Cum arăta Tutankamon în realitate. Trei țări s-au străduit să reconstituie chipul celebrului faraon

DE Adina Mutăr | Actualizat: 02.06.2023 - 20:21
Masca de aur a lui Tutankamon-Foto: New Scientist
Chipul reconstituit al faraonului Tutankamon-Foto: Cicero Moraes/Pen News

Cum arăta Tutankamon în realitate. Trei țări s-au străduit să reconstituie chipul celebrului faraon, care arată mai degrabă ca un „tânăr student” decât ca un faraon în vremuri foarte tulburi ale Egiptului.

SHARE

Cum arăta Tutankamon în realitate. Trei țări s-au străduit să reconstituie chipul celebrului faraon, la peste 3.300 de ani de la moartea sa.

Academicieni din Brazilia, Australia și Italia au reușit să finalizeze un model digital al felului în care ar fi putut arăta Tutankamon în timpul când era conducător al Egiptului, aflat într-o perioadă foarte tulbure.

Cum arăta Tutankamon în realitate. Trei țări s-au străduit să reconstituie chipul celebrului faraon

Modelul arată o „față delicată” a omului care a trăit o viață plină de responsabilități la o vârstă fragedă.

Un moment deosebit de provocator a fost faptul că oamebii de știință au avut la dispoziție pentru reprezentarea digitală doar fragmente de informații publicate anterior, o listă de măsurători și imagini ale craniului, deși munca lor nu permitea accesul la craniul în sine.

„A fost o lucrare de detectiv, în care urme de informații au fost puse cap la cap pentru a ne oferi un model tridimensional al craniului”, a declarat expertul brazilian în grafică Cicero Moraes, potrivit Daily Star.

„Cu datele de proporție și câteva măsurători cefalometrice importante, a fost posibil să se ia craniul digital al unui donator virtual, ce a fost ajustat astfel încât să devină craniul lui Tutankhamon”, a explicat acesta.

„Privindu-l, vedem mai mult un tânăr student decât un politician plin de responsabilități, ceea ce face figura istorică și mai interesantă.”

Citește și: Tragediile recente din Egipt, puse pe seama „răzbunării faraonului Ramses al II-lea”

Moraes crede că el și echipa sa au făcut o treabă solidă pentru a readuce la viață chipul celebrului faraon.

Aceasta nu este prima încercare de a reface chipul lui Tutankhamon, așa cum a remarcat Michael Habicht, egiptolog la Universitatea Flinders, Australia și coautor al acestui ultim studiu.

Citește și: Egiptul anunţă că un mormânt regal antic a fost dezgropat în oraşul egiptean Luxor

„Reconstrucția noastră este uimitor de apropiată de cea făcută de o echipă franceză în urmă cu câțiva ani. Corespunde, de asemenea, cu reprezentările antice ale lui Tutankhamon, în special cu capul de pe floarea de lotus din comoara mormântului său”, a declarat Habicht.

Echipa a adăugat elemente suplimentare la munca lor finală, inclusiv elemente subiective pentru a umaniza reprezentarea, realizate printr-o serie de scanări CT ale unor indivizi vii cu strămoși diferiți.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te