Dramele trăite de actorul Eugen Cristea. De ce n-a vrut copii? Căsătorit cu directoarea din Liceenii

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 17.04.2024 - 13:04
Dramele trăite de actorul Eugen Cristea - Foto: Facebook/Teatrul de Revista Constantin Tanase
cristea
sotia
cristina deleanu

Dramele trăite de actorul Eugen Cristea. Paradoxul vieții artistului iubit mai ales de copii este că nu a dorit să fie tată, dar dintr-un motiv care lui i se pare justificat. De aproape 40 de ani are o căsnicie model cu directoarea din filmul „Liceenii”, actrița Cristina Deleanu.

SHARE

Dramele trăite de actorul Eugen Cristea. Cunoscutul și îndrăgitul artist împlinește 72 de ani, pe 18 aprilie. Dar liniștea vârstei îi este umbrită de multe probleme, actorul trecând prin destule momente de dificile de-a lungul timpului, chiar dacă, în fața publicului, nu și-a pierdut aproape niciodată zâmbetul.

Dramele trăite de actorul Eugen Cristea. De ce n-a vrut copii? Căsătorit cu directoarea din Liceenii

Eugen Cristea a devenit unul dintre cei mai iubiți actori români, mai ales în rândul copiilor. 

Și asta, pentru că adevărata popularitate i-a fost adusă de rolul de prezentator al emisiunii de televizune „Feriți-va de Măgăruș”. 

De la prima la ultima difuzare, din 1993 până în 1998, emisiunea a plăcut foarte mult copiilor., acaparându-le weekend-urile cu probleme de cultură generală şi probe captivante.

De asemenea, în ea s-au lansat nume mari din industria muzicala românească: Andreea Antonescu, Andreea Balan și Simona Nae.

Citește și: Dramele actorului „cu măgărușul”, iubit de copii: depresie, gânduri de suicid, spaima de a fi tată

Actorul s-a născut la 18 aprilie 1952, în București, deci își aniversează împlinirea a 72 de ani de viață.

A absolvit I.A.T.C. în anul 1976, iar în următorii patru ani a jucat la Teatrul Național din Timișoara. Din 1980, a ajuns pe scena Teatrului Național din București.

Eugen Cristea s-a remarcat și din postura de cântăreț și compozitor - Foto: Facebook/Eugen Cristea

Însă Eugen Cristea a avut talente multiple, fiind compozitor, dar și cântăreț, din această ultima postură fiind membru al Cenaclului Flacăra între 1975-1985. În plus, a scris cărți și a realizat multe traduceri.

A fost prezentator și corealizator și ale altor emisiuni tv, precum: “Ghici cine vine la mine?” (1998-1999), “Ceaiul de la ora 5” (1996-1999) , “Kiki, Riki, Miki” și “Arca Marinei”,

Cu fimul românesc n-a avut cea mai apropiată relație, principala apariție, înainte de 1990, fiind în „Colierul de turcoaze” (1986), regizat de Gheorghe Vitanidis.

Ulterior, a jucat în cunoscutele pelicule „E pericoloso sporgersi” (1993) și „Asfalt Tango” (1996) ambele regizate de Nae Caranfil, dar mai ales în producții franțuzești, cunoscând foarte bine limba lui Baudelaire.

 De asemenea, a apărut în seriale de succes, precum „Trăsniții”, „Regina” sau „Inimă de țigan”.

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor însurat cu Miss România. A fugit din țară la 45 de ani

Dar, în ciuda acestor lucruri, Eugen Cristea nu s-a putut bucura de o bătrânețe tihnită. 

Într-o emisiune difuzată în urmă cu mulți ani, actorul spunea că locuiește cu soția sa într-o garsonieră în centrul orașului și că are o pensie de mizerie, de numai 2.000 de lei.

Cu soția sa, Cristina Deleanu, Eugen Cristea a jucat în multe piese pe scena TNB - Foto: Facebook/Colectia „Mari Actori Romani”

Soția sa, cu care formează un cuplu de aproape 40 de ani, este nimeni alta decât îndrăgita actriță Cristina Deleanu, directoara școlii din popularul film „Liceenii”, din 1986.

Dar niciunul dintre ei nu a fost la prima căsnicie. Conform unica.ro, actrița s-a măritat mai întâi cu actorul Sergiu Tudosei. 

Infidelitatea lui le-a distrus însă relația. Ea l-a părăsit, apoi s-a recăsătorit cu Matei Gheorghiu, iar căsnicia lor a durat 17 ani. La rândul său, Eugen Cristea a lăsat în urmă un mariaj cu Margareta Avram.

Dar cei doi au o căsnicie model, umbrită, însă, de lipsurile financiare și de situația generală a societății românești.

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor care s-a îmbolnăvit de dorul soției. „Aștept moartea”

Anul trecut, în iunie, actorul a anunțat că a decis să se retragă din viața publică. Nu pentru că nu ar mai fi putut să joace în continuare, ci pentru că se simte dezamăgit de ceea ce se întâmplă.

„Mâine este marți 13. Plin de dezamăgiri, vă anunț, după o judicioasă analiză, că mă retrag din viața artistică.

Dezamăgit de două firme de dublaje de desene animate (aruncat la gunoi după 16 ani de colaborare neîntreruptă), dezamăgit de un coleg actor-regizor pe care l-am ajutat în trei spectacole, în roluri nesemnificative, dezamăgit de directorii TNB, care nu m-au distribuit nici măcar în vreun spectacol-lectură, dezamăgit de nenumărate castinguri date inutil, dezamăgit de cel mai bun prieten care m-a eliminat dintr-o colaborare de peste opt ani la o revistă de succes, dezamăgit de gașca de la radio, după o colaborare începută din anul 1961, gașcă ce m-a trecut pe lista neagră, dezamăgit de un interpret cu care colaborăm de peste șase ani...

E prea mult pentru un singur om care nu a făcut rău nimănui. Niciodată. Nu-mi doresc o nouă internare pentru depresie. Așa că urez cele bune prietenilor (puțini) și dușmanilor (mulți). Sănătate!”, a scris Eugen Cristea pe pagina lui de Facebook.

Cristina Dleanu, în rolul directoarei din neuitatul film „Liceenii”, din 1986 - Foto: Arhiva

În urmă cu 6 ani, Eugen Cristea a avut o altă mare cumpănă în viață. A suferit un AVC, urmat de o cruntă depresie. 

„În general evit (n.r. - petreceri de ziua de naștere) deoarece pentru mine nu mai este un prilej de bucurie. Eu, ca să fiu sincer, îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru fiecare zi pe care mi-o mai dă în plus.

De atunci (n.r. - de la AVC) am început să fiu un pic mai atent. Mă mir că mi s-a întâmplat mie așa ceva, asta pentru că duc un regim de viață foarte ordonat și foarte strict. Semnalele de alarmă pe care le dă organismul trebuie luate în seamă. Au trecut 6 ani și 2 luni. 

Sunt bine și respect în continuare același regim de viață, fac multă mișcare. Viața e grea, e urâtă, dar chiar așa să nu existe nicio rază de soare?”, a mărturisit Eugen Cristea.

Citește și: VIDEO „Capcana mercenarilor”, un film inspirat de fapte reale: Corneliu Gârbea, un actor uitat

Deși s-a înconjurat de copii pe scenă, actorul a mărturisit că nu a vrut să devină părinte.

„Nu mi-am dorit niciodată, deși îi iubesc de mor. Mă înțeleg extraordinar de bine cu copiii. Cred că da, mi-a fost teamă. N-am vrut să condamn încă un suflet la nefericire”, a explicat Eugen Cristea. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te