EXCLUSIV 4.000 de copii, abandonați în primele 6 luni ale anului. De 5 ori mai puțini, adoptați

DE Bianca Iosef | Actualizat: 17.10.2022 - 13:06
Jucărie abandonată- Foto: PEXELS PHOTOS/Pixabay

În România sunt peste 40 de mii de copii abandonați. Aproape 10% din totalul minorilor aflați în grija statului au fost părăsiți doar în primele șase luni ale acestui an.

SHARE

Datele obținute de Newsweek România de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții arată că 44.865 de minori sunt în grija statului în România.

Numărul total al copiilor aflați în grija statului

 

Dintre aceștia, 4.022, aproximativ 9%, au fost abandonați  în prima jumătate a acestui an.

Județul cu cei mai mulți copii instituționalizați, atât în general, cât și în acest an este Iași. Numărul de minori aflați în grija statului la Iași este de 3140, 361 fiind abandonați doar în 2022, adică 11%. 

Numărul copiilor abandonați în prima jumătate a anului 2022

Județul de pe locul doi cu cei mai mulți copii abandonați în primele șase luni ale acesti an este Vaslui, cu 271 de minori. Urmează Bacău cu 178, Timiș cu 164 și Bihor cu 160.

Din totalul de 4.022 de copii părăsiț de la 1 ianuarie 2022 până pe 30 iunie 2022, doar 791 au fost adoptați, nici 20%. Prin urmare, numărul copiilor abandonați în 2022 este de 5 ori mai mare decât cel de adopții.

Care sunt cauzele abandonului

Conform unui studiu realizat de organizația „Better Care Networw”, principalele cauze de abandon ale copiilor sunt: sărăcia, situația de părinte singur și depresia post-natală. Alte cauze ar mai fi lipsa educației sexuale, dacă bebelușul se naște cu o formă de handicap sau dacă sarcina a rezultat în urma unui abuz. 

Citește și: Guvernul a aprobat majorarea standardelor de cost pentru serviciile sociale destinate copiilor

De asemenea, studiul mai arată că părinţii din România îşi pot respinge copiii datorită presiunii exercitate de personalul de la spital. „Acest lucru apare adesea dacă mama nu are acte de identitate care pot împiedica înregistrarea oficială a naşterii copilului”, se arată în lucrarea celor de la „Better Care Networw”.

Citește și: O biserică din Timișoara a donat 100 de ghiozdane și rechizite copiilor nevoiași din oraș

Un raport al ANPDCA împreună cu UNICEF indică faptul că abandonul copiilor are loc la vârste foarte mici. Datele arată că peste jumătate dintre acești copii au fost părășiți până la vârsta de 3 ani, mai exact 34,5% au fost lăsați în grija statului în primele 12 luni de viață. 

Cum poți înfia un copil

Însă poate mai îngrijorător decât numărul mare de copii abandonați, este numărul de 5 ori mai mic de copii adoptați. Cei care vor să infieze un copil trebuie să se înarmeze cu multă răbdare, nu doar pentru a-l crește pe cel mic, dar și pentru a stânge toate actele necesare. 

Înainte de orice, familia sau persoana care dorește să adopte trebuie să obțină atestatul de adoptator. După obținerea acestuia, persoana sau familia care vrea să adopte va fi înscrisă în Registrul Național pentru Adopții, alături de celelalte persoane sau familii atestate din România.

Urmează potrivirea teoretică a nevoilor copilului cu familia care ar pute să le satisfacă. Ulterior are loc potrivirea practică cu copilul, prin întâlniri între acesta și familia/ persoana care vrea să-l adopte. Dacă aceste etape decurg cum trebuie, se întocmește un raport de potrivitre, iar apoi constatând ca s-a realizat acomodarea copilului cu familia adoptatoare, DGASPC sesizează instanţa judecătorească pentru încredinţarea copilului în vederea adopţiei. 

Însă interacțiunea dintre familia care a adoptat și autorități nu se termină aici. Minorul adoptat și noua famili vor fi sub supraveghere încă doi ani, cel puțin. 

Acest atestat de adopție se obține prin depunerea la DGASPC din județul de domiciliu o cerere, alături de alte documente printre care copii ale actelor de identitate, certificatelor de naștere, de căsătorie, actele casei, adeverințe de venit. Acest atestat este valabil cinci ani, potrivti Avocatnet.ro. 

Deși procesul este unul care poate dura ani și care presupune întrevederi cu copilul în diferite situații, dar și anumite evaluări sociale, financiare și psihologie nu doar a persoanei care vrea să adopte, dar și a persoanelor cu care locuiește în casă, pandemia a făcut și mai complicată procedura de adopție.

În timpul pandemiei au fost suspendate activitățiile de potrivire practică dintre copil și familia adoptatoare. Adică minorul nu mai interacționa cu cei care voiau să îl ia acasă, etapă vitală pentru procesul de înfiere, potrivit Centrul pentru Asistenţă şi Suport în Adopţii.

Newsweek România va prezenta zilele următoare o serie de articole despre nivelul abandonului copiilor și câteva tragedii petrecute urmare a acestui fenomen social înmgrijorător.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te