Cu toate acestea, totul ar putea fi pe cale să se schimbe, potrivit unui invitat de la Dubai Future Forum, scrie „The National”.
Doctorul futurist Jose Cordeiro a spus că oricine este încă în viață până în anul 2030 are șanse mari să trăiască pentru totdeauna.
Potrivit lui Cordeiro, cheia nemuririi a fost găsirea unei modalități de a inversa procesul de îmbătrânire.
„Suntem foarte aproape să ne dăm seama. Îmbătrânirea este o problemă tehnică pe care o înțelegem și probabil că o putem inversa”, a declarat el pentru „The National”.
„Este o probabilitate ca oamenii să poată trăi în curând pentru totdeauna, mai degrabă decât o posibilitate. Eu personal nu plănuiesc să mor”, a spus el.
În timp ce remarcile lui ar putea fi privite cu suspiciune, oamenii trăiesc tot mai mult.
Potrivit lui James C. Riley, profesor și autor al mai multor cărți despre istoria globală a sănătății, între 1800 și 2000 speranța de viață a crescut de la aproximativ 30 de ani la o medie globală de 67 de ani și la peste 75 de ani în unele țări.
Această schimbare dramatică a fost numită o tranziție de sănătate, caracterizată printr-o schimbare atât în ceea ce privește modul în care se așteptau oamenii să trăiască și modul în care se așteptau să moară.
Următorul pas logic
Creșterea speranței de viață, cu oamenii trăind acum o medie de peste 70 de ani, este adesea atribuită progreselor medicale, dietelor îmbunătățite și conștientizării mai bune a obiceiurilor dăunătoare.
Dr. Cordeiro a fost ferm că nemurirea este pur și simplu următorul pas logic în călătoria umană și că oprirea procesului de îmbătrânire este o chestiune de simplă inginerie.
„Nu am putut niciodată să zburăm, dar acum am putut chiar să mergem pe Lună”, a spus el.
Un eveniment critic care trebuie să se întâmple în cursa pentru nemurire este atingerea ceea ce este cunoscut sub numele de „viteza de evadare a longevității”.
Aceasta se referă la o situație în care speranța de viață se îmbunătățește într-un ritm mai rapid decât îmbătrânesc oamenii.
Acest punct ar putea fi atins imediat în 2029, potrivit doctorului Cordeiro, ceea ce înseamnă că toți cei care trăiesc după aceea ar putea, teoretic, să trăiască pentru totdeauna.
Meduza nemuritoare
Soluția pentru a găsi o modalitate de a trăi pentru totdeauna ar putea sta în oceanele noastre, a spus el.
Luna trecută, cercetătorii de la Universitatea din Oviedo din Spania au secvențiat genomul Turritopsis dohrnii, denumită mai frecvent meduza nemuritoare.
Numele nu este o coincidență, deoarece creatura, care este mai mică decât unghia de pe cel mai mic deget uman, este capabilă să-și inverseze durata de viață.
Face acest lucru prin micșorarea în sine atunci când este deteriorat fizic sau se confruntă cu stres cum ar fi foametea, reabsorbând tentaculele și pierderea capacității de a înota, potrivit Muzeului Național de Istorie din Marea Britanie.
Apoi se așează pe fundul oceanului într-un chist, înainte de a reapare într-un nou corp în 36 de ore.
Citește și: Cel mai mare contractor al OMV Petrom, în insolvență. Povestea unui vechi conflict de interese
„Studiam de ce există anumite forme de viață care nu îmbătrânesc. Acum că suntem capabili să studiem meduzele nemuritoare, vom descoperi lucruri foarte repede”, a spus dr. Cordeiro.
Una dintre problemele majore va fi ca omenirea să se împace cu posibilitatea de a trăi pentru totdeauna, după milenii de trăit cu știința că moartea era o inevitabilitate.
„Există probleme mentale care trebuie rezolvate pe măsură ce ne-am obișnuit cu faptul că vom muri cu toții, încă de la începutul umanității. Dar nu trebuie să mai fie așa”, a spus el.
Superbogații favorizează progresul
El a subliniat munca desfășurată de miliardarii din domeniul înaltei tehnologii în domeniul anti-îmbătrânire ca un alt exemplu al modului în care nemurirea ar putea fi atinsă.
Anul trecut, fondatorul Amazon Jeff Bezos a investit în Altos Labs, un start-up cu scopul de a prelungi viața umană.
În 2016, Mark Zuckerberg de la Facebook și soția sa Priscilla Chan au anunțat un plan de 3 miliarde de dolari pentru a șterge toate bolile până în 2100, în timp ce, în același an, Microsoft a declarat că folosește informatica pentru a „rezolva cancerul” într-un deceniu.
La începutul săptămânii, un grup medical din Emiratele Arabe Unite a dezvăluit planuri de a ajuta populația să atingă o speranță de viață de 101 ani.
Citește și: EXCLUSIV 4.000 de copii, abandonați în primele 6 luni ale anului. De 5 ori mai puțini, adoptați
Directorul executiv al Pure Health, Farhan Malik, a anunțat un plan pentru a face din Abu Dhabi un centru de cercetare în ceea ce privește longevitatea.
La un eveniment ținut la Muzeul Luvru din Abu Dhabi, el a spus că „atunci când vorbim despre longevitate, nu ne referim doar la creșterea duratei de viață, ci la creșterea sănătoasă a oamenilor pentru mai mult timp”.
În ultimul deceniu, s-au investit miliarde de dolari în cercetarea anti-îmbătrânire, Calico de la Google, Institutul Național American pentru Îmbătrânire și Fundația Hevolution din Arabia Saudită fiind unele dintre numele din industrie.