Fructul denumit „aurul roz” care produce colagen și îmbunătățește nivelul de colesterol pentru femei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 08.09.2024 - 07:33
Fructul denumit „aurul roz” care produce colagen și îmbunătățește nivelul de colesterol pentru femei - Foto: Istock / imagine cu rol ilustrativ
Fructul denumit „aurul roz” care produce colagen și îmbunătățește nivelul de colesterol pentru femei - Foto: Istock / imagine cu rol ilustrativ

Fructul denumit „aurul roz” care produce colagen și îmbunătățește nivelul de colesterol pentru femei. Ce beneficii grozave are pentru organism?

SHARE

Fructul denumit „aurul roz” care produce colagen și îmbunătățește nivelul de colesterol pentru femei. Ce beneficii grozave are pentru organism?

Fructul care produce colagen și îmbunătățește nivelul de colesterol pentru femei

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) , se recomandă consumul a cel puțin 400 de grame (sau cinci porții) de fructe și legume pe zi, ca parte a unei diete sănătoase. În ciuda recomandărilor, în prima jumătate a anului 2024, consumul de fructe și legume proaspete în gospodăriile spaniole a înregistrat o ușoară scădere de 0,5%.

Dintre toate fructele care și-au văzut consumul redus, cele mai afectate sunt cele mai cunoscute din țară, precum portocalele, bananele sau merele. Cu toate acestea, exoticele par să fi câștigat un rol foarte relevant, mai ales datorită profilurilor lor nutriționale excelente.

Citește și: Suplimentul pe bază de plante care face furori pe internet. Te ajută să slăbești rapid, fără efort

Fructul dragonului este unul dintre cele mai recente care au cucerit consumatorii, profesioniștii și experții. Cu titlul de „superaliment” datorită proprietăților sale antioxidante, antiinflamatoare și hidratante , diferite cercetări  au arătat că acest aliment poate chiar reduce riscul de cancer, diabet și boli cardiovasculare.

Fructul dragonului, cunoscut și sub numele de pitahaya sau pitaya, este un aliment exotic care a câștigat popularitate datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate. Originar din America Centrală și de Sud, acest fruct este acum cultivat în multe părți ale lumii, în special în regiunile tropicale și subtropicale.

Este un fruct exotic care aparține familiei cactusului și a fost cultivat în Spania foarte recent. Unul dintre factorii care l-au făcut popular este aspectul său, cu formă ovală, spini la exterior și trei soiuri: cel mai cunoscut este roz la exterior și alb cu semințe negre la interior.

Fructul dragonului este format din 80% apă , așa că nu este surprinzător faptul că acest superaliment este o sursă excelentă de hidratare. În plus, conține Vitamina C, vitamine din grupa B, minerale precum calciu, fosfor, fier și are un conținut ridicat de apă, pe lângă proteine ​​vegetale și fibre solubile. 

Deși conține semințe în interior, acestea sunt comestibile și au acizi grași care sunt benefici pentru sănătate. Cu toate acestea, cea mai notabilă proprietate este acțiunea sa antiinflamatoare și antioxidantă, care pe lângă faptul că întârzie îmbătrânirea celulară, ne poate ajuta să combatem diferite boli.

Citește și: 10 lucruri pe care trebuie să le faci pentru un abdomen plat, fără dietă și fără să mergi la sală

  • Unul dintre cele mai notabile beneficii ale fructelor dragonului este conținutul său ridicat de antioxidanți, în special în soiul cu pulpă roșie. Acești antioxidanți, precum betalainele, ajută la combaterea radicalilor liberi din organism, care pot reduce riscul de boli cronice, cum ar fi cancerul și bolile cardiovasculare.

  • Conținutul său de vitamina C întărește sistemul imunitar, protejând organismul împotriva infecțiilor și a răcelilor obișnuite. Aceeași vitamina este responsabilă de producerea de colagen,  o proteină care este produsă în mod natural în organism, dar scade odată cu vârsta. Este esențial, deoarece este baza pielii, părului și oaselor noastre.

  • Fructul dragonului este, de asemenea, o sursă excelentă de fibre alimentare, făcându-l un aliat pentru digestie. Consumul regulat poate promova sanatatea intestinala, prin promovarea regularitatii tranzitului intestinal si prevenirea constipatiei.

  • Aceeași fibră contribuie, de asemenea, la senzația de sațietate, care poate ajuta la gestionarea greutății prin reducerea aportului caloric total. O bucată din acest superaliment ne poate ajuta să evităm poftele între mese.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te