În plin război, Rusia impune standarde pentru shaorma. Țara condusă de 25 de ani de Vladimir Putin este pregătită să introducă un standard național de stat pentru shaorma, care va intra în vigoare în 2025, cu scopul de a îmbunătăți calitatea mâncării stradale și de a reduce riscurile pentru sănătate.
În plin război, Rusia impune standarde pentru shaorma. Ce se schimbă la produsul preferat de români?
Deși se află în plin conflict militar cu Ucraina, unul declanșat de Kremlin în februarie 2022 - autoritățile din țara ce se întinde pe două continente au rezolvat o problemă care se pare că le preocupa: fabricarea shaormei.
Maxim Protasov, șeful Roskachestvo, organizația rusă de control al calității, a anunțat că primul proiect al standardului pentru shaorma a fost finalizat săptămâna aceasta și va fi publicat în curând pentru dezbatere.
„Există nevoia de a menține controlul asupra acestui tip de produs”, a declarat Protasov, potrivit Lenta.ru, scrie jpost.com.
Citește și: De ce „războiul kebabului” nu afectează România? Românii, cei mai mari consumatori din lume
Noul standard va specifica cărnurile care pot fi folosite în shawarma, stipulând că acesta poate fi făcut doar din carne de vită sau vițel, miel, oaie, capră, pui, curcan sau porc.
Potrivit RBC, sortimentul de carne utilizat va depinde de condițiile de producție ale producătorului.
În plus față de specificațiile privind carnea, compoziția shaorma conform noului standard va include pâine plată precum lavash și pită, sosuri ca smântâna, maioneza, kefirul, smântâna și cel de roșii, precum și legume proaspete și murate, cartofi, ierburi, condimente, brânzeturi, nuci, semințe, ouă și alte produse.
Shaorma nu mai poate fi făcută decât după o procedură standard, în Rusia - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
Standardul va aborda, de asemenea, preocupările legate de sănătate și siguranță prin specificarea normelor admise pentru elementele toxice din shaorma, de tipul plumbului, mercurului, arsenicului și altele.
România, campioană la shaorma, în Europa
Procedurile detaliate pentru prepararea shaorma sunt incluse în document pentru a asigura coerența și siguranța. Este descris inclusiv procesul de formare a unui döner kebab.
„Atunci când se începe formarea döner kebabului (n.r. a învelișului), mai întâi, pe baza frigăruii se așează bucăți puternice și mari de carne (felii), iar părțile lor centrale se suprapun pe frigăruie în așa fel încât să se formeze un strat rotund de 5-6 cm grosime.
Deasupra, se așază un strat de felii de grăsime din coadă sau grăsime dorsală, astfel încât să acopere întreaga suprafață a frigărui. În această ordine, stratificarea feliilor continuă”, potrivit RBC, citată de aceeași sursă.
Etichetele de pe produsele semifinite din shaorma trebuie să includă informații detaliate, cum ar fi numele și adresa producătorului, denumirea produsului, greutatea netă, compoziția, data și ora de producție, condițiile de depozitare, termenul de valabilitate, valoarea nutritivă și informații privind declarațiile de conformitate, după cum mai subliniază și Rossiyskaya Gazeta.
De asemenea, standardul recunoaște oficial ambele denumiri ale mâncării - shawarma și shaverma - reflectând diferențele regionale din Rusia.
În Moscova, se numește în mod obișnuit shawarma, în timp ce în Sankt Petersburg este cunoscut sub numele de shaverma.
Citește și: Care este originea sarmalelor ? Cât sunt de românești? Ce țări își asumă inventarea lor?
După 1990, în România a luat un avânt puternic consumul de shaorma - o rudă a kebabului - al cărei nume provine din „shawarma” arăbească, care a ajuns să fie echivalentul kebabului popular.
Dar varietățile în care este consumată - mai ales la shaormeriile stradale - nu mai au o legătură atât de strânsă cu döner kebab-ul original.
La noi, carnea de pui este cea mai preferată, apoi cea de curcan și de vită, foarte puțini comandând-o pe cea cu miel. Dar cererea acestui aliment a fost explozivă de când românii i-au descoperit gustul.
În 2023, România a acoperit 69% din comenzile de kebab din regiunea Europei de Sud-Est, românii comandând 4 milioane de bucăţi, conform datelor publicate, în această vară. de platforma de comenzi online Glovo
Astfel, România s-a situat pe primul loc la comenzile de kebab din ultimul an la nivel global, din toate cele 23 de ţări în care operează Glovo, conform modernbuyer.ro.