Ingredientul secret pentru cozonacul perfect. Cum poți să îl faci pufos și gustos cu doar un detaliu

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.10.2024 - 09:07
Ingredientul secret pentru cozonacul perfect. Cum poți să îl faci pufos și gustos cu doar un detaliu - Foto: Istock  / imagine cu rol ilustrativ
Ingredientul secret pentru cozonacul perfect. Cum poți să îl faci pufos și gustos cu doar un detaliu - Foto: Istock / imagine cu rol ilustrativ

Ingredientul secret pentru cozonacul perfect. Cum poți să îl faci pufos și gustos cu doar un detaliu. Despre ce ingredient este vorba și cum era folosit de bunicii noștri?

SHARE

Ingredientul secret pentru cozonacul perfect. Cum poți să îl faci pufos și gustos cu doar un detaliu. Despre ce ingredient este vorba și cum era folosit de bunicii noștri?

Ingredientul secret pentru cozonacul perfect. Cum îl faci pufos și gustos 

În rețetele tradiționale de cozonac, fiecare familie sau bucătar poate avea propriul "ingredient secret" pentru a adăuga un gust sau o textură specială. Totuși, câteva ingrediente sunt adesea considerate "secrete" sau "cheie" pentru un cozonac deosebit. Unii vorbesc de esența de rom sau de coaja de la citrice, însă noi mergem pe un fir mai profund astăzi și ne abatem asupra unturii.

Citește și: Ingredientul care te ajută să scapi de firele albe în doar câteva minute. Costă doar 10 lei

DA! Ingredientul folosit și de bunicii noștri pentru prăjituri de invidiat. Ei bine, untura, poate fi un ingredient secret surprinzător în cozonac, iar utilizarea sa vine cu câteva beneficii și efecte asupra texturii și gustului.

Untura are o aromă subtilă și mai neutră comparativ cu untul, deci nu va afecta foarte mult gustul cozonacului, ci mai degrabă va lăsa celelalte arome să iasă în evidență (precum vanilia, coaja de citrice, romul). Aceasta oferă o notă ușor mai "rustică", dar nu copleșitoare. În multe cazuri, untura poate chiar să nu fie detectabilă din punct de vedere al gustului, dacă este folosită în cantități mici.

Untura este un ingredient excelent pentru obținerea unei texturi foarte fragede și pufoase. Datorită conținutului său de grăsimi saturate, untura face ca aluatul să fie mai aerat și mai moale, ceea ce duce la un cozonac care rămâne proaspăt și fraged mai mult timp. De asemenea, cozonacul va avea o consistență mai fină și mai puțin grea comparativ cu unul preparat doar cu unt.

Citește și: Ingredientul din bucătărie denumit „miracolul gri” care are beneficii uimitoare pentru florile tale

Untura este renumită pentru capacitatea sa de a face aluaturile mai pufoase și de a nu le îngreuna. În rețetele de patiserie, este apreciată pentru capacitatea de a păstra produsul final mai aerisit și mai ușor, chiar și în cazul aluaturilor îmbogățite, cum este cozonacul.

Grăsimile din untură contribuie și la menținerea unui nivel optim de umiditate în aluat, prevenind uscarea rapidă a cozonacului după coacere. Acest lucru înseamnă că un cozonac preparat cu untură poate rămâne proaspăt mai mult timp.

Pe scurt, untura poate fi un ingredient secret pentru un cozonac mai fraged, pufos și ușor, fără a influența negativ gustul, ci mai degrabă permițând altor arome să se evidențieze.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te