E aruncarea zarurilor doar un joc de noroc, ce ține de hazard? Cu excepția aruncării unei monede, este greu să ne gândim la o reprezentare mai clasică a „norocului” sau întâmplării decât aruncarea zarurilor.
Dar chiar se susține acest lucru? În practică, pare că da, cu siguranță, dar este oare adevărat și din punct de vedere științific? Aici apar suprizele.
E aruncarea zarurilor doar un joc de noroc, ce ține de hazard? Verdictul oamenilor de știință
Dincolo de mecanica cuantică, practic trăim într-o lume deterministă. Dacă nu ar fi așa, domenii întregi ale științei nu ar fi posibile: nu am putea să modelăm traiectoria unui proiectil sau să prezicem rezultatul unei reacții chimice. Am zbura orbește.
Și totuși, considerăm că rezultatul unei aruncări de zaruri este aleatoriu. Are oare sens? Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Tehnică din Lodz, Polonia... nu, nu are.
„Aruncarea zarurilor nu este nici aleatorie, nici haotică. Din punctul de vedere al teoriei sistemelor dinamice, rezultatul aruncării zarului este previzibil”, susține lucrarea lor, publicată încă din 2012, potrivit iflscience.com.
Firește, practic vorbind, nu este cazul - nivelul de precizie de care ai avea nevoie pentru a trasa mișcările în avans ar fi practic imposibil de atins.
Citește și: Un bărbat a câștigat 763.000 $ la poker, într-un cazinou din Las Vegas. A reușit „cea mai rară mână”
Dar, cu suficiente informații, este greu de susținut că nu ai putea prezice - sau chiar controla - rezultatul unei aruncări de zaruri.
„Este mecanică. Când eliberezi zarul din mână, dacă de fapt îl arunci, acesta are viteză, are viteze unghiulare și există un spațiu de fază.
În ce direcție se îndreaptă și cât de repede, apoi cât de repede se întoarce în fiecare dintre diferitele direcții?”, a declarat profesorul de matematică - și magicianul - Persi Diaconis, de la Universitatea Stanford, pentru publicația Numberphile, în 2016.
Se pare că aruncarea zarurilor ține mai degrabă de legile mecanicii decât de noroc - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)
În total, există douăsprezece dimensiuni de parametri care descriu condițiile inițiale ale unei rostogoliri, a explicat Diaconis - dar numai șase rezultate posibile, astfel încât spațiul de 12 dimensiuni este împărțit în șase regiuni.
Indiferent în ce regiune se încadrează condițiile inițiale specifice, acesta este rezultatul pe care îl veți obține.
Jocul de zaruri nu ține de noroc, ci de mecanică
Acum, „mici schimbări în condițiile inițiale, diferența dintre mâna ta și creierul tău, fac o mare diferență în ce parte iese”, a avertizat el, „deoarece împărțirea spațiului fazelor este mai fină”.
Dar asta nu înseamnă că aruncarea este aleatorie - ci doar că așa pare pentru noi, privitorii cu puține informații.
Sau, după cum se spune într-o lucrare din 2008: „dacă o aruncare de zaruri poate fi considerată un generator de numere aleatorii, acest lucru se datorează în primul rând incapacității jucătorului de a reproduce condițiile inițiale suficient de bine pentru a asigura traiectorii similare - și nu atât de mult din cauza unei dinamici inerent puternic haotice”.
Știm la ce vă gândiți: filosofia și detaliile tehnice sunt foarte bune, dar cu siguranță nimic din toate acestea nu se aplică în viața reală. Cu alte cuvinte, „teoria ca teoria, dar practica ne omoară”.
Citește și: Interlopul Costel Caran zice că a câștigat 15 milioane $ la poker. Banii, făcuți din carduri clonate
Și da, este dificil de testat. Ai avea nevoie de multă răbdare, timp și interese personale pentru a justifica un experiment practic adecvat - ca să nu mai vorbim de un analgezic bun pentru crampele de la încheietura mâinii pe care le-ai avea dacă ai arunca un zar de un număr statistic semnificativ de ori.
Dar asta nu înseamnă că nimeni nu a făcut-o. Iar aici e momentul în care intră „în scenă” Awesome Dice Blog.
„Am folosit un d20 Chessex și un d20 GameScience, ambele noi scoase din ambalaj. Zarurile au fost aruncate manual pe o masă plană.
Pentru acest experiment, zarurile au fost rostogolite pe acea suprafață pe o distanță de cel puțin un metru și au trebuit să ricoșeze într-un suport plat înainte de a se opri”, au raportat creatorii blogului, în 2019.
„Acest lucru este similar cu cerințele meselor de zaruri din cazinouri. Logica noastră este că, dacă această metodă previne cu succes trișarea cu zarurile cu șase fețe, va fi mai mult decât suficientă pentru zarurile d20 aruncate fără nicio intenție de a modifica rezultatele”, au explicat ei.
Nu mai puțin de 20.000 de aruncări de zaruri au fost necesare pentru a se obține rezultatele semnificative ce au putut fi analizate. Și ce au arătat acestea?
„O analiză întâmplătoare a rezultatelor sugerează că niciunul dintre zaruri nu este aruncat aleatoriu”, concluzionează blogul.
Într-adevăr, dacă zarurile ar fi cu adevărat aleatorii, atunci, după 10 000 de aruncări ale fiecăruia, ai obține rezultate care ar fi destul de apropiate de o răspândire uniformă.
În cazul unui zar cu 20 de fețe, acest lucru ar însemna 500 de aruncări ale fiecărei fețe - deși, bineînțeles, un zar care ar ieși exact atât de uniform ar fi, în sine, suspect.
„Ne-am aștepta la unele abateri. Pe parcursul a 10 000 de aruncări, ne-am aștepta, cu un grad de încredere de 85 %, ca fiecare față să se încadreze în limitele întâmplării”, se mai scrie pe blogul menționat, potrivit sursei citate.
Dar niciun zar nu s-a apropiat de acest nivel, cea ce înseamnă că aruncarea lor nu se află aproape deloc la cheremul hazardului, ci al mecanicii.
Însă, din păcate, doar cu teoria nu veți putea fi siguri de câștiguri la un cazinou ori la o partidă de table, cu prietenii.