Ediția românească nu este controlată de moguli, ci este deținută de jurnaliștii care publică zilnic, pe site, și săptămânal, în ediția print, articole documentate, care refuză manipularea și clickbait-ul.
Revista Newsweek militează pentru profesionalism, este pro occidentală și pro americană și dorește să promoveze valorile reale ale României, oamenii care fac performanță, dar care trec de multe ori, din păcate, neobservați.
Ei sunt cei care schimbă în bine comunitățile în care activează. Pe ei am vrut să vi-i aducem în față, la prima Gală Newsweek România, „Valori 2019“, desfășurată pe 18 decembrie.
Viviana Pantazică: „Pentru mine, scrisul este la fel de vital precum respirația“
„După cum știți, în România se dau multe premii, dar de multe ori sunt acordate mai degrabă pe bază de celebritate, influență sau avere.
Nu dăm nimănui diploma de «politicianul anului», ca alții. Pentru că noi credem că, dincolo de informarea corectă, alta este misia presei. Și anume să scoată la lumină valorile pe care societatea în care trăim uită uneori să le recunoască și să le recompenseze cum s-ar cuveni“, a declarat Sabin Orcan, directorul Newsweek România, pe scena de la la Athénée Palace Hilton.
Sabin Orcan, directorul Newsweek România, a deschis Gala „Valori 2019”. Foto Inquam Photos/Alexandru Bușcă
Primul premiu al Galei „Valori 2019“, oferit de Carrefour România, prin reprezentantul său Mario Crețu, a revenit Vivianei Pantazică, pentru performanță școlară.
Tânăra de 17 ani, elevă a Colegiului Național „Ion C. Brătianu“ din Pitești, este fascinată de cuvinte și de puterea lor, așa că a participat în fiecare an, începând cu clasa a V-a, la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română, la Concursul „Cultură și spiritualitate românească“ și Olimpiada „Lectura ca Abilitate de Viață“, cele mai importante premii fiind locul al III-lea (OLLR, 2019), locul I (Spiritualitate, 2016) și mențiune (OLAV, 2017).
Ca să evadeze din rigorile școlărești, scrie la rubrica „Povești reciclate“ a revistei „Ordinul Povestitorilor“, a câștigat trei ediții ale taberelor Editurii Arthur și a fost finalistă la concursul de eseuri „Dilema Veche“. „Mulțumesc pentru premiu, este o adevărată onoare să mă aflu aici. Vă mărturisesc că pentru mine scrisul este la fel de vital precum respirația. Scriu de când mă știu, de când am învățat să scriu. Literatura mi-a dat un sens și o traiectorie existențială. Așa cum spuneau latinii, «Per aspera ad astra»“, a declarat Viviana Pantazică.
Viviana Pantazică a primit Premiul pentru Performanță Școlară, oferit de Carrefour România. Foto Inquam Photos/Alexandru Bușcă
Daniela Onesc: „Bună seara și mă scuzați că plâng“
Unul dintre cele mai emoționante momente ale Galei „Valori 2019“ a fost cel al acordării Premiului Dăruire pentru Școală, susținut de OMV Petrom și înmânat de Mădălina Nan.
Învățătoarea Daniela Onesc a izbucnit în plâns când a primit cecul de 2.500 de euro și trofeul Newsweek România.
„Bună seara și mă scuzați că plâng. Sunt foarte onorată pentru acest premiu. Când m-a sunat doamna Ingrid și mi-a spus, nu îmi vedea să cred că am să ajung aici. Vă mulțumesc din tot sufletul“, a declarat învățătoarea.
Povestea Danielei Onesc este impresionantă. A ajuns într-un loc idilic al României, în Munții Poiana Ruscă, dar a fost inițial șocată de distanţa pe care o avea de parcurs zilnic, de acasă, din satul Chitid, până la școală. Mai exact 100 km dus/întors până în comuna Lelese.
Iarna, drumul e cel mai greu. Panta care se află la intrare în sat are o lungime de aproape 2 km este și foarte abruptă, dar a urcat-o pe jos de nenumărate ori. Iar când terenul se dezgheaţă sau plouă, încep să cadă și bolovani. Dar nu a renunțat.
Din satul Chitid merge cu o colegă sau cu microbuzul până la Hunedoara, iar de acolo cu cei care lucrează la primărie. Din Lelese pleacă la ora 16,00 spre Hunedoara, ia microbuzul până la Călan și acolo o așteaptă soţul, iar la ora 18,00 ajunge acasă.
Această navetă o face de aproape 10 ani, pentru doar câțiva copii, uneori chiar și 6, care învață la școala din Lelese și pe care nu a vrut să îi lase nimănui.
Emoțiile Danielei Onesc au copleșit sala. Premiul pentru Dăruire Școlară a fost oferit de OMV Petrom. Foto Inquam Photos/Alexandru Bușcă
Daniel Martin: „Sportul în România, în afară de fotbal, nu este prea cunoscut“
Daniel Martin are, la 17 ani, o colecție impresionantă de medalii, dublate de recorduri la probe diferite de înot. Dacă-i urmărești evoluția rezultatelor, realizezi că nu e nimic întâmplător. În spate se află un plan de antrenament și foarte multă muncă.
Rezultatele au venit încă de la primul campionat național la înot la care a participat, la vârsta de 10 ani. Acestea au în spate cel puțin 12 km de înot zilnic și cam 10 antrenamente pe săptămână.
Dar cea mai mare performanță a sa de până acum este calificarea la Olimpiada din 2020 din Japonia, fiind unul dintre puținii sportivi români care a reușit acest lucru.
„Sunt foarte fericit că mi s-a acordat acest premiu, prin această încurajare sunt susținut atât eu cât și cei pe care îi reprezint prin sportul pe care-l practic. După cum bine știți, sportul în România, în afară de fotbal, nu este prea cunoscut.
Cel puțin la nivel de performanțe naționale sau internaționale, unde se întâmplă lucruri interesante și lumea nu prea află de ele“, a declarat Daniel Martin, după ce a primit Premiul pentru Performanță Sportivă, sponsorizat de Superbet și oferit de Cristian Gheorghiță.
Superbet a sponsorizat Premiul pentru Performanță Sportivă, care i-a revenit lui Daniel Martin. Foto Inquam Photos/Alexandru Bușcă
Olivia Vereha: „Aș vrea să stau să spun 1.044 de mulțumesc“
Newsweek România susține inovarea, așa încât, în cadrul Galei „Valori 2019“, Premiul pentru Inovare, sponsorizat de TimFlow și oferit de Luciana Petrescu, a revenit Code for Romania, „o comunitate de tineri profesioniști și entuziaști care dezvoltă pro-bono soluţii IT cu scopul de a rezolva probleme ale societăţii“.
Organizația urmărește folosirea imensului potențial transformativ al tehnologiei pentru binele public. Din 2016, echipa de voluntari a dedicat zeci de mii de ore de dezvoltare, pentru soluționarea unor probleme civice. Au făcut acest lucru construind punți între comunitatea tech și oameni din ONG-uri, instituții publice și mediul academic. Creează aplicații civice în următoarele domenii: informare și acces la date publice, educare și promovare a culturii, implicare și colaborare civică, facilitarea accesului la servicii publice.
„Știu că probabil vă așteptați să vedeți un programator aici pe scenă, dar în seara aceasta reprezint o comunitate de 1.044 de membri, care a pornit în 2016. Aș vrea să stau să spun 1.044 de mulțumesc. Mulțumesc partenerilor și sponsorilor care au crezut în noi de la început.
Vreau să fac o promisiune pe scenă, cu premiul acesta în mână. Vom continua să construim infrastructura de digitalizare pentru România, pro bono“, a declarat Olivia Vereha, din partea Code for Romania.
Comunitatea Code for România a fost răsplătită pentru inovare, premiul fiind sponsorizat de Timflow. Foto Inquam Photos/Alexandru Bușcă
Alexandra Butmalai: „Am creat Fabrica de Experimente când aveam 17 ani“
Doi tineri studenți antreprenori au creat o trusă de experimente științifice pentru copii. Misiunea lor a fost de a-i aduce pe cei mici mai aproape de știință, prin educație practică.
Până acum, peste 3.500 de copii au experimentat alături de ei și cei doi au primit zeci de mesaje entuziaste de la părinții acestora, care au constatat că datorită experimentelor din trusă copiii vor să petreacă mai mult timp în familie și cu prietenii.
„Îmi pare super rău că nu sunt alături de voi astăzi. Sunt în Seul, Coreea de Sud, pentru că eu aici învăț. Sunt la o facultate care ne plimbă timp de patru ani prin șapte orașe din lume. Acesta este anul doi. Primul oraș a fost San Francisco, acum e Seul, urmează India, super aventură.
Am creat Fabrica de Experimente când aveam 17 ani, alături de 20 de tineri superpasionați, din toată țara. Am creat o trusă de experimente cu 17 experimente științifice, care au ca material comun apa. Am creat-o ca să rezolvăm problema lipsei practicii în școli. Lipsa experimentelor în școli ne afectează pe toți și nu înțelegem anumite fenomene pentru că nu le-am văzut direct“, a povestit Alexandra Butmalai, fondator Fabrica de Experimente, într-un mesaj video difuzat în Gala Premiilor Newsweek România „Valori 2019“.
Fabrica de Experimente a primit Premiul pentru Antreprenoriat, sponsorizat de Iulius Town și oferit de Adina Chiriac.
Fabrica de Experimente a primit Premiul pentru Antreprenoriat, susținut de Iulius Town. Foto Inquam Photos/Alexandru Bușcă
Dragoș Rușanu: „Sper că acest premiu mă va ajuta să particip la concursuri“
Deși inițial Nuclearelectrica a oferit mențiune pentru Performanță în Muzică, în valoare de 1.000 de euro, reprezentatul companiei, Mircea Preda, a anunțat pe scena Galei Premiilor Newsweek România „Valori 2019“ că a suplimentat suma până la contravaloarea unui premiu întreg, 2.500 de euro.
Trofeul a revenit lui Dragoș Marian Rușanu, 13 ani, elev al Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti“ din București. A ajuns de curând în finala Concursului internațional de vioară de la Schöntal, Germania. Este un virtuoz al viorii și scopul lui este să strângă bani pentru un instrument de calitate. Așa că pune deoparte sumele pe care le primește, pentru acest scop.
„Aș vrea să mulțumesc pentru acest premiu, care sper că mă ajuta să îmi continui studiile, să particip la cât mai multe concursuri renumite. Și aș vrea să îi mulțumesc doamnei profesoare Magdalena Ursu, care m-a susținut pe plan personal și profesional“, a declarat Dragoș Marian Rușanu.
Dragoș Rușanu a primit Premiul pentru Performanță în Artă de la reprezentantul Nuclearelectrica. Foto Inquam Photos/Alexandru Bușcă
Gala Newsweek România „Valori 2019” a fost prezentată de Irina Petraru și Lucian Mândruță. Foto Inquam Photos/Alexandru Bușcă
Dragoș Anastasiu a vorbit despre succes. Și nu doar succes în afaceri. Foto Inquam Photos/Alexandru Bușcă
Ingrid Zamfir a organizat impecabil Gala Newsweek România. A avut două ajutoare superbe. Foto Inquam Photos/Alexandru Bușcă
Premierul României, Ludovic Orban, a participat la evenimentul care a premiat pe cei care schimbă comunitățile în care trăiesc. Foto Inquam Photos/Alexandru Bușcă
Sergiu Neguț a vorbit despre beneficiile competiției și despre cum câștigă, în final, clienții. Foto Inquam Photos/Alexandru Bușcă
Dragoș Rușanu a închis gala cu un minunat mini-recital la vioară. Foto Inquam Photos/Alexandru Bușcă
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a observat, din sală, să nu existe concurență neloială între premianți. I-a ținut companie Ionuț Stroe, noul ministru al Tineretului și Sportului. Foto Inquam Photos/Octav Ganea
Caricaturistul Adrian Bighei i-a făcut pe invitații Newsweek România să râdă de varianta lor desenată. Foto Inquam Photos/Alexandru Bușcă
Invitații au citit cu interes ediția specială Newsweek România dedicată Revoluției din 1989. Foto Inquam Photos/Alexandru Bușcă