Tragediile recente din Egipt, puse pe seama „răzbunării faraonului Ramses al II-lea”

DE Adina Mutăr | 02.04.2021 - 20:20
Mumia lui Ramses II/Foto: memphistours.com
Accident feroviar/Foto: aljazeera.com
Clădire prăbușită în Cairo/Foto:memphistours.com

Haosul creat de blocarea Canalului Suez, ciocnirea a două trenuri și prăbușirea unei clădiri sunt cele trei dezastre pe care mulți egipteni le pun pe seama blestemului faraonului Ramses al II-lea, generate de o decizie de mutare a mumiei.

SHARE

Ministerul Culturii a decis să transfere 22 de mumii într-un nou muzeu, inclusiv cea a celebrului faraon Ramses II, la data de 3 aprilie.

La scurt timp după anunț, uriașa navă-cargo Ever Given a blocat Canalul Suez, o rută principală de comerț maritim internațional.

Apoi, a urmat catastrofa feroviară, două trenuri de călători s-au ciocnit în Tahta, centrul Egiptului, în urma căreia au murit 32 de persoane și alte zeci au fost rănite.

A doua zi, o clădire de apartamente s-a prăbușit în Cairo, rezultând 18 morți.

Blestemul faraonilor: „Moartea va veni pe aripi rapide”

Rețelele de socializarea au fost inundate de ipoteza înfricoșătoare că aceste tragedii se întâmplă din cauza blestemului antic, înscris în mormântul faraonului Tutankhamon: „Moartea va veni pe aripi rapide pentru cei care tulbură pacea regelui”, relatează Arab News.

Citește și

Crime pe piața neagră a artefactelor: tânără de 16 ani, ucisă și mumificată ca fiica regelui Xerxes

FOTO 14 noi sarcofage egiptene de 2.500 de ani au fost descoperite la Saqqara, la sud-vest de Cairo

 

Blestemul a fost găsit în mai multe morminte ale elitei Egiptului antic, pentru că încă de atunci se practica jefuirea, iar una dintre pedepsele cele mai crunte pentru tâlharii care „tulburau pacea faraonilor” era tragerea în țeapă.

Ipoteza blestemului faraonilor s-a răspândit atât de mult, încât renumitul egiptolog Zahi Hawass a fost nevoit să infirme zvonurile.

Acesta a explicat televiziunii Al-Arabiya că decesele arheologilor care au excavat morminte s-au datorat inhalării unor germeni patogeni, nicidecum că ar fi fost vorba de un blestem.

Mumiile unor faraoni celebri vor fi mutate la 3 aprilie

Hawass a precizat că procesiunea pentru transferul mumiilor va fi „cea mai mare publicitate pentru Egipt”.

„Ochii întregii lumi vor fi ațintiți asupra Egiptului, pe fondul unui respect deosebit pentru istoria sa antică, în timpul transportului mumiilor, ce va dura 40 de minute”, a spus Hawass.

Cele 22 de mumii regale vor fi transportate de la un muzeu din Piața Tahrir la Muzeul Național al Civilizației Egiptene, unde vor rămâne permanent și vor putea fi expuse în siguranță.

Parada va avea loc la Cairo la 3 aprilie, iar printre exponatele transferate se numără mumiile faraonilor Ramses II, Seqenenre, Thutmose III, Seti I și a regina-faraon Hatshepsut.

Ramses II - cunoscut și sub numele de Ramses cel Mare - a domnit între 1279 și 1213 î.Hr. și este considerat cel mai puternic faraon al Noului Regat.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te