Descoperire revoluționară despre cancer. Riscul de a face boala, prezent încă dinainte de naștere

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 19.02.2025 - 07:33
Descoperire revoluționară despre cancer - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
Descoperire revoluționară despre cancer - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
Descoperire revoluționară despre cancer
Descoperire revoluționară despre cancer

O descoperire revoluționară despre cancer arată faptul că riscul de a face boala este prezent încă dinainte de naștere. Vestea bună este că factorii genetici implicați pot fi „ajustați” de medicina actuală.

SHARE

Descoperire revoluționară despre cancer. Lista diferiților factori care pot afecta riscul de cancer este lungă - de la creșterea riscului prin poluarea aerului până la reducerea riscului prin consumul de lapte.

Acum, un nou studiu sugerează că șansele de a suferi de această boală sunt cel puțin parțial stabilite chiar înainte de a te naște, din stadiul de fetus.

Descoperire revoluționară despre cancer. Riscul de a face boala, prezent încă dinainte de naștere

Conduși de o echipă de la Institutul Van Andel din Statele Unite, cercetătorii din spatele studiului au descoperit că ceea ce se întâmplă în timpul dezvoltării în uter poate fi legat de riscul de cancer - atât în ceea ce privește scăderea, cât și creșterea acestui risc, în funcție de scenariu.

În special, ei au identificat două stări epigenetice - modele de programare a genelor - care au afectat riscul de cancer la șoarecii modificați genetic.

Citește și: Ai cancer? Eşti sub risc cardiovascular? Ce servicii medicale gratuite îţi oferă statul?

Echipa s-a concentrat asupra proteinei TRIM28 în rolul său de controlor epigenetic: modul în care aceasta activează sau dezactivează genele fără a modifica secvențele ADN subiacente, conform sciencealert.com.

Puterea acestor modele genetice a influențat creșterea sau scăderea riscului de cancer la șoareci mai târziu în viață.

Nu este clar care a fost cauza variațiilor epigenetice la șoareci, dar acest lucru arată că chiar și șoarecii identici genetic pot ajunge să prezinte diferite niveluri de risc de cancer, în funcție de dezvoltarea lor.

Factorii de rusc pentru apariția unui cancer în timpul vieții sunt prezenți încă din stadiul de fetus - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)

„Descoperirile noastre arată că rădăcinile cancerului pot începe în timpul perioadei sensibile de dezvoltare, oferind o nouă perspectivă pentru studiul bolii și noi opțiuni potențiale pentru diagnostic și tratament”, spune Ilaria Panzeri, biolog molecular la Institutul Van Andel.

Citește și: Cele 3 semne ale cancerului care pot apărea în timp ce dormi. Când trebuie să mergi urgent la doctor

Echipa a constatat, de asemenea, că tipul de cancer era diferit între grupuri. Cancerele care s-au dezvoltat în starea de risc mai scăzut erau mai susceptibile de a fi cancere tumorale lichide, cum ar fi leucemia sau limfomul.

Riscul de cancer apare încă din stadiul de fetus

În starea de risc mai ridicat, acestea erau mai susceptibile de a fi cancere tumorale solide, cum ar fi cancerul pulmonar sau de prostată.

Modul în care aceste două stări epigenetice (sau alte stări) s-ar putea dezvolta nu este clar: este posibil să fie doar aleatoriu, dar am văzut, de asemenea, studii anterioare care leagă factorii prenatali externi (cum ar fi expunerea la alcool în uter) de riscul de cancer.

„Deoarece majoritatea cancerelor apar mai târziu în viață și sunt înțelese ca boli de mutație, sau genetice, nu a existat o concentrare profundă asupra modului în care dezvoltarea ar putea modela riscul de cancer.

Descoperirile noastre schimbă acest lucru”, a declarat și J. Andrew Pospisilik, director al Centrului pentru Epigenetică de la Institutul Van Andel.

„Identificarea de către noi a acestor două stări epigenetice diferite deschide ușa către o lume cu totul nouă de studiu a fundamentelor cancerului”, a adăugat Pospisilik.

O mai bună cunoaștere a acestor fundamente poate conduce, desigur, la noi căi de explorare în ceea ce privește tratamentele - deși această cercetare se află încă în stadiile incipiente, având în vedere că numărul cazurilor de cancer continuă să crească brusc, ea s-ar putea dovedi vitală pentru dezvăluirea mai multor secrete ale bolii.

Citește și: Noi speranțe, pentru bolnavii de cancer renal în stadii avansate. Un vaccin i-ar putea salva

„Toată lumea are un anumit nivel de risc, dar, atunci când apare cancerul, tindem să credem că este vorba doar de ghinion. Cu toate acestea, ghinionul nu explică pe deplin de ce unii oameni dezvoltă cancer și alții nu.

Cel mai important, ghinionul nu poate fi țintit pentru tratament. Epigenetica, pe de altă parte, poate fi vizată”, a mai spus Ilaria Panzeri.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te