scenetele sale au fost „prinse” din călătoriile cu trenul, pe când actorul se deplasa des pe ruta București-Craiova și înapoi.

„Oltenilor le merge mintea mai repede decât se pot exprima verbal. De aceea, ei vorbesc iute fiindcă vor să ajungă din urmă vorbele. Aşa am găsit ticurile verbale ale lui Mărin“, mai spunea Amza, potrivit radiooltenia.ro.

De la trecătorii care îl strigau pe stradă „Uite-l pe Amza Pellea!“ la cei mai mulţi care îl arătau, familiar, „Uite-l pe Nea Mărin!“ a fost un simplu pas.

Personajul creat de el reușise să estompeze imaginea din „Mihai Viteazul”, devenind iubit de toți românii.

Citește și: 40 de ani de la moartea lui Amza Pellea. Cum era să piardă rolul din „Nea Mărin miliardar”

Oana Pellea, fiica actorului, povestea, într-un interviu din emisiunea TV „Profesioniştii“ cum, de cele mai multe ori, nici nu putea să meargă cu tatăl ei pe bulevard.

„El pleca cu cămaşa albă de-acasă şi se întorcea cu ea neagră. Pentru că oamenii voiau să-l îmbrăţişeze, să-l atingă. Cred că asta înseamnă să fii vedetă“, spunea marea actriță.

Și neuitatul Marin Moraru povestea în cartea sa, „Suntem ce sunt amintirile noastre”, cum a apărut personajul „Nea Mărin”. 

Cu Sergiu Nicolaescu, regizorul filmului „Nea Mărin miliardar” - Foto: Facebook/Cineclic

„La Amza Pellea stăteai cu gura căscată. Ce era la Florin Piersic, da’ ce era la Amza! Se simțea olteanul din el tot timpul, în felul în care vorbea și gesticula. Avea vorbirea aceea repezită de oltean și ne povestea de Nea Mărin al lui, iar noi chiar îl îndemnam: „De ce nu scrii, măi Amzule? Așa ceva este o bogăție!”.

Probabil că acest Nea Mărin era inventat, dar era clar inspirat dintr-un personaj real pe care-l cunoscuse. Cred că la îndemnul nostru s-au născut povestirea și personajul Nea Mărin care au făcut istorie în cinematografie.

Ne creiona personajul, seara, la „Carul cu bere”, după spectacolele de la Teatrul de Comedie. Amza era la fel și în scenă și în viața de zi cu zi, un om extraordinar și un coleg nemaipomenit, foarte cald.

Exista și o vorbă, că până și dușmanii cei mai înverșunați se împacă dacă stau alături de Amza”, rememora Marin Moraru în volumul respectiv.

Succesul personajului de la televiziune a dus, aproape firesc, la crearea unui film artistic în toată regula, „Nea Mărin miliardar” (1979).

Citește și: Domnica, marea iubire a lui Amza. Am găsit o fată frumoasă într-un copac. A coborât pentru totdeauna

Pelicula, regizată de Sergiu Nicolaescu - o premieră pentru acesta, care nu mai făcuse comedii - a devenit cel mai vizionat film românesc din toate timpurile.

În peliculă, Amza Pellea intepretează un dublu rol, pe Nea Mărin Juvete, firește, dar și pe miliardarul american Marlon Juvett.

Mai puțin cunoscut, însă, este ineditul pe care Amza Pellea i l-a luat propriului personaj, la 5 ani de la prima apariție a acestuia pe micile ecrane ale românilor. Interviul este consemnat de istorie-pe-scurt.ro.

Interviu Amza Pellea - Nea Mărin:

„Amza Pellea: Ce vârsta aveţi?
Nea Mărin: Cinci ani.
AP: Cum vine asta?
NM: Cinci ani de când mă cunoaşte lumea, altminteri 44 şi, daca ie s-o luăm pe-a dreapta, io bag sama că sunt de-o vârstă cu pământu’.
AP: Dar nepotu’ Suca, câţi ani are?
NM: Cu ăsta ie mai greu, că ăsta când ie la armata, cand ie la şicoală, când să-nsoară, io chibzuiesc în prostia mea ca Suca ăsta n-are vârstă.                                                      AP: Păţaniile pe care le povestiţi s-au întâmplat în realitate sau sunt rodul imaginaţiei ?
NM: Unele s-au întâmplat de-adevăratelea, alelalte care nu s-au întâmplat au toată vremea să se se-ntâmple.
AP: Aveţi dreptate, nimic nu-i nou sub soare. Care e lucrul pe care îl iubiţi cel mai mult ?
NM: Veselia şi frumuseţea sufletului românesc.
AP: Doriţi să uraţi ceva ascultătorilor?
NM: Sănătate, că-i mai bună decât toate.
AP: Ce vă doriţi dumneavoastră?
NM: Tot sănătate, că, în privinţa asta, sunt şi io tot ascultător.
AP: Vă mulţumesc pentru amabilitate.
NM: N-ai de ce! Da’ să ţii minte di la mine, ăla care a născocit vorba asta, „mulţumesc“, ăla a avut ăi şapte ani de-acasă! Ai noroc şi s-auzim de bine!”.

Din păcate, inima genialului actor a încetat să mai bată pe 12 decembrie 1983, pe când acesta era în plină forță creatoare, la doar 52 de ani.

Dar Nea Mărin  - și nu numai - va rămâne nemuritor în memoria și sufletele multor români.

Citește și: Fiu de agricultor, Amza ajunge în uzină înainte să fie actor genial. Moare tânăr, ucis de viciul său

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te