Descoperirea care schimbă ce se știa despre un faraon al Egiptului. E personaj din Vechiul Testament

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 22.05.2025 - 21:57
Descoperirea care schimbă ce se știa despre un faraon al Egiptului - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Descoperirea care schimbă ce se știa despre un faraon al Egiptului - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Descoperirea care schimbă ce se știa despre un faraon al Egiptului
Descoperirea care schimbă ce se știa despre un faraon al Egiptului

Descoperirea care schimbă ce se știa despre un faraon al Egiptului a fost făcută după analizarea unui faimos monument antic care e amplasat, de aproape 200 de ani, în Paris, capitala Franței.

SHARE

Descoperirea care schimbă ce se știa despre un faraon al Egiptului. Egiptologul Jean-Guillaume Olette-Pelletier, de la Universitatea Paris-Sorbonne și Institutul Catolic din Paris a descoperit „propaganda” antică folosită pentru susținerea unui faraon egiptean despre care se crede că ar fi un personaj important al Vechiului Testament.

Descoperirea care schimbă ce se știa despre un faraon al Egiptului. E personaj din Vechiul Testament.

Expertul a găsit propaganda care îl susține pe Ramses al II-lea, pe obeliscul vechi de 3.300 de ani, care se află în faimoasa Place de la Concorde din Paris.

În anul 1831 viceregele Egiptului, Muhammad Ali, i-a oferit regelui Ludovic-Filip două obeliscuri din Templul din Luxor.

Atunci s-a luat decizia ca unul dintre cele două să fie amplasat în centrul pieței pentru a înlocui statuia Libertății, înlăturată în timpul Consulatului.

Citește și: Cum arăta Tutankamon în realitate. Trei țări s-au străduit să reconstituie chipul celebrului faraon

Ridicarea obeliscului, o realizare remarcabilă din punct de vedere tehnic, a fost realizată la 25 octombrie 1836 în prezența a peste 200.000 oameni.

Olette-Pelletier a văzut obeliscul de aproape, în 2021, după ce a primit permisiunea de a urca pe schelă pentru a efectua cercetări.

Obeliscul egiptean ( în dreapta) din Place de la Concorde se află nu departe de Turnul Eiffel - Foto: Pexels

Ramses al II-lea, care s-a născut în 1303 î.Hr. și a murit în 1213 î.Hr., la remarcabila vârstă de 90 de ani, este considerat unul dintre cei mai influenți și puternici conducători egipteni ai Regatului Nou.

Monarhul egiptean este adesea citat drept cel mai probabil candidat pentru a fi faraonul menționat în Cartea Exodului din Vechiul Testament, deși un nume explicit nu a fost niciodată indicat în Biblie.

Citește și: Tragediile recente din Egipt, puse pe seama „răzbunării faraonului Ramses al II-lea”

El ar fi fost faraonul care, în urma celor 10 plăgi care s-au abătut asupra Egiptului, le-a permis iudeilor conduși de Moise să plece din țara în care erau sclavi.

Ramses s-a răzgândit la scurtă vreme și a pornit în urmărirea lor, dar armata sa a fost oprită de minunea „despărțirii mării în două” de către Dumnezeul evreilor.

Aceștia au reușit să treacă pe celălalt mal al Mării Roșii, după care și-au continuat drumul către Pământul Făgăduinței, rătăcind, însă, prin pustiu, vreme de 40 de ani, timp în care au primit și Tablele cu cele 10 porunci date de Yahve lui Moise pe Muntele Sinai.

Olette-Pelletier a numit „propagandă” hieroglifele pro-Ramesses descoperite pe obelisc, menționează Fox News.

El a identificat șapte criptografii - sau coduri - care afirmă autoritatea lui Ramses al II-lea începând din 1280 î.Hr.

„A fost un mesaj din partea lui Ramses al II-lea către nobilime”, a spus expertul, menționând că nobilimea egipteană era capabilă să citească codurile.

Olette-Pelletier a spus că Ramses al II-lea s-a născut înainte ca tatăl său Seti I să devină faraon - și, prin urmare, de considera că nu a fost conceput de zei. Faptul că nu era de esență divină ar fi putut împiedica legitimitatea sa la tron.

„Nobilimea, capabilă să citească criptografiile, ar putea fi tentată de o răsturnare de putere, deoarece Ramses al II-lea nu era născut din teogamie și, prin urmare, nu era divin prin naștere”, a declarat Olette-Pelletier. 

Citește și: Raport CIA: Chivotul Legământului a fost găsit în 1988. Unde s-ar afla obiectul pomenit și de Biblie

Expertul a adăugat: „Ramses al II-lea și-a petrecut primii doi ani ai domniei sale subliniindu-și divinitatea alături de soția sa Nefertari, aducând omagii la marile sanctuare ale Egiptului și cumpărând preoți.

„În acest proces, el și-a schimbat numele din Usermaatra în Usermaatra Setepenra, care înseamnă „alesul lui Ra”.

Obeliscul conține, de asemenea, texte ascunse care arată nobilimii că el este un rege legitim și divin, evitând astfel o posibilă lovitură de stat”, a mai adăugat Olette-Pelletier.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te